Türkiye şirket evlilikleri ve satın almaların merkezi haline geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2007 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası yabancı yatırımcılara göre Türkiye, şirket evlilikleri ve satın almaların gözde bir merkezi haline geldi.

A.A muhabirinin, Goldman Sachs, Thomson Financial ve Ernst&Young gibi uluslararası şirket evlilikleri ve satın alma konusunda uzman kuruluşların raporlarından derlediği bilgilere göre, Türkiye, özellikle 2005 yılından bu yana, yabancı şirketlerin en çok ilgi gösterdiği ''Yükselen Piyasalar''dan biri konumunda bulunuyor.

Yabancı yatırımcıların, Türkiye'deki şirketlerle ortaklık kurma ya da satın almaya iten en önemli nedenler ise ''Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde uyum reformlarını göstermesi, makro ekonomik koşullarda iyileşme, güçlü-dinamik bir piyasaya sahip olması ve Türkiye'de özellikle bankacılık sektöründeki iş gücünün niteliklerinin yüksek olması'' olarak sıralanıyor.

Son olarak, Oyak Bank'ın, Hollanda merkezli ING Bank'a satılması konusunda her iki bankanın da anlaşmaya varmasıyla yeniden gündeme gelen şirket evlilikleri ve satın almaların, 2005 yılı kadar olmasa da yükselen bir trend ile devam edeceği kaydediliyor.

Türkiye'de, yabancı yatırımcılar tarafından, satın alma ve evlilikler konusunda en çok tercih edilen sektörler ise ''Telekomünikasyon, finans sektörü, emlak, enerji sektörü, inşaat ve medya'' olarak vurgulanıyor.

Türkiye'de geçen yıl, şirket evlilikleri büyüklükleri 19 milyar dolara ulaşırken, bu yılki birleşmelerin ve satın almaların ise yine finans sektörü ağırlıklı olduğu ifade ediliyor.

2007 yılında ilgi görecek diğer sektörlerin ise turizm, inşaat ve gayrimenkul olacağı belirtiliyor.

KÜRESEL DÜZEYDE DE ARTIŞ GÖSTERDİ...

Öte yandan, küresel düzeydeki şirket evlilikleri ve satın almalar da sürekli artış gösteriyor. Türkiye'nin de aralarında olduğu ''küresel piyasalar''a yönelen şirket evlilikleri ve satın almalar, bu yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde oranında artış göstererek 2,5 trilyon dolara ulaştı.

Özellikle AB içindeki finans sektöründeki rekabetin artmasının, bankacılık sektöründeki şirketlerin birleşerek, özkaynak ve coğrafi dağılım açısından daha güçlü bir rekabet yapısına uluşmasına katkı sağladığı kaydediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber