Bakan Çelik: Olgunlaşma sınavını koyalım, başarısızlar ÖSS'ye giremesin

Haber Giriş : 08 Haziran 2006 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite sınavı öncesi öğrencilerin sahte raporlarla devamsızlık yapmasının mevcut sistemle önlenemeyeceğini söyleyen Bakan Çelik, 'Olgunlaşma sınavını koyalım, başarısızlar ÖSS'ye giremesin' dedi

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, liselerde sahte raporla devamsızlık yapılmasının mevcut sistemle önlenemeyeceğini itiraf etti. Çelik, "Gelin bakaloryayı, olgunlaşma sınavını koyalım. Başarısızlar ÖSS'ye giremesin" dedi.

Çelik, dün Bilkent Üniversitesi'nin Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası çerçevesinde 2 bin bilgisayar ile Meteksan'ın 200 bin öğrenciye eğitim yazılımı desteği sağlaması nedeniyle düzenlenen törende, eğitime ayrılan payın azlığından yakındı. Bu açığı hayırsever işadamlarının desteğiyle kapattıklarını söyleyen Bakan Hüseyin Çelik, eleştirilere kulaklarını tıkadıklarını anlattı.

'ÖSS eğitim sistemini felç ediyor'
Lise öğrencilerinin doktor raporu alıp okula gelmemesi konusunda soruları da yanıtlayan Çelik, mevcut ÖSS sisteminin eğitim sistemini felç ettiğini söyledi. Çelik, ÖSS hazırlığı için rapor alan öğrencilerin sınıfları boşaltmasıyla ilgili, "Biz defalarca teklifte bulunduk, bitirme sınavı getirelim diye. Ama o zaman bizi eleştirenler, çıkardığımız yasayı beğenmeyerek eleştirilerini sürdürdüler. Çocukların, sahte rapor alarak okula gitmemeleri bu sistemin bir sonucudur" yorumunu yaptı. Çelik, birdenbire yapılacak değişikliğin öğrenciler üzerinde şok etkisi yapacağını savundu.

ÖSYM'ye çağrı: Gelin değiştirelim
Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelin AB ülkelerinin bazılarında olduğu gibi bakalorya getirelim. Ortaöğretimde olgunlaşma sınavını veremeyen hiçbir öğrenci ÖSS'ye başvuramasın. Sistem değişikliği için ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan ve diğer yetkililere çağrıda bulunuyorum. Yazılanlar, hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Önyargılı yaklaşılıyor. Öğrencilerin sahtecilik öğrenmesi önce bakan olarak beni rahatsız eder ve ediyor. Gelin ÖSS sistemini değiştirelim."

OKS sınavında özel okulların devlet okullarından daha başarılı olduğu tezinin doğru olmadığını söyleyen Çelik, özel okulların dahi derecesinde başarılı çocukları aldığını ve reklam yaptığını söyledi. Devlet okullarının böyle bir olanaktan yoksun olduğunu belirten Çelik, "Özel okullar eğitimin yüzde 4'ünü karşılıyor. Geri kalanlarını ise devlet okulları. Sınava giren öğrencilerin yüzdelerine bakmak bile devlet okullarının başarılı olduğu gerçeğini gözler önüne serer" dedi.

OKS ve ÖSS hastalıkları!
Öte yandan, Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Ercan Yavuz, "Lise ve ilköğretim sonda 100-150 bin öğrencinin aynı dönemde üst solunum yolu enfeksiyonu ve ishal raporu alması ülkenin sağlık veri sistemini olumsuz etkiliyor. Kolayca rapor alınabileceği kanısı yerleşen çocuklar ileride de buna sık sık başvurmak isteyecek" dedi.

Eğitim-Sen Genel Eğitim Sekreteri İsmail Sağdıç da, öğrencinin devamsızlıkla öğretmene "Senin dersin işe yaramıyor" mesajı verdiğini, bunun öğretmene haksızlık olduğunu söyledi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber