İkinci bomba:OKS kalkıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Kasım 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrencilerin küçük yaştan itibaren sınav çarkının içine girmesine yol açan Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı'nın (OKS) kaldırılması yönünde karar alındı.

Milli Eğitim Şurası'nda alınan karar, üniversite sınavında herkese eşit şans verilmesine yönelik karardan sonra Şura'nın ikinci bombası oldu. Başkent Öğretmenevi'nde yapılan şurada, "Türk Milli Eğitim Sisteminde Kademelerarası Geçişler Yönlendirme ve Sınav Sistemi Komisyonu" na bağlı olarak kurulan "Okul Öncesi ve ılköğretim Komisyonu" bugünkü toplantısında OKS'yi tartıştı. Tartışmaların ardından yapılan oylamada, 4'e karşı 42 oyla OKS'nin kaldırılması yönünde karar alındı.

YÖNLENDİRME YAPILACAK

Komisyon Başkanı Prof. Dr. Ayla Oktan, İlköğretimde yönlendirmenin 5, 6 ve 7. sınıflarda çocuğu ve meslekleri tanımaya yönelik olarak ailelerle işbirliği içinde yapılması kararı aldıklarını bildirdi. OKS'nin kaldırılması yönündeki Komisyon kararı, yetkililer tarafından çok önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.

İşte katsayısız üniversite

Katsayı uygulamasının alt komisyonda önceki gün kaldırılmasının kabulünün ardından, okul müdürlerinin yeni bir giriş sistemi uygulanmasına yönelik önerileri de kabul edildi. Komisyonda Aydın Fen Lisesi Müdürü, Tansel Sarayköylüoğlu, Samsun Fen Lisesi Müdürü Dinçer Ateş ve Eskişehir Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Attila Akıncı'nın önerisi benimsendi. 3 müdürün 1 yıllık bir çalışmayla hazırladığı ve tüm lise mesunlarına yükseköğretime geçişte eşit koşullar getiren "Ortaöğretimde Sınav Sistemi ve Kademeler Arası Geçiş Önerisi" yapılan oylamada 10'a karşı 60 oyla kabul edildi.

TEK SINAV KALDIRILACAK

Modelle ÖSS tek sınav olmaktan çıkartılacak. Lise birinci sınıftan itibaren yıl sonunda bilgi ve beceriye dayalı merkezi sınavlar yapılarak, bu sınavlardan elde edilecek bireysel başarı puanının ağırlıkta olduğu, okul başarısının da dikkate alınacağı yeni bir puanlama sistemi getirilmesi gerekiyor. Yükseköğretime geçişte yüzde 50 olgunluk sınavı, yüzde 50 de ortaöğretim bitirme sınavı etkili olacak. Modelde dokuzuncu sınıfta okul notunun şişirilmesi ile yapay öğrenci başarısının önlenmesi de önerildi ve "Kademeler arası geçişi sağlamak maksadıyla okul notu yüzde 25'te tutulmalı ancak bu barajı geçmiş öğrenciler için ilerleyen yıllarda okulu etkinleştirecek şekilde okul notu yüzde 50'ye çıkarılmalıdır" denildi.

DERSHANE DÖNEMİNE SON

Değerlendirmelerin 100 puan üzerinden yapılacağı ve sınıf geçmeye esas puanın asgari 50 olacağı belirtilirken, "Dört yılın sonunda sınavlar sonucunda elde edilen ?Ortaöğretim Bitirme Puanı'' en az 50 olan öğrenciler ÖSYM tarafından yapılacak ?Olgunluk Sınavı?na girebilmelidirler. Bu sınavların zorluk derecesi okul dışında kalan dershaneler gibi eğitim kurumlarına ihtiyaç duyulmayacak nitelikte olmalıdır " denildi. Bu arada Eğitim Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer, önceki günkü oylamanın geçersiz sayılması için dün girişimde bulundu ancak önergesi reddedildi.

GEREKÇE...

Tek sınava dayalı ÖSS'nin süreç değil sonuç odaklı olması, öğrenci ve velilerde eğitim dışı kaygılar oluşturması. n ÖSS sistemi ile ortaöğretim arasındaki bağın zayıflığı. n Mevcut sistemin adalet, verimlilik konularında güvenilir olmaması ve okul dışı kurumlara ihtiyaç doğurması. n Ortaöğretimden yüksek öğretime geçişte aşırı yığılmalar olması ve mesleki eğitime arzulanan düzeyde yöneltme yapılamaması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber