Mesai vermeyen misliyle ceza öder

Bayramlar dahil resmi tatillerde çalışan işçilerin fazladan bir yevmiye hakkı var. İşveren vaktinde ödeme yapmazsa hem tazminat hakkı doğuyor hem de ceza kesiliyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Eylül 2015 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mesai vermeyen misliyle ceza öder

FARUK ERDEM

Kanunun belirlediği resmi tatiller her çalışan için aslında dinlenme günü olarak belirleniyor. Fakat birçok sektörde işlerin devam etmesi de gerekiyor. Bu yüzden de resmi tatillerde çalışmalar yapılıyor. İşçinin kabul etmesiyle birlikte (zorla çalıştırılamaz) yapılan bu çalışmalarda fazla mesai ödeniyor. Kanunlarımıza göre yılda 14.5 gün resmi tatilimiz mevcut. Bunlardan 4.5 günü şu sıralarda idrak ettiğimiz Kurban Bayramı'ndan oluşuyor. Daha önce yazdık bir kez daha hatırlatıp asıl konumuza geçelim. Resmi tatillerde çalışan işçiye 2 katı para ödeniyor. Günlüğü 50 lira olan bir işçi, bayramda çalıştığı her gün için ekstradan bir 50 lira daha alıyor. Resmi tatillerdeki çalışmaların parasının ödenmemesi işçiye çeşitli haklar verirken işverenler açısından da cezai işlemi gerektiriyor.


İDARİ PARA CEZASI 270 LİRA

Öncelikle işçinin rızası olmadan yaptırılan çalışmalarda her personel için bu yıl geçerli idari para cezası 270 lira. Bayramlarda çalıştırmasına rağmen işçisine mesai parasını ödemezse farklı cezalar da gündeme geliyor. Önce vermediği ücretin vergiyle ilgili cezalarını ödüyor. Eksik bildirimde bulunduğu için iki asgari ücret tutarında ceza kesiliyor. Ödenmeyen ücret üzerinden hesaplanacak sigorta primleri cezasıyla tahsil ediliyor. İşçi de isterse haklı fesih hakkını kullanarak tazminatını talep edebiliyor. Çalışanlar da bu konuda mağdur edilmişlerse ALO 170 veya Çalışma İl Müdürlükleri kanalıyla şikayette de bulunabiliyorlar.


İDARİ İZİN BAĞLAMIYOR

Hükümetin aldığı idari izin kararı kamu çalışanlarına 2.5 günlük bir ek izin süresi getirdi. Fakat özel sektör bundan faydalanamadı. Eğer idari izin sayılan pazartesi, salı ve çarşamba öğleden önce çalışmışsanız maalesef bu günlerde bayram mesaisi alamıyorsunuz. Özel sektör çalışanları için bayram mesaisi hesabı, çarşamba günü öğleden sonra başlıyor.

MÜHENDİSLERİ HATIRLAYIN

Birçoküniversite mezununun işsizlik sorununu gıda ve ziraat mühendisleri de yaşıyor. Buna veterinerleri ve su ürünleri mezunlarını da eklemeliyiz. Eğer güvenli gıda tüketmek istiyorsak etkin denetim şart. Bunun yolu yeterli sayıda gıda mühendisinin sahada olmasından geçiyor. Tarımda verimliliği artırmak, hayvancılığı geliştirmek için ziraat mühendisleri ile veterinerlerin sahada olması şart.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber