Tümgeneralin istifasının arkasında gönül ilişkisi mi var?

Haber Giriş : 11 Temmuz 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen cuma günü emekliliğini istedikten sonra başkentten ayrılan Taşkesen'in özel yaşamı ile bazı atama ve icraatları nedeniyle Genelkurmay'ın sorularına muhatap kaldığı, "Bana güvenmiyorsanız bu sorulara gerek yok, TSK'yı yıpratmak istemem" diyerek görevini bıraktığı ileri sürüldü.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından onaylanan emeklilik talebinin gerekçesi sorulduğunda askeri makamlar, "Taşkesen Paşa sebebini açıklamadı, şahsi nedenlere bağladı" demekle yetindi.

GÜNEYDOĞU TECRÜBESİ

Reha Taşkesen'i yakından tanıyan bir yetkili, şu bilgiyi verdi:

"Reha Paşa, Güneydoğu'da en uzun süre hizmet veren subaylardan birisidir. Nitekim Çankaya'daki görevine Güneydoğu'dan geldi, ayrılırken Kuzey Irak'a gitti. Afganistan'da komutan yardımcısıydı. Masa başında hiç zaman geçirmedi desek yeridir. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a çok yakın bir subaydı. Hatta 2005 yılında bu göreve getirilmesinde Büyükanıt'ın çok etkili olduğu konuşuldu."

SIKINTILARI VARDI

Yakınlarına Kara Harp Okulu Komutanlığı'nda irticai örgütlenmeye karşı mücadele verdiğini anlatan Taşkesen'in bir süredir bazı sıkıntılar yaşadığı aktarıldı. Son olarak bazı atama ve icraatlarıyla ilgili olarak Genelkurmay'a ulaşan ihbarlar nedeniyle muhatap kaldığı sorulardan rahatsız olduğu belirtildi. Taşkesen'in, "Madem bu ihbarları ciddiye alıyorsunuz, bana güvenmiyorsanız bu sorulara gerek yok, TSK'yı yıpratmak istemem, emekliye ayrılıyorum" tepkisini verdiği kaydedildi.

hürriyet



28 Şubat'ın kilit noktadaki ismi Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen, emekliliğini istedi. Kulislere göre, evli ve iki çocuklu Taşkesen'in emekliliğinin perde arkasında, "bir kadın yüzbaşıyla gönül ilişkisi" olduğu iddia ediliyor

Cumhurbaşkanı iken Süleyman Demirel'in başyaverligini yaparak Çankaya Köşkü ile Genelkurmay karargahı arasındaki iletişimi sağlayan Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen sürpriz bir karar alarak emekliliğini istedi. Kara Harp Okulu Komutanlığı'nda da tümgenerallik rütbesinde de 2 yıl daha süresi bulunan ve 2 yıl sonra korgeneralliğe terfi etmesi beklenen Tümgeneral Taşkesen emeklilik dilekçesini vererek tatile çıktı.

Büyükanıt: Gereğini yap

Başkentte heyecan yaratan Taşkesen'in emekliliği "kişisel" nedenlerle istediği ileri sürülüyor. Tümgeneral Reha Taşkesen'in emeklilik dilekçesi vermesinin perde arkasında bir "aşk ilişkisi" bulunduğu iddia ediliyor. Başkent kulislerine yayılan iddia şöyle:

Evli ve iki çocuk babası olan 52 yaşındaki Tümgeneral Taşkesen, komutanlığını yürüttüğü Kara Harp Okulu'nda görevli 32 yaşındaki bir kadın yüzbaşı ile aşk yaşadı. Tümgeneralin, yüzbaşı ile telefon konuşmaları kaydedilerek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e gönderildi. Genelkurmay Başkanı da kasetleri Kara Kuvvetleri Komutam Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a iletti. Orgeneral Büyükanıt, Tümgeneral Taşkesen'le görüştü ve "gereğini yap" dedi. Bunun üzerine Tümgeneral Taşkesen emeklilik dilekçesini vererek eşiyle birlikte tatile çıktı.

Tümgeneral Taşkesen'in ise yakın çevresine olayı "bir dinci örgütün komplosu" diye değerlendirdiği ve şöyle dediği öğrenildi: "Harp Okulu'nun kantininde bira içmeyi serbest bırakmam da dinci çevrelerin tepkisini çekti. Eşimle telefon konuşmalarımız bile kaydedilmiş. Benim laikliğe ve Atatürk değerlerine ne kadar bağlı olduğum biliniyor. Bu sadece bana ve aileme karşı bir komplo da değil, benim üzerimden Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yıpratmayı hedefliyorlar."

2008'de Korgeneral olacaktı

28 Şubat sürecinin kilit noktadaki isimlerinden biri olan Tümgeneral Taşkesen'in Ağustos ayı başındaki Yüksek Askeri Şura öncesinde emekliliğini istemesi şok etkisi yarattı. 28 Şubat sürecinde Sincan'da tanklar yürütüldüğünde, Demirel olayın aslını öğrenmesi için Kurmay Albay Taşkesen'i görevlendirmişti. "Parlak ve önü açık" komutan olarak tanınan Reha Taşkesen, Tümgeneral rütbesine 2004'te terfi etti. Taşkesen, bir yıl 4. Kolordu Komutan Yardımcılığı görevinde bulunduktan sonra Ağustos 2005'te Kara Harp Okulu Komutanlığı'na atanmıştı. Afganistan Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti'nde (İSAF) 7 ay süreyle Komutan Harekat Yardımcılığı görevini de yürüten Taşkesen'in 2008'in Ağustosu'nda korgeneralliğe tergi etmesi bekleniyordu. 2004 yılında Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "Zafer Coşkusu Yürüyüşü" ne tümgeneral Taşkesen de katılmıştı. Yürüyüşe, eşiyle birlikte katılan Taşkesen, 2 kilometre uzunluğunda ve 4.5 metre genişliğindeki Türk Bayrağı'nı Ulus'taki Atatürk heykeline kadar taşımıştı.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber