Öğretmenden hukuk zaferi

Haber Giriş : 11 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'in, yurt dışındaki eğitim müşaviri, eğitim ateşesi ve eğitim ateşe yardımcısı kadrolarına atamalar için yaptığı sınav hakkında mahkemeden "objektif değil" kararı çıktı. İki kez katıldığı yazılı sınavlarda başarılı olmasına karşın mülakatlarda elenen Gülay Yüce adlı Fransızca öğretmenin açtığı davada yargı, MEB'in sınavının "nesnel ölçütlere" dayanmadığına karar verdi.

Mahkeme; Gülay Yüce adlı 14 yıllık Fransızca öğretmenini, Bakanlığın Dış İlişkiler Eğitim Genel Müdürlüğü'nce yurt dışında ihtiyaç duyulan eğitim müşaviri, eğitim ateşesi ve eğitim ateşe yardımcısı kadrolarına atamalara yönelik olarak açtığı davada haklı buldu.

DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU Fransızca öğretmeni Yüce, yurt dışı kadrolarına atanmak amacıyla Bakanlığın 2002 yılında düzenlediği yazılı sınavda 70, hizmetiçi eğitim ve değerlendirme sınavından da 82 puan alarak başarılı olurken, mülakatta 44 puan alarak elenmesi üzerine Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde uygulamanın iptali için dava açtı. İdare Mahkemesi'nin davasını reddetmesi üzerine Danıştay'da 5. Daire'de kararı temyiz eden Yüce, üst mahkemede haklı bulundu. Danıştay 5. Daire'nin, İdare Mahkemesi'nin kararının yürütmesini durdurması üzerine Yüce, Bakanlığa başvurarak mahkeme kararının uygulanmasını istedi. Bakanlık da mahkeme kararını Yüce'yi tekrar mülakata alarak uygulama yoluna gitti.

Bakanlığın, Gülay Yüce'yi ilk mülakatın üzerinden geçen yaklaşık 1 yıllık sürenin ardından yeniden mülakata alması da sonucu değiştirmedi. Yüce, ikinci mülakatında da ilkinde olduğu gibi 44 puan alarak elendi.

MAHKEME: YÜCE BAŞARILI BİR ÖĞRETMEN Öğretmen Yüce, ikinci kez mülakattan elenmesi üzerine yeniden yargıya başvurdu. Ankara 6'ncı İdare Mahkemesi'nde görülen aynı konuya ilişkin davada mahkeme heyeti, Yüce'nin mülakatlarda gösterdiği performansı öğretmenliği boyunca tutulan "gizli sicil"leriyle karşılaştırarak değerlendirdi.

MÜLAKAT OBJEKTİF DEĞİL Değerlendirme sonucunda Mahkeme, Yüce'nin 14 yıllık meslek hayatı sırasında "başarılı" bir öğretmen olduğunun anlaşıldığına karar verirken, Bakanlığın yurt dışı kadrolara atamada belirleyici olan mülakatın objektif olmadığına ilişkin şu kararı verdi: "14 yıldan beri Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunda Fransızca öğretmeni olarak görev yapan davacının ilgili yıl içerisindeki tutum, davranış, hizmete ilişkin bilgi ve becerilerinin ve yurtdışı temsil yeteneğinin sicil amirlerince iyi ve çok iyi olarak değerlendirildiği gözönüne alındığında temsil yeteneği mülakatında değerlendirilecek olan hususların sicilde belirlenen ilkeler ile paralellik arz etmesi nedeniyle düşük puan verilmek süretiyle başarısız olarak değerlendirilmesi; sınavın objektif ve nesnel ölçütlere göre yapıldığına ilişkin somut bir bilgi, belgeye dayalı kanıt ortaya konulmadığından sebep ve maksat unsuru bakımından hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde giderilmesi güç veya imkansız zararlara sebebiyet vereceği anlaşılan dava konusu işlemin 2677 sayılı Kanunun 4001 sayıla Kanunla değişik 27. Maddesi hükmü uyarınca teminat aranmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, oybirliğiyle karar verildi."

Öğretmen Yüce'nin yargıdan lehine çıkardığı karar Bakanlığın mülakat sınavının ardından yurt dışına eğitim müşaviri, eğitim ateşesi ve eğitim ateşe yardımcısı olarak gönderilen öğretmenlerin hangi kriterlere göre başarılı kabul edildikleri konusunda kuşku yarattı.

Öte yandan bu kadrolara, verilen yüksek maaşlar nedeniyle yoğun bir ilgi olduğu görülüyor.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber