"Sözleşmeli personel, doğu-batı arasındaki personel dengesizliğini çözer"

Haber Giriş : 20 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Unakıtan, kamu personeli açısından doğuda devamlı açık, batıda ise fazlalık bulunduğunu belirterek, ''Bunu sözleşmeli personel sistemi çözer'' dedi

Devlet Personel Sistemi'nde yapılacak değişiklikler çerçevesinde 1.5 milyon devlet memurunun sözleşmeli statüsüne geçirilmesi yönünde yapılan hazırlıklar, memurları tedirgin etti. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, dün CNN'de katıldığı bir programda bu konudaki rahatsızlıklarla ilgili soruları yanıtlarken şunları söyledi:

Doktorlara uygulanıyor

'Sözleşmeli statüsü halihazırda zaten bazı bakanlıklarda uygulanıyor. Sağlık Bakanlığı da bu kuruluşlardan biri. Sağlık Bakanı ve bürokratlarla konuşuldu ve bu sistemde daha büyük bir verimliliğin söz konusu olduğu

tespit edildi. Mesela hiç doktorun, sağlık memuru ya da ebenin gitmeyeceği yerlere bunlar sözleşmeli personel olarak alınıyor. Yalnız orada faaliyet gösteriyor. 'Benim canım sıkıldı' veyahut 'Ben buradan bıktım, ben ille batıda bir yere gitmek istiyorum' diye bir talep söz konusu olamıyor. 'Böyle bir şey mi istiyorsun o zaman sözleşmen iptal ediliyor' deniliyor.

Herkese fazla para

Mesela öğretmen. İkide bir öğretmen açığımız oluyor. Bakıyoruz batıda kadrolar şişmiş vaziyette. Öyle ki 1 öğretmene 3 saat ders veriliyor veya hiç verilemiyor. Neden, haddinden fazla. Doğuda da öğretmen yok. Doğuya daha önce tayinler yapılmış, herkes bir yolunu bulmuş, batıya kapağı atmış. Ondan sonra doğuda devamlı açık, batıda devamlı fazlalık. Bu devlet için verimli bir husus değil. Bunu çözecek olan sistem de sözleşmeli personel sistemidir. Ama bunun da bir dengesini bulmak lazım. Sözleşmeli personel yapacağız, herkese fazla para vereceğiz havasına da girilirse, bu sefer de bütçe için çok büyük yükler getirilir.

Reel faiz yüzde 7 olmalı

Ekonomik programla ilgili hazırlıklar tamam. Benim gönlümden, bütçe açıklarının, faizlerin düştüğü bir ekonomik program geçiyor. Reel faizler halen yüzde 15 seviyesinde, bunun düşmesi lazım, ben tabii yüzde 7'lere düşmesini isterim. Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu ile Banka Muameleleri Vergileri'nin düşürülmesi gerekir.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber