Kitapların okullara denetimsiz girişi 2003'te başladı

Haber Giriş : 29 Ağustos 2006 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Egitim Bakanligi'nin '100 Temel Eser'inin, bazi yayinevlerince tahrif edilerek, okullarda okutulmasinin temelinde, Milli Egitim Temel Kanunu'nun 55'nci maddesinde 2003 yilinda gerçeklestirilen ve yardimci ders kitaplarina denetimsizlik getiren degisikligin yattigi ortaya çikti. Talim ve Terbiye Kurulu Baskanligi'nin yillardir sürdürdügü denetim yetkisi yasaya paralel degistirilen yönetmelikle de ögretmenlerin inisiyatifine birakildi.

Pinokyo'ya 'Allah razi olsun' dedirten, Heidi'nin dedesi Alm'i 'Alp' yapan yayinevlerinin kitaplarini okullarda okutmasi imkanin Milli Egitim Bakanligi'nca saglandigi belirlendi. Bakanlik, 9 Aralik 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayinlanan Milli Egitim Temel Kanunu'nda yaptigi degisiklikle tahrif edilmis '100 Temel Eser' ve benzeri yayinlarin okullara girmesinin yolunu açti. 9 Aralik 2003 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Kanunun 55'nci maddesindeki degisiklikle egitim araci ve yardimci ders kitaplari denetimsizlige 'kavusturuldu'.

ESKIDEN DENETIMSIZ KITAP OKULA GIREMEZDI

Milli Egitim Temel Kanunu'nun 'Okullarda Okutulacak Kitaplarin Tespiti ve Ücret Ödenmesi' baslikli 55'nci maddesindeki 'Milli Egitim Bakanligi tarafindan belirlenmeyen hiçbir kitap ve egitim araci okullarda kullanilamaz' hükmü 2003 yilindaki degisiklikle tamamen kaldirildi. 'Kitaplarda Türk Ceza Yasasi'na aykiri bilgiler varsa savcilar harekete geçer' gerekçesi savunularak kaldirilan hükümle, Talim ve Terbiye Kurulu Baskanligi yardimci ders kitaplarini kontrol etmeye son verdi. Talim ve Terbiye Kurulu Baskanligi yasa degisikliginden önce ders kitaplarinin yani sira egitim araçlari ve bu kapsamdaki yardimci ders kitaplarini inceleyerek ögretmenlerin tavsiye etmesi için Milli Egitim Bakanligi'nin resmi yayin organi olan Tebligler Dergisi'nde yayinlardi.

YETKI TAMAMEN ÖGRETMENLERDE

Bakanlik, Milli Egitim Temel Kanunu'nda yaptigi degisiklige paralel olarak 2004 yilinda 'Ders Kitaplari ve Egitim Araçlari Yönetmeligi'nde yaptigi degisiklikle de yardimci ders kitaplarinin seçimini tamamen ögretmenlere birakti. Yönetmeligin 31'nci maddesinde seçme yetkisinin ögretmenlerin inisiyatifinde oldugu vurgulanarak, yetkiyle paralel olarak sorumluluk da ögretmenlere verildi. 31'nci madde de 'Ders kitabi disinda kullanilacak egitim araçlarinin; Anayasaya, yasalara ve Milli Egitim Temel Amaçlarina ters düsmemesi esastir. Aksi durumda sorumluluk, egitim aracinin seçimini yapan ögretmenlere aittir' denildi.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber