Hatalı ilaç kullanımının ekonomiye yıllık maliyeti 1,5 milyon YTL

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2007 20:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de hatalı ilaç kullanımının ekonomiye yıllık maliyetinin 1.5 milyon YTL olduğu bildirildi.

Yapılan araştırmalara göre; her yıl arkadaş tavsiyesi veya bilinçsiz ilaç kullanımından dolayı 1.5 milyon YTL'lik ilacın çöpe gittiği öğrenilirken, Samsun 6. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Gönül Berker, "Bu huyumuzdan vazgeçmeliyiz" dedi.

Türkiye'de halkın genel sağlık harcamaları içindeki payı yüzde 40 olan ilaç tüketiminin son 10 yılda 5 kat artarak sağlık sorunlarının önüne geçtiğini dile getiren Gönül Berker, "Halkımız kesinlikle reçetesiz ilaç kullanmasın" uyarısında bulundu.

Reçetesiz ilaç kullanımından öncelikle kişinin kendi sağlığı için vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Berker, "İlaç doktora muayene olup teşhis konulmadan kullanılmaz. Hastalığın ne olduğu bilinmeden ilaç kullanılır mı? Ülkemizde doktora danışılmadan arkadaş tavsiyesiyle ilaç kullanılıyor. 'Ben şu hastalıkta bu ilacı kullandım, senin hastalığın da aynı. Al şu ilacı kullan' denilerek kullanılan ilaçlar son derece tehlikeli. Mesela tansiyon ilaçları. Tansiyonun çeşitleri var. Her birine göre ayrı ilaçları var. Birinde tansiyonu düşüren ilaç öbüründe düşürmeyebiliyor. Dolayısıyla vücut zarar görüyor ve telafisi için daha fazla ilaç tüketilmek zorunda kalınıyor" diye konuştu.

Toplumda basit olarak anılan baş ağrısında bile kullanılacak ilaçların doktorlar tarafından tavsiye edilmesi gerektiğinin önemine dikkat çeken Berker, "Şimdi her baş ağrısı olan insanın başka hastalığı olmadığını kabul edemeyiz. Baş ağrısı olan biri kullandığı ilacı ülseri de bulunan başı ağrıyan arkadaşına verirse mide kanaması olur. Mide kanamasının bünyeye verdiği zarar baş ağrısıyla ölçülebilir mi?" şeklinde konuştu.

Özellikle antibiyotik kullanımında son derece titiz davranılmasının önemini vurgulayan Berker, şu bilgileri verdi:

"Seçilen ilacın her türden mikroorganizmayı öldürmesi değil, yalnızca sorun oluşturan bakteri üzerinde etki oluşturması gerektiğine işaret etti. Berker, "Kimi geniş etkili ilaçlar, vücudumuzu işgal eden bakterilerin yanı sıra bize yararı olan dost bakterilerin de ölümüne neden olur. Hastalık yapıcı bakterileri baskı altında tutan dost bakteriler ölünce, zararlı mikroorganizmalar serbest hale geçip, yeni enfeksiyon hastalıklarının oluşmasına neden olur."

Bir kutu ilaçla tedavi olabilecek hastalıkların hatalı ilaç kullanımı nedeniyle bir türlü önüne geçilemediğini ve yan etkilerinden dolayı başka hastalıkların da ortaya çıktığına değinen Berker, bu bilinçsizliğin hastalıktan kurtulamayan insanları ortaya çıkardığına işaret etti.

Berker, ilaçların doktor tavsiyesiyle rasyonel bir şekilde kullanılmasının önemini anlatırken, "Çok ilaç içmek, 'çok iyi geliyor' anlamına da gelmiyor. Bazen 5 çeşit ilaç içeceğin yerde tek bir ilaçla sağlığına kavuşabiliyorsun. Yanlış ilaç kullanımı devlete büyük külfet getiriyor. Türkiye'deki ilaç satışlarının yüzde 85'inin rakamını devlet karşılıyor. Halkımız artık bilinçlenmeli. Bu kadar uyarılara rağmen hala doğruları yapmıyoruz" açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber