Uzman Veteriner Hekimlerin Zam ve Tazminatı Yanlış Hesaplanıyor

6.2.2004 tarihli ve 2004/6996 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile zam ve tazminatlar yeniden düzenlenmiştir. Yeni düzenlemede, Uzman veterinerlerin özel hizmet tazminatları 1-4 derece için %145, diğer dereceler çin ise %135 olarak belirlenmesine rağmen Maliye Bakanlığı, Uzman veterinerlerin uzmanlıklarına ilişkin ilişkin mevzuat bulunmadığı gerekçesiyle 1-4 derece için %135, diğer dereceler için %130 oranını esas almaktadır. Oysaki burada gözden kaçırılan iki mevzuat bulunmaktadır.

Haber Giriş : 07 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birincisi, "Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği İle Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanunu" diğeri ise 02.08.1995 Tarihli ve 22362 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Veteriner Hekimliği Yönetmeliği"dir. Bu iki mevzuatta yer alan hükümler uzman veterinerlerin uzmanlıklarının nasıl verileceğine ilişkin hükümleri kapsamaktadır.

Bu konuya ilişkin hazırladığımız ayrıntılı açıklama aşağıdaki şekildedir:

15.04.2004 tarihli ve 25434 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1.1.2004 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe giren 6.2.2004 Tarihli ve 2004/6996 sayılı Kararnamenin eki Kararda Zamların yer aldığı I sayılı Cetvelde Uzman Veterinerler için 650 puan iş güçlüğü, 500 puan iş riski ve 1800 puan da temininde Güçlük Zammı ödeneceği; veterinerler içinse, 550 puan iş güçlüğü, 500 puan iş riski ve 1800 puan da Temininde Güçlük Zammı ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Bu kararnamenin Özel Hizmet Tazminatını düzenleyen II Sayılı Cetvelinin (F) Sağlık Hizmetleri Bölümünün 7-a bendinde; "Uzman Veteriner Hekimlerden; 1-4 derecelerden aylık alanlar için % 145, diğer derecelerden aylık alanlar içinse % 135 oranında tazminat alacakları", 7-b bendinde ise; "Veteriner Hekimlerden; 1-4 derecelerden aylık alanlar için % 135, diğer derecelerden aylık alanlar içinse % 130 oranında tazminat alacakları" hüküm altına alınmıştır.

Diğer yandan, (F) Sağlık Hizmetleri Bölümünün 2'nci maddesinde ise; "Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda bu Tüzük hükümlerine göre uzmanlık belgesi alanlarla, aynı dallarda doktora yapmış olanlardan; 1-4 derecelerden aylık alanlar için % 145, diğer derecelerden aylık alanlar içinse % 135 oranında tazminat alacakları" hüküm altına alınmıştır.

Ancak Maliye Bakanlığı, Uzmanlıklarını Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre almayan Uzman Veteriner Hekimlere Veteriner Hekim gibi zam ve tazminat ödenmesi gerektiğini söyleyerek uygulamayı bu yönde yaptırmaktadır. Maliye Bakanlığının bu uygulamasının kritiğini yapacağız ve uygulamanın doğru olup olmadığının cevabını da sizlere bırakıyoruz.

Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği İle Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanunun 7'nci maddesinde; "Mütehassıs unvanını taşıyabilmek için Veteriner Hekim İhtisas Talimatnamesinde yazılı olan branşlardan birinde ihtisas yapmış olmak ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca hazırlanacak yönetmeliğe göre yapılacak imtıhanı kazanmak ve ihtisas vesikası almak şarttır.

Yabancı memleketlerde ihtisas yapmış olanlar da bu imtihanı kazanmak mecburiyetindedir.

Usul ve nizama Uygun olarak ordinaryüs profesör, profesör, doçent, doktor, öğretmen ve benzeri unvanları kazanmamış olan (Veteriner hekim) lerin her hangi bir şekilde olursa olsun bu unvanları kullanmaları ve ilan eylemeleri yasaktır." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm gereğince 02.08.1995 Tarihli ve 22362 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Veteriner Hekimliği Yönetmeliğinin 4'üncü maddesinde; Bu Yönetmelik esaslarına göre uzmanlık sınavlarında başarı göstererek uzmanlık diploması almaya hak kazanmış elamanlara uzman denileceği hüküm altına alınmıştır. Ayrıca, bu Yönetmelikte Uzman adaylarda aranacak şartlar, uzman adayların seçimi, uzmanlık eğitimi, uzmanlık sınavı vb. hususlar detaylarıyla hüküm altına alınmıştır.

Bu hükümler birlikte değerlendirildiğinde yan ödeme kararnamesinde yer alan uzman veteriner hekimler için belirlenen zam ve tazminatın ödenmesinde Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde yer alan Uzmanlık yerine yukarıda yer verdiğimiz Yönetmelik gereğince elde edilen uzmanlığın esas alınmasının gerektiğini düşünüyoruz. Aksi takdirde mahkemelerin biraz daha yükünü arttırmaktan başka bir iş yapmamış oluruz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber