Üniversitede kuduz paniği

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2007 12:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Kampusu'nda santral müdürü Hacer Tekellioğlu'nu ısıran köpeğin kuduz olduğunun belirlenmesi paniğe neden oldu.

Yaklaşık 30 bin öğrencinin eğitim gördüğü, personeli ve Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne gelen hastalar ve yakınları nedeniyle her gün binlerce kişinin bulunduğu ÇU Kampusu yakınındaki sokak hayvanlarının aşılandığı, kısırlaştırıldığı ve bakımının yapıldığı Büyükşehir Belediyesi Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) Hayvan Barınağı, 10 gün önce kuduz vakası olasılğı üzerine karantinaya alındı. Kontroller ve aşılama çalışmaları ardından karantina kaldırılırken, ÇÜ Santrali Müdürü Hacer Tekellioğlu'nu üniversite kampusunda bir köpek ısırdı.

KÜPELİ KÖPEK KUDUZ ÇIKTI

Tekellioğlu'nu ısıran ve takibe alınan köpek öldü. Köpeğin Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nde yapılan kontrolde kuduz olduğu anlaşıldı. Kulağında ?000689' numarası bulunan sokak köpeğinin barınaktaki köpeklerden biri olduğu ortaya çıkarken, çok sayıda köpeğin başıboş gezdiği ÇÜ'de kuduz paniği başladı.

Üniversite öğrencileri, bahçede gezen sokak köpeklerini kulaklarında kayıtlı olduklarını gösteren küpeleri bulunduğu için daha önce okşayıp severken, şimdi onlardan kaçmaya başladı. Lojmanlarda oturup, hayvan besleyen ÇÜ görevlileri de hayvanlarını dışarı çıkarmamaya başladı.

Toplam 10 fakültesi, 3 yüksekokulu, 9 meslek yüksekokulu, 3 enstitüsü, 29 araştırma ve uygulama merkezi ile Devlet Konservatuarı bulunan üniversitede birçok kişi, hastalıklı köpeklerin de tedavi edildiği barınaktan bırakılan köpeklerin ÇÜ Kampusu'nde dolaşmasından yakındı.

?KÜPELEYİP, TAKİBE ALIYORUZ''

Doğayı Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) Başkanı Soner Sözer, barınağın getirilen bir sokak köpeğinin hastalıklı olduğunun anlaşılması üzerine karantinaya alındığını söyledi. Sözer, şöyle konuştu:

?Yapılan kontrol ve aşılama çalışmaları sonrası karantinayı kaldırdık. Barınakta 5 veterinerimiz geceli gündüzlü çalışıyor. Sokaklardaki sahipsiz hayvanları toplanıp, kuduz ve diğer parazitlere karşı barınakta aşılanması, kısırlaştırılmasını yapıyor, köpeğe küpe takıp, aldığımız yere bırakıyoruz. Yaptığımız işlemlerin 1 yıl geçerliliği var. Daha sonra küpeli köpekler takibe alınıyor ve 1 yıl sonra tekrar aşılanıyor.'' Küpeli bir köpeğin kuduz olmasının düşük bir olasılık olduğunu anlatan Sözer, üniversitede yaşanan tedirginliği yok etmek için üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber