Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan için hükümetten uzman istiyor

Haber Giriş : 06 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, Türkiye Halk Bankası'ndaki yolsuzluk iddiaları sebebiyle Yüce Divan'a sevk edilen eski bakanlar Hüsamettin Özkan ve Recep Önal'ın yargılanması için hazırlıklara başladı.

Başkan Mustafa Bumin, Meclis'in gönderdiği dosyaların incelenmesi için raportör görevlendirdi. Ancak, Yüce Divan davalarının artma ihtimali Yüksek Mahkeme'yi düşündürüyor. Zaten yoğun olan iş yüküne eski başbakan ve bakanların yargılanması eklenince personel eksikliği gündeme geldi. Bunun üzerine hükümete başvuran Anayasa Mahkemesi, raportör olarak görevlendirilmek üzere yaklaşık 10 hukukçuya ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Anayasa Mahkemesi'nde halen 18 raportör görev yapıyor. Yüce Divan'a sevk edilen Hüsamettin Özkan ve Recep Önal hakkındaki dosyaları inceleyecek olan görevli raportör, bir rapor hazırlayacak. Rapor, inceleme yapmaları için, Yüce Divan davasında savcı olarak görev yapacak olan Yargıtay cumhuriyet başsavcısı ile sanıklara gönderilecek. Anayasa Mahkemesi'ndeki ilk duruşmanın en erken eylül ayında yapılabileceği tahmin ediliyor. Hüsamettin Özkan ile Recep Önal, ?Halkbank yöneticilerini korumak ve sorumluların yargılanmalarını önlemek kastıyla, bilerek ve isteyerek; ilgili kuruluşların raporlarının gereğinin yapılmasını geciktirerek, gerekli tedbirleri zamanında almayarak, takdir hakkını amacı dışında kullanıp, kanuni yetkisini aşarak ve yasaya aykırı uygulamalarda bulunarak bankanın zarara uğramasına sebep oldukları? gerekçesiyle Yüce Divan'a sevk edilmişti. 15 Haziran günü Meclis Genel Kurulu'nda yapılan görüşmede Özkan ve Önal'ın ?görevi kötüye kullanmak' suçundan muhakeme edilmesi karara bağlanmıştı.

Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, yüksek mahkeme başkanları ve üyeleri gibi üst düzey kamu görevlilerini yargılamak üzere kurulan mahkemeye Yüce Divan adı veriliyor. Yargılama görevi Anayasa Mahkemesi tarafından yerine getiriliyor. Yargıtay cumhuriyet başsavcısı ya da yardımcısı da savcılık yapıyor. Yüce Divan'ın verdiği kararlar kesin nitelik taşıdığı için başka bir merciye temyiz başvurusu yapılamıyor. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'na göre duruşmalı yargılama sırasında, üyeler, savcı ve avukatlar, başkanın izniyle sanığa soru sorabiliyor. Tanık dinlenebiliyor. Duruşma içeriği başkanın uygun göreceği araçlarla kayıt edilebiliyor.

Yüce Divan görevini, Anayasa Mahkemesi yürütüyor. Cumhuriyet tarihi boyunca Yüce Divan'da yargılanan 12 bakandan 8'i mahkum oldu, 4 dava ise beraatla sonuçlandı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber