DPT uzmanları: Türkiye nükleer enerjiye geçmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin kısa zamanda nükleer enerjiye geçmesi ve tüm sanayinin ana girdisi olan elektriği hem güvenli hem de ucuz üretmesi gerektiği bildirildi.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü uzmanlarının hazırladığı, ''Türkiye'de Bilim Teknoloji Politikaları ve İktisadi Gelişmenin Yönü'' adlı çalışmaya göre, Türkiye'nin, uluslararası rekabette yer alabilmek için bilim ve teknolojiye ilişkin her türlü fedakarlığa razı olarak teknoloji üretme kararlılığını göstermesi gerekiyor.

Bunun için Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılı ''Bilim ve Teknoloji 10 Yılı'' olarak ilan etmesi ve bu konuda kararlı adımlar atması önerilen çalışmaya göre, bilim adamı ve araştırmacı personele bu dönemde özel imkanlar sağlanmalı.

Türkiye'nin bir an önce nükleer enerjiye geçmesi ve tüm sanayinin ana girdisi olan elektriği hem güvenli hem de ucuz üretmesi gerektiği vurgulanan çalışmada, bu noktada bor ve toryum madenlerinin sanayide kullanımı için güdümlü araştırma ve geliştirme projeleriyle yeni ürünler geliştirilmesi ve bunların ülkenin refahını artırıcı yüksek katma değerli ürünler üretme yönünde kullanılması gerektiği ifade edildi.

-''TÜRKİYE UZAY TEKNOLOJİSİNE SAHİP OLMALI''-

Çalışmaya göre, uzay teknolojilerine 10 yıl içinde sahip olma kararlılığı da gösterilerek, uzayda yer alma hedefine ulaşılması gerekiyor.

Uzay ve havacılık konusunda Türkiye'nin hazırlayacağı projelerle belli bir zaman diliminde ulaşılabilecek araştırma ve geliştirmeye dayalı projelerle teknoloji geliştirilip hayata geçirilmeli.

Özel sektörün verimliliğinin önemine de işaret edilen çalışmaya göre, bunun için sektörün ürün kalitesini artırmayı, ürüne ek özellikler kazandırmayı, yeni sanayilerde başarı göstermeyi sağlaması, maliyetlerde düşüş, arzda artış yaratarak üründen elde edilecek kazançların artırılmasıyla sermaye birikimini hızlandırması gerekiyor.

Özel sektörün, ayrıca araştırma ve geliştirme faaliyetlerini artırması ve teknoloji bilgisinin tabana yayılmasıyla yeni teknolojik bilgiyle donatılması kaçınılmaz.

-''VERGİLER DÜŞÜRÜLMELİ''-

Çalışmada, ekonominin geliştirilmesi ve istihdamın artırılması için başta katma değer vergisi olmak üzere, diğer vergilerin makul ölçüde düşürülmesi ve çalışanların ücretleri yükseltilerek alım gücünün artırılması da önerildi.

İşyeri açanlar ve yeni istihdam sağlayan müteşebbislere vergi indirimi ve sigorta avantajları gibi kolaylıklar sağlanması gerektiği belirtilen çalışmada, ''Türkiye enflasyonsuz istikrarlı bir büyüme sağlaması yanında iç ve dış borçlarını kısa sürede ödemek için hızlı gelişmek ve en kısa sürede tüm ekonomide sürdürülebilir bir yapı oluşturmak zorundadır'' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber