Ekonomi'de Yeni rota Kuzey Afrika

Son 10 yılda Afrika'ya ihracatını 3.5 kat artıran Türkiye'nin kıta ülkelerine yönelik açılımına özel sektörden de destek geldi. Pendik, Ambarlı ve Mersin'den, İtalya ve Fransa'daki limanlara düzenli seferler gerçekleştiren U.N Ro-Ro firması, Kuzey Afrika pazarını da rotasına ekleyeceğini açıkladı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 22 Haziran 2016 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ekonomi'de Yeni rota Kuzey Afrika
Ersin Çelik

Son 10 yılda Afrika'ya ihracatını 3,5 kat artırarak 12,5 milyar dolar seviyesine ulaştıran Türkiye'nin bölge ülkelerine yönelik açılımı, özel sektörde de karşılık buluyor. Türkiye-Avrupa arasındaki Ro-Ro hatlarında intermodal taşımacılık faaliyeti yapan U.N. Ro-Ro İşletmeleri A.Ş, Türkiye'nin ihracatını Afrika pazarına taşımaya hazırlanıyor. Fransa, İspanya, İngiltere ve Kuzey Afrika ülkelerine yapılan dış ticarette alternatifler sunan U.N. Ro-Ro İşletmeleri'nin CEO'su Sedat Gümüşoğlu, Türkiye'den gelen bir grup gazeteciye yatırımlar hakkında açıklamalar yaptı.

YENİ EKONOMİ PROGRAMINA DESTEK

Toulon limanında yükleme yapan U.N. İstanbul gemisinde soruları yanıtlayan Gümüşlüoğlu, "Ro-Ro hatlarının pazar lideri olarak yeni yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz" dedi. Toulon Limanı'ndan Kuzey Afrika bağlantılarıyla ihracatta kıtaları birbirine yaklaştırdıklarını kaydeden Sedat Gümüşoğlu, Türkiye gibi güçlü bir ülke için yüzde 3'lük büyümeden çok daha yüksek rakamlara ulaşabileceğini ve bunun için de ihracatın kesinlikle artması gerektiğini belirterek, yeni hükümet sonrasında hazırlanan ekonomi programı ile büyümenin artacağına inançların tam olduğunu söyledi.

İHRACATÇIYA NAVLUN VE SÜRE AVANTAJI

İhracatın artması için yeni pazarların keşfedilmesi gerektiğine dikkat çeken Gümüşoğlu Kuzey Afrika ülkelerinin potansiyelini şu sözlerle özetledi: "Kuzey Afrika bağlantılarımız ile Tunus, Fas ve Cezayir hedef pazarlar haline geldi, ihracatçılarımıza yeni ve çok önemli kapılar açıldı. 2015'te bu ülkelere olan ihracatımızın toplamı, Toulon hattından hizmet verdiğimiz Fransa ve İspanya ihracatımızın hemen altında yer alıyor. Bu ülkelerde yaşayan 85 milyon nüfus bizim ihracatçılarımız için çok önemli bir potansiyel. Toulon bağlantılı seferler ve kısa transit süreler sayesinde rekabetçi olabiliriz. Kuzey Afrika'ya konteyner ile yirmi günün üzerinde sürelerde giden yükler tırlar ile yedi günde teslim edilebiliyor."

'MİLLİ FİLOMUZLA GÖREVE HAZIRIZ'

Bu ticaret potansiyeli çerçevesinde yeni yatırım hedefleri belirlediklerini aktaran Gümüşlüoğlu, "Bu yatırımlar sayesinde ihracatçımızın gücüne güç katacak, Türkiye ekonomisinin gelişiminde önemli adımlar atacağız. İhracatımız kesinlikle artmalı. Milli filomuz ile Avrupa'ya olan ihracatımız için görev almaya hazırız. Ticaretin artması için tüm kesimlerin ortak hareket etmesi gerekiyor. Biz de yeni hatlarımız ile ihracatçılarımıza navlun ve transit süre konusunda rekabet avantajı sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin bölgesel üssü olacak

12 Ro-Ro gemili filosu ve yıllık 322 bin araç kapasitesiyle, Türkiye-Avrupa arasındaki Ro-Ro hatlarında faaliyet gösteren U.N. Ro-Ro, Fransa'nın Toulon Limanı'da 6. yılını kutladı. CEO Sedat Gümüşoğlu; "Yatırımlarımıza yurtdışında da devam ediyoruz. Toulon Limanı'nı Türklerin bölgesel üssü haline getirdik" dedi. Öte yandan firma, 2016 sonunda yüzde 15'lik büyüme rakamına ulaşmayı planlıyor.

Köprüleri kullanmadan doğrudan Trieste'ye

2016 Haziran'ında Türkiye'deki limanlarına bir yenisini daha ekleyen U.N. Ro-Ro, İstanbul'dan başlattığı Ambarlı - Trieste seferleri ile köprülerdeki trafik kısıtlaması nedeniyle oluşan araç ve yüklerin gün kaybı önlendi. Ambarlı Limanı, İstanbul'un Avrupa yakasındaki tır, kamyon ve yüklerin Anadolu yakasına geçerken oluşturduğu yoğun trafiği de önlemiş oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber