Ramazan'da zam yok

Ramazan ayında gıda sektöründe hububat, et, sebze-meyve fiyatlarında artış değil düşüş bekleniyor. Sektör yetkilileri her Ramazan öncesinde çıkan 'zam' haberlerine tepkili.

Haber Giriş : 26 Haziran 2014 13:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Ramazan'da zam yok

Ramazan döneminde özellikle et ve süt ürünleri, bakliyat ve unlu mamüllerde talep artıyor. Peki talepteki bu yükseliş fiyatlarda da artışı neden olur mu? Gıda sektörü temsilcilerine göre ürün çok, bu nedenle zam olması mümkün değil.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, bu yöndeki haberlerin her yıl rutin haline geldiğini ancak gerçeği yansıtmadığını söylüyor. Al Jazeera'ye konuşan Taranoğlu her sene fiyat artışı olmadığını, bu yıl Ramazan ayına denk gelecek bir zam beklemediklerini anlatıyor:

"Toptancılar eskiden stok yapıyorlardı. Şimdi mal var, insanlar elindeki malı neden bekletsin? Stokçuluk olmayınca da fiyatlarla oynama olmaz. Eskiden toptancılar vardı ve bu toptancılar malı alt bayilere veriyorlardı. Şimdi şirketler kendi dağıtım ağlarını kurdular. Marketler birbirleriyle kampanya halinde. Acımasız rekabet olduğu yerde stokçuluk olmaz. Yeteri kadar mal üretiliyor, hiçbir ürünün temininde sıkıntı olmaz."

Taranoğlu, Ramazan öncesinde sanayici olarak gıda ve içecek ürünlerine zam yapmadıklarını, kimsenin de fırsatçılık yapmasına izin vermeyeceklerini söylüyor.

'Ramazan'ın ikinci yarısında fiyat düşer'

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmazkart'a göre ise her yıl Ramazan ayı öncesi gıda fiyatlarını gündeme getirilerek artış olması yönünde çaba sarf ediliyor. Al Jazeera'ye konuşan Yılmazkart, "2014 yılı Ramazan'ı hasadın yoğun yaşandığı yaz mevsimine denk gelmesi dolayısıyla ürün arzı da çok olacak. Türkiye'deki tarımsal üretim bu yıl kendine yeter bir durumda. Bu açıdan Ulusal Hububat Konseyi olarak Ramazan ayı boyunca fiyatlarda bir artış beklemiyoruz." diyor.

Hububat-Bakliyat Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Mahmut Aslan ise Ramazan'ın ikinci yarısından itibaren fiyatlarda düşüş bekliyor. Al Jazeera'ye konuşan Aslan'a göre pirinç ve kuru fasulyede fiyatlar düşer, küçük toptancılar fiyat artışı için spekülasyon yapıyor ancak fiyat artışı olmaz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği de spekülatif artışlara karşı piyasayı takip edecek ve fiyat artışı olursa ilgili kurumları bilgilendirecek.

Sebze ve meyve fiyatlarına gelince... İstanbul Yaş Meyve ve Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Muhittin Baran, Ramazan'da meyve ve sebzede bolluk yaşanacağını dolayısıyla fiyatlarda artış olamayacağını söylüyor. Baran, don nedeniyle zarar gören erik ve kayısıyı ise bundan ayrı tutuyor, "Kayısı, erik ve kiraz yüksek olur" diyor.

Kumanya pazarı 4 milyar TL

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, Ramazan için hazırlanan kumanyaların da sektörde 4 milyar liralık pazar yarattığını söyledi. Taranoğlu, tüketicileri merdivenaltında hazırlanan ürünlere karşı da uyarıyor:

"Merdivenaltı diye tabir edilen açıkta satılan, nerede üretildiği belli olmayan, üzerinde üretim izni olmayan ürünleri bilinçli tercihler yaparak ayırt edebiliriz, bu halk sağlığının korunması ve kayıtdışı ile mücadele etmek adına son derece önemli."

Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber