MEB, YÖK yasa taslağını Başbakanlık'a gönderdi.

Haber Giriş : 23 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Taslağı'na göre rektörler iki turlu seçimle işbaşına gelecek

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, son Bakanlar Kurulu toplantısında taslakla ilgili kurula bilgi sunduğunu, ardından da taslağı Başbakanlık'a gönderdiğini açıkladı. Taslakla, rektörlerin seçimle işbaşına gelmesi öngörülüyor.

Yürütme ve yürürlük dahil toplam 46 maddelik taslağa göre, YÖK'ün yapısı değiştirilecek ve 22 olan üye sayısı 15'e indirilecek. Cumhurbaşkanının 7 olan üye kontenjanı 2'ye düşürülürken, YÖK'e Bakanlar Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul 6'şar üye verecek. Genelkurmay'ın da Anayasa gereği YÖK'te bir temsilcisi olacak; ancak üyenin profesör olması gerekecek. Bu konudaki anayasa değişikliği yasadan önce çıkarsa bu üye Meclis çalışmaları sırasında taslaktan çıkarılacak. Yürütme Kurulu kaldırılacak olan YÖK, tek kurul haline getirilecek ve üyeleri daimi statüde çalışacak. YÖK başkanını da artık cumhurbaşkanı değil, YÖK Genel Kurulu seçecek. YÖK başkan ve üyelerinin görev süreleri bir defalığına ve 5 yıl olacak.

Taslağın aynen çıkması halinde YÖK üyelerinin ve ikinci kez rektörlük yapanların görevleri sona erecek, birinci defa rektörlüğe devam edenler ise tekrar aday olamayacak. Halen 8 rektör ikinci kez rektörlük yaparken, 10 rektörün de birinci dönemleri temmuz ayına kadar sona eriyor. 4 yıllığına iki defa seçilebilen rektörler, bir defalığına ve 5 yıllığına seçilecek. Devlet üniversitelerinde rektörler, profesörler arasından üniversitenin kadrolu öğretim üyeleri arasından iki turlu oylama ile seçilecek. Birinci turda en fazla oyu alan 3 aday, bir gün sonra yenilenecek ikinci tur seçimlere katılacak. Birinci turda ?en çok oyu alan 2 adayın aldıkları oy sayısının toplam oy sayısının ayrı ayrı yüzde otuzunu veya birlikte yüzde 70'ini geçmesi durumunda ikinci tur oylama' yapılmayacak. Yani iki veya üç adayın oylarının yüzde 70'i geçmesi halinde ikinci tura gerek kalmayacak. Üniversitede en fazla oyu alan 2 aday YÖK'e bildirilecek. YÖK de bu adayları doğrudan cumhurbaşkanına sunacak. Böylece YÖK'ün en çok oy alanları listeden çıkarıp bir oy alanları listeye koymasının önüne geçilecek. Aynı fakülte veya enstitüden üst üste rektör seçilemeyecek. Yeni açılacak üniversitelerin rektörleri de YÖK'ün önereceği 2 kişi içinden cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

Dekanlar da rektörler gibi iki turlu seçimle işbaşına gelecek. Dekanların görev süreleri 2 dönem olacak; ancak halen dekanlık yapanlar süreleri bitene kadar görevlerine devam edecek. Asistanlığa merkezi sınavla girilecek. Öğretim üyelerinin yaş sınırı, halen olduğu gibi 67 olacak. YÖK Denetleme Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul'da ciddi değişiklikler öngörmeyen taslak, Bakanlar Kurulu'nda ele alındıktan sonra Meclis'e sevk edilecek.

Taslağa göre, ÖSS'de hiçbir şekilde ?farklı katsayı uygulanmayacak' ve sorular ?ortaöğretimdeki tüm müfredatı kapsayacak' şekilde olacak. Öğrencilere verilecek ortaöğretim başarı puanı ve ek puanlar ÖSS'de aldığı puanın yüzde 8'ini geçemeyecek. Üniversite sınavı ile ilgili detayların belirleneceği yönetmelik Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK tarafından çıkarılacak.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber