İlk olarak 'Ayrımcılık Komisyonu' kurulacak

"Bekâra ev vermem" demek, işe alırken kadın-erkek farkını gözetmek de ayrımcılık sayılacak. Ayrımcılığa uğrayanların başvuracağı Komisyon uyarı veya tazminat cezası verebilecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Ekim 2013 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İlk olarak 'Ayrımcılık Komisyonu' kurulacak

ZÜBEYDE YALÇIN

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketi kapsamında ilk yapılacak düzenlemenin Ayrımcılık Komisyonu olması bekleniyor. Hazırlanan tasarı önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığına sunulacak ve hızla yasalaştırılacak. Düzenleme yapıldığında "Bekara, öğrenciye ev kiralamam" demek bile ayrımcılık olarak kabul edilecek ve tazminat dahil bazı yaptırımları olacak. Kurban Bayramı'ndan sonra paket kapsamında yer alan bazı yasal düzenlemeler Bakanlar Kurulu'nda görüşülüp TBMM'ye sevk edilecek. Ayrımcılık Komisyonu ile ilgili Meclis'e gönderilecek düzenlemede ayrımcılığın kapsamı "cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, etnik köken, felsefi ve siyasi görüş, sosyal statü, medeni hal, sağlık durumu, özürlülük, yaş ve benzeri temellere dayanan uygulama ve işlemler" olarak çiziliyor. Yasa ile ayrımcılık yapılamayacak alanlar da tek tek sıralanacak. Bunlar Eğitim-öğretim, yargı, kolluk, sağlık, ulaşım, iletişim, sosyal güvenlik, sosyal hizmetler, sosyal yardım, spor, konaklama, kültür, turizm ve benzeri hizmetleri sunan kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve vatandaşlar olacak. Hiç kimsenin cinsiyeti, ırkı, düşüncesi, etnik kökeni, sosyal statüsü nedeniyle hizmetlerden yararlanması engellenemeyecek. "Medeni hal" ayrımcılık sayıldığı için kimse "bekara ev kiralamam" diyemeyecek. Sosyal statü de ayrımcılık sayılacağı için öğrencilere ev verilmemesi gibi bir durum olamayacak. Cinsiyet ayrımcılığı yasağı nedeniyle işe girişe, terfi ve yükselmeye kadar kadın-erkek ayrımcılığı yapılamayacak.

İSTİSNALAR

Sadece kadın ya da erkeklerin istihdamını zorunlu kılan işler, bir dine ait kurumda sadece o dinden insanların istihdam edilmesi gibi durumlar ise yasa kapsamı dışında tutulacak. Ayrımcılık ile ilgili iddialara ise yasa kapsamında kurulacak komisyon bakacak. Komisyon, baş denetçilik benzeri daha özerk bir yapıya sahip olacak. Bu nedenle kurula çeşitli kaynaklardan üye seçimi sağlanacak. Yapılan çalışma kapsamında üyelerin bir bölümünü Bakanlar Kurulu, bir bölümünü cumhurbaşkanlığı, bir bölümünü ise ayrımcılık alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin belirlemesi düşünülüyor. Kendisine ayrımcılık yapıldığını düşünen herkes Komisyon'a başvurabilecek. Komisyonun kabul ettiği başvurular için görevlendireceği uzman iki tarafıda dinleyip rapor hazırlayacak. Komisyon suçlu bulunan tarafa uyarı veya tazminat cezası verebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber