MEB'in idari konulardaki düzenlemelerinde Danıştay engelini aşamadı

Haber Giriş : 27 Temmuz 2006 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKA'nın, Milli Eğitim Bakanlığı'nın son 3 yıl içerisinde çıkardığı ve başta eğitim sendikaları olmak üzere YÖK tarafından Danıştay'a taşınan idari düzenlemelerine ilişkin derlemesi, Bakanlık ile Danıştay'ın sık sık karşı karşıya geldiğini gösteriyor. Danıştay'ın, yürütmesini durdurduğu ve iptaline karar verdiği MEB'in bazı işlemleri şöyle:

"-Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği: Çifte diploma alınmasını sağlayarak üniversiteye giriş sınavında katsayı sorununu çözmeyi öngören düzenleme.

-İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği: İlköğretim müfettişlerinin görev alanı içinden kuran kurslarının denetimi çıkartan ve müfettişlerin belli bir süreden sonra rotasyonunu öngören düzenleme.

-Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme yönetmeliği: Lisans mezunu olmayan öğretmenlerin yapılacak sınava alınmaması öngörülüyordu.

-Sınavsız Anadolu Liselerine Öğretmen Ataması: Anadolu lisesi öğretmenlerinin sınavsız olarak alınmasını öngörülüyordu, açılan dava sonucunda bu yıl öğretmenlerin alımında yine sınav uygulandı.

-Özel Okullarda 10 Bin Öğrencinin Okutulması Genelgesi: 10 bin fakir öğrencinin ücretleri Milli Eğitim Bakanlığı'nca karşılanmak şartıyla özel okullarda okutulmasını öngörülüyordu. Bakanlık genelgenin yürütmesinin durdurulması kararına karşın bir duyuru ile öğrencileri belirlemek amacıyla sınav yapacağını bildirdi, bu duyuruya ilişkin açılan dava da MEB aleyhine sonuçlandı.

-Türkçe Öğretmenliği: Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının Türkçe öğretmeni olarak atanmasına ilişkin düzenleme Danıştay'dan döndü.

-Okulöncesi Kurumları Yönetmeliği: Öğretmenlerin öğlen vaktinde öğrencilerin başında olması şart koşulurken ayrı bir mesai ücreti verilmemesi yönündeki düzenleme kısmen durduruldu.

-Şeflik Sınavı: Bakanlığın şeflik kadrolarına atama için açılan sınavın sadece merkez teşkilatı kapsaması Danıştay'da dava konusu olmuş, Mahkeme de sınavı durdurmuştu.

-Okul Müdürlerinin Rotasyonu: Müdürlerin 5 yılın ardından rotasyonuna ilişkin düzenleme.

-Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs Kredi Yönetmeliği: Öğrencilerin verilen bursların keyfi şekilde kesilmesini öngören düzenlemenin yürütmesi durdurulmuştu.

-Sözleşmeli Öğretmenlik: Geçici sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin açılan davada Danıştay 'öğretmenliğin sürekli bir iş olduğuna' karar vermiş, Bakanlık'ta geçici statüsünü sürekliye çevirerek sözleşmeli öğretmen istihdam etme yoluna gitmişti."

haberx

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber