Okullardaki şiddetin profili

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullardaki şiddet olaylarının temelinde yanlış arkadaşlıklar, özenti, aile ilgisizliği ve eğitimsizliğin bulunduğu, göçün neden olduğu kültürel farklılık ve entegrasyon sorununun ise bu olayları körüklediği bildirildi.

AA muhabirinin Adana Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi kayıtlarından derlediği bilgilere göre, il merkezinde şiddet olaylarına karışanların yüzde 22'sini ilköğretim, yüzde 50'sini lise öğrencileri, yüzde 21'ini ilköğretim ve liseden terk eden çocuklar, yüzde 7'sini ise ilköğretim okulu ve lise mezunları oluşturuyor.

Şiddet olaylarına karışanlardan yüzde 63'ü 15-18 yaş, yüzde 37'si 12-15 yaş arası çocuklardan oluşuyor. Olaylara karışanların yüzde

23'ünün ise zararlı madde alışkanlığı bulunuyor. Çoğunluğu okul içinde

gerçekleşen olayların yüzde 60'a yakınında kesici ve delici alet kullanılıyor. Şiddetin temelinde yanlış arkadaş seçimi, özenti, aile ilgisizliği ve eğitimsizlik bulunuyor. Göçün neden olduğu kültürel farklılık ve entegrasyon ise şiddeti körüklüyor.

ÖNLEM ALINDI ŞİDDET AZALDI

Adana'da, 2005 yılı içerisinde kent merkezinde bulunan 69 okulda 115 asayiş olayı gerçekleşirken, bu olaylara 123'ü öğrenci 169 çocuğun

karıştığı belirlendi.

Başta "Okul polisliği projesi" olmak üzere alınan önlemler sayesinde, bu yılın ilk 4 ayında bu sayı 'e düştü. Bu olaylara, 66'sı öğrenci olmak üzere 79 çocuk karıştı. Olayların 39'u okul

içinde, 14'ü ise okul önünde meydana geldi.

Bu yıl yaşanan olayların, 32'sini kesici ve delici aletlerle yapılan darp ve yaralama, 8'ini tehdit ve 2'sini uyuşturucu oluşturdu.

11 olay ise değişik şekillerde gerçekleşti.

Araştırmada, okullardaki bu durumun toplumdaki şiddet olaylarının doğal bir yansıması olduğu tespit edildi.

OKUL POLİSLİĞİ PROJESİ

Okullardaki şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla geçtiğimiz yıl Adana Valiliği öncülüğünde Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile başlatılan "Okul Polisliği Projesi" çerçevesinde 40 polis memuru üniversitede eğitim alırken, uygulama bu yıl da devam etti.

ÇÜ'de eğitim gören polisler, 30 lisede sabit olarak görev yaparken, bu polisler tarafından bugüne kadar suça karışma riski bulunan 60 öğrenci tespit edildi. Bu öğrencilere Seyhan Belediyesi ile iş birliği çerçevesinde mesleki eğitim ve ücretsiz dershane imkanı sağladı.

OKUL ÇEVRELERİNE SIKI DENETİM

Artan şiddet olayları karşısında okul önlerinde bulunan kafe ve işletmelere karşı denetimleri sıklaştıran emniyet görevlileri, geçtiğimiz yıl ocak ayından bu yana 910 internet kafenin yanı sıra öğrencilere uçucu madde ile sigara sattığı belirlenen 33 iş yerine yasal işlem yaptı.

Emniyet tarafından olay yoğunluğunun fazla olduğu belirlenen 120 okul önü ve çevresinde sabit personel görevlendirilirken, diğer okullara ise 1-2 dakika içerisinde müdahale edebilecek 100 resmi devriye ekibi hazır bulunduruluyor.

Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından çeşitli suçlardan şubeye gelen ve yapılan incelemelerde başarılı olan ancak ekonomik zorlukları bulunan çocukların şiddete yönelmemesi ve eğitim imkanına kavuşabilmeleri için burs imkanı sağlanıyor. Bugüne kadar burs imkanından 10 çocuk faydalandı. Bu sayının artırılması için çalışmalar sürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber