Vergi idaresini özerk yapıya kavuşturacak başkanlık sistemine geçişi öngören yasa tasarısı yılın ilk aylarında Meclis'e sunulacak.

Haber Giriş : 23 Aralık 2003 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi idaresini özerk yapıya kavuşturacak başkanlık sistemine geçişi öngören yasa tasarısı yılın ilk aylarında Meclis'e sunulacak.

 Otomasyon sisteminin tamamlayıcısı Vedop-2 projenin ihalesi de ocakta yapılacak. Uluslararası Para Fonu (IMF) desteğinde sürdürülen ekonomi programının temelini oluşturan faiz dışı fazla, daha çok 'harcamalardan tasarruf' yoluyla sağlandı. Sıkışıldığında ise ek vergiler ve geçici olarak getirilen vergiler kalıcı hale getirildi. Ancak, tasarruf kalemleri daraldıkça ve alınan tedbirlerin etkileri bir yıldan uzun vadeye yayılınca, vergi gelirlerini artırma ihtiyacı daha net bir şekilde ortaya çıktı. ,

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Gelirler Genel Müdürvekili Osman Arıoğlu, şimdi vergi gelirlerini artırmak için tedbir arayışını sürdürüyor. Kayıt dışı ekonominin kayda alınması temelinde, vergi idaresinin yapısal olarak güçlendirilmesi ve otomasyon sisteminin eksiklerinin giderilerek, kayıt dışı ekonomiye kapı aralayan mevzuatın revize edilmesi yapılacak çalışmaların temelini oluşturuyor.

Bakanlar Kurulu'na son olarak, geçici uygulamaları bir yıl daha uzatan, geçici vergileri kalıcı hale getiren ve finansal sistem işlemlerindeki damga vergisini kaldıran yasa tasarısını gönderen bakanlık, ocak ya da şubat ayında vergi idaresinin yeniden yapılanması tasarısının hazırlıklarını tamamlayacak. Yasa tasarısıyla halen genel müdürlük statüsünde örgütlü olan vergi idaresinin başkanlık olarak yapılanması düşünülüyor. Vergi idaresi personelinin ücret sorununun da bu yasayla aşılması planlanıyor. Vergi idaresinin yeniden yapılanması, son niyet mektubunda da mart sonuna kadar yasalaştırılacak düzenlemeler arasında. ,

Ayrıca, vergi idaresinde Vedop-1 projesiyle başlatılan otomasyon projesi, Vedop-2 ile sürecek, Vedop-2'nin ihalesinin de ocak ayında tamamlanması bekleniyor. Söz konusu proje kapsamında, veri ambarı oluşturulması ve mükelleflerin hızlı ve yaygın denetimine olanak sağlanması öngörülüyor.

Otokontrol geliyor

Gelirler Genel Müdürlüğü'nün üzerinde çalıştığı bir başka alan da vergi ceza sistemi. Caydırıcılığı artırmak ve uygulamada kolaylık amacıyla cezalar sil baştan ele alınacak. Maliye Bakanlığı, mükellefin gerçek gelirleri üzerinden beyanda bulunmalarını sağlamak için de otokontrol sistemlerinin yeniden vergi sistemine monte edilmesi için bir çalışma yürütüyor. Maliye Bakanlığı, tüm bunların yanı sıra internet ticareti, örtülü kazançlara ilişkin de düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor.

Neler yapmıştı?

AKP bir yıllık iktidarı döneminde vergi mükelleflerini 'ürküten' mali milat ve gelirin tanımıyla ilgili düzenlemeleri yürürlükten kaldırdı, vergi barışı adı altında vergi affını uygulamaya koydu. Ayrıca, çalışmalarla kurumlar vergisi yükü de 65'lerden yüzde 45'e indirildi. Ayrıca, eğitim ve sağlık harcamalarının gider gösterilmesi ve bu alandaki yatırımlara matrahtan indirim olanağı getirildi. KDV iadelerinin SSK prim borçlarına mahsubu yoluyla işverenlere kolaylık getirilirken, KDV'de bazı mallarda oranlar düşürüldü. Ayrıca, ek emlak ve ek motorlu taşıt vergisi uygulamaya konuldu. Vergi alanında son olarak yıllardır gündemde olan enflasyon muhasebesinin 1 Ocak 2004'ten itibaren uygulamaya konulmasını öngören yasa çıkarıldı. Geliri 1500 doların altındaki 36 ile vergi ve prim teşviki öngören tasarı ise Meclis'e gönderilme aşamasında

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber