Dikkat! Siz de glokom hastası olabilirsiniz...

Haber Giriş : 19 Mart 2007 10:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Göz Tansiyonu adıyla da bilinen Glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilemezse körlüğe sebep olan bu hastalık hakkındaki sorularımızı T.C İstanbul Bilim Üniversitesi Avrupa Florence Nightingale Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu'na sorduk:

Glukom nedir ?

Glokom, göz içi sıvısının iyi boşalmaması yüzünden göz tansiyonunun artması ile görme sinirinde hasar yapan sinsi ve tehlikeli bir göz hastalığı. Oluşan görme siniri hasarının geri dönüşümü yok.Bu nedenle bizim için erken tanı ve tedavi çok önemli. Tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir. Glokom'da, göz içindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksek olur.

Glokom'un görülme sıklığı nedir ?

Glokom tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybı nedeni. Kırk yaşın üzerinde yaklaşık olarak her 40 kişiden 1'inde görülüyor ve hastalığın ortaya çıktığı 20 kişiden 1'inde her iki gözde kalıcı görme kaybına, yani total körlüğe neden oluyor.

Hangi Yaş Grubu'nda Sıklıkla Görülür?

Glokom dünyada milyonlarca kişide görülen ve her insanda ortaya çıkabilecek bir hastalık. Toplumda 40 yaş üzerinde %2, 60 yaş üzerinde %10 oranında görülüyor. Glokom herkeste ve her yaşta görülebiliyor.

Hastalığın Ortaya Çıkma Riskini Artıran Faktörler Var mı ?

Evet. Bazı faktörler hastalığın ortaya çıkma riskini artırabiliyor. 40 yaşın üzerinde olanlarda , ailesinde glokom bulunan kişilerde, şeker hastalığı, hipertansiyonu, yüksek miyopisi ve damar hastalığı bulunanlar da glokom hastalığı daha sık görülüyor. Özellikle ailesinde göz tansiyonu bulunan kişiler, bu hastalığın görülmesi açısından 8 kat daha fazla risk altındadır.

Bundan başka,ilerleyen yaş,sigara,migren,uzun süreli kortizon tedavisi,göz yaralanmaları bu hastalıkta risk faktörlerinin başında geliyor.

Peki Glokom'un Belirtileri Nelerdir ?

Hastalık herhangi bir belirti vermez.Bu nedenle glokomda erken tanı çok önemli. Oluşan görme kaybı geri döndürülemez. Hastalık ne kadar erken tespit edilirse, görme kaybı da o derece az olur.

Glokom Nasıl Teşhis Edilir ?

Biz Glokom tanısını detaylı bir göz muayenesi ile koyarız. Bu muayenede hastanın görme keskinliğini belirler ve göz tansiyonunu ölçeriz. Göz içi sıvısının dışa boşaldığı kanalların yer aldığı bölgenin kontrolü ve göz sinirinin durumunu değerlendiririz. Gerektiği takdirde hastaya bilgisayarlı görme alanı ve göz siniri analizi yaparız.Göz tansiyonu ,21 mm Hg' ya kadar normal kabul edilir ve bunun üzerindeki değerleri yüksek göz tansiyonu olarak değerlendiririz. Buna karşın göz tansiyonu tek kriter değil tabi. Göz tansiyonu normal ölçülen kişilerde de glokom hastalığı görülebilir.

Glokom'un Tedavisi Var mı ?

Biz merkezimde tedavi amaçlı 3 yöntem uygularız: İlaç tedavisi, Laser Tedavisi ve Cerrahi Tedavi. İlk seçtiğimiz yöntem ilaç tedavisidir.İlaç tedavisine yeterli derecede yanıt vermeyen hastalarda laser tedavisi ya da cerrahi tedavi yöntemlerine yöneliriz. Ancak gecikmiş teşhis edilen ya da sürekli ilaç kullanımının uygun olmadığı durumlarda doğrudan laser ve cerrahi yöntemler kullanabiliyoruz. Glokomda etkili yeni ilaçlar tedavinin başarısını büyük ölçüde artırdı.Burada önemli olan hastanın ilaçları sürekli olarak ve düzenli kullanması. Merkezimizde uyguladığımız cerrahi yöntemlerle hastalarımıza etkili tedavi sağlamaktayız.

mynet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber