İnternet evlere girdi, 'ucuz alo' için rekabet kızışacak

Haber Giriş : 02 Şubat 2006 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekom endüstrisi GSM'den sonra şimdi de sanal alemde. İnternet ve telefonu aynı platformda birleştiren Borusan ilk hizmetini açıkladı. Yeni sistemle şehirlerarası, milletlerarası ve Turkcell hattına yapılan aramalar yüzde 35 daha ucuz

"Ses"te özelleştirme ile paralel giden "serbestleştirme"nin gecikmesi nedeniyle bir buçuk yıldan bu yana zor günler geçiren özel telekomcular, hızlı internet sayesinde ses hizmetinde ilk kez Türk Telekom'a ciddi rakip olma fırsatını yakaladı. Borusan Telekom dün internet ve telefonu birleştiren ilk hizmetini, ?AloDSL? adıyla başlattı. KDV hariç 179 dolara satılan özel modemi alan ADSL aboneleri, sabit telefondan şehirlerarası, milletlerarası ve Turkcell numaralarıyla yüzde 35 ucuza konuşabilecek. Borusan Telekom'u, Koç.net, Doğan Telekom ve Superonline da farklı hizmetlerle izleyecek.

İnternet telefonu rekabeti bununla da kalmayacak. Çok yakında ADSL abonesinden ADSL abonesine yapılan aramalar da belirli bir sabit ücretle "ücretsiz" olacak. Genişbant telekom şirketi olmayı hedefleyen şirketler yeni finansman planlarıyla rekabete katılacak.

Türk Telekom'un zor manevrası

Türkiye'de serbestleştirme ile ses tekeli kalktı ama ADSL hizmeti hala Türk Telekom tekelinde. 1.5 milyon civarında olan ADSL abone sayısının bu yıl 2.5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Türk Telekom, ADSL hizmetini yaygınlaştırdıkça internet telefonu pazarı büyüyecek. Yaygınlaştırmazsa, özel telekom şirketlerinin şehirlerarası ve milletlerarası arama pazarında başlattığı rekabet, ilgili lisansların dağıtılmasıyla şehir içi aramalara da kayacak. İnternetin bedava ses mucizesine işte bu nedenle Türk Telekom'un nasıl bir tepki vereceği merakla bekleniyor.

Tarifelere yansıması kaçınılmaz

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, yaşanan rekabetin Türk Telekom tarifelerine yansımasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Uğurlu, "Tarifeler kesin düşecek, hiç kaçarı yok. Dünyada da tarifeler artık şekil değiştiriyor. Sabit ücrete geçiliyor. Şu anda konuştuğumuz dakika başına ücret ödüyoruz. Yeni şekilde; belirli bir para veriyorsunuz ve istediğiniz kadar konuşuyorsunuz. Türkiye'de de iş oraya gidecek" diyor. Uğurlu, British Telecom ve Deutsche Telekom'un da aynı süreçten geçtiğini ve "Ses"ten kaybettiği geliri internet üzerinden sağlamaya çalıştığını söylüyor, Türk Telekom için de bu gelişmenin önüne geçme gibi bir seçeneğin bulunmadığını vurguluyor.

Öte yandan dün Borusan'ın yaptığı açıklamayla start alan internet telefonu, zorlu bir rekabeti de beraberinde getirecek. Farklı pazarlama modelleri, ürün ve hizmetler ile tüketiciye birbirinden cazip seçenekler sunulacak.

Bedava telefon Messenger ve Skype'la yayıldı

İnternet telefonu MSN Messenger ve Skype adlı programlarla yaygınlık kazandı. Bu programların yüklü olduğu bilgisayarlar arasında sesli ve görüntülü görüşme ücretsiz yapılabiliyor. Ancak bilgisayar sahibi olunması. Ayrıca sabit ya da mobil hatlarla ?bedava? konuşulamıyor. Borusan Telekom, Koç.Net ve Doğan Telekom, ABD'de Vonage şirketinin yaptığı gibi bu işi, bir ileri aşamaya götürüyor. Yeni yöntemin en önemli özelliği ise bilgisayar gerekmemesi. Aylık 29 YTL ödenerek sahip olunan ADSL bağlantısı sayesinde eve veya işyerindeki sabit hat üzerinden başka bir ADSL abonesi ile sabit ücretli ya da sabit ücretsiz görüşülebiliyor. İnternet telefonuyla diğer bir Türk Telekom ya da GSM hattını aramak ise sınırsız değil, ama mümkün. Uzak mesafe telefon lisansı bulunan şirketler bu aramalarda daha ucuz ve daha kaliteli olmak için yarışıyor.

Telsim 10.3 milyon aboneye ulaştı

Telsim'in abone sayısı, 10 milyon 300 bine ulaştı. Telsim'den yapılan açıklamada, son 1.5 yılda izlenen doğru stratejiler sayesinde abone sayısının yüzde 100 artırıldığı ifade edildi. Şirketin 2005'te abone başı gelirini koruyarak ve toplam gelirlerinde abone sayısıyla aynı oranda büyüme elde ederek, yıl sonu için belirlediği hedefleri gerçekleştirdiği kaydedildi. Açıklamada, 10 milyonuncu abonesi Erzurum'un Çat ilçesinden olan Telsim'in, şu andaki aktif abone sayısının 10 milyon 300 bine ulaştığı belirtildi. Telsim Genel Müdür Yardımcısı Aydın Çamlıbel, abone sayısını 2007 sonunda 20 milyona ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. (A.A)

Türk şirketinden Rusya'ya santral

Türk telekomünikasyon şirketi Telesis'in, internet üzerinden ses iletimi (VoIP) santrallerini, Rusya'ya da satmaya başladığı bildirildi. Telesis Genel Müdür Yardımcısı Mümin Güler, geleneksel analog telefon sistemlerine alternatif olarak hızla yaygınlaşan ve bugün 23 milyon olan VoIP kullanıcısı sayısının 2006 sonunda 160 milyonu aşmasının beklendiğini, bu nedenle oluşan büyük pazarı en iyi şekilde değerlendirmeyi planladıklarını belirtti. Dünya VoIP pazarının 24 milyar dolar olduğunu vurgulayan Güler, 2006 yılının Telesis için IP ürünlerinde yeni bir atılım süreci olacağını ifade etti. (A.A.)

Sabit telefonda iptaller başladı

Türk Telekom Bayileri ve İletişim Hizmetleri Derneği Adana Şubesi Başkanı Mehmet Hüseyin Başağalar, cep telefonları hızla yaygınlaşırken, sabit hatlarda iptallerin arttığını söyledi. Mobil telefon hatlarının, sabit hatlara göre daha fazla tercih edildiğini belirten Başağalar, Adana'da sabit hatlara ayda 5 bin yeni abone başvurusu yapılırken, 6 bin abonenin hattını iptal ettirdiğini anlattı. Başağalar, "Mobil telefon hatları daha fazla tercih ediliyor. Adana'da sabit hatlara ayda 5 bin yeni abone başvuru yaparken, 6 bin abone hattını iptal ettiriyor. Bunun sebebi cep telefonu hattı şirketlerinin yeni hizmetleri" dedi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber