İftarını çiğ köfteyle açanlar hastanelik oluyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2007 15:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İFTARINI ÇİĞ KÖFTEYLE AÇANLAR HASTANELİK OLUYOR

- HÜ TIP FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA HASTANESİ BAŞHEKİMİ PROF. DR. HALİT ANDAÇ:

- "AÇ KARNINA TÜKETİLEN ÇİĞ KÖFTE, MİDE KANAMASINA NEDEN OLABİLİR"

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da iftarını çiğ köfteyle açan vatandaşlardan bazıları hastanelik olurken, çiğ köftenin aç karnına tüketilmesinin mide kanaması ve sindirim sistemi bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olabileceği belirtildi.

İftarlarını çiğ köfteyle açan vatandaşlar, Şanlıurfa Devlet Hastanesi ile Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nin acil servisine geliyor. Mide yanması ve bulantı şikayetiyle hastaneye gelenlerin çoğunluğunun aç karnına çiğ köfte yedikten sonra fenalaştıkları, her iftardan sonra acil servise ortalama 5-10 kişinin çiğ köfteden rahatsızlanarak geldiği bildiriliyor.

Harran Üniversitesi Ü Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Halit Andaç, "Çiğ köfteyi aç karnına yoğun olarak tüketen kişiler, sindirim sistemi, hazımsızlığın yanı sıra mide kanaması gibi önemli sorunlar da yaşayabiliyor. Etin çiğ olarak tüketilmesinden dolayı et içerisinde bulunan birtakım parazitler, ölmeden sindirim sistemine veya vücuda alınıyor. Bu da çeşitli hastalıklara neden oluyor. Sığır kaslarının arasına yerleşen tenya denilen parazitler, insan bağırsaklarında çok uzun süre

yaşayarak hazımsızlığa ve zayıflığa neden oluyor. Elle hazırlandığı için elde bulunan birçok bakteri de çiğ köfteye geçebiliyor ve bunlar ishale neden oluyor. Bundan dolayı bazı kişiler orucu yarıda bırakmak zorunda kalabiliyor" dedi.

Başhekim Andaç, çiğ köftenin mümkünse tüketilmemesi ya da güvenilir yerlerden alınması gerektiğini söyledi. Açıkta ve soğutulmamış çiğ köfte satışının önlenmesi gerektiğini belirten Andaç, çiğ köftenin yanına bırakılan sebzelerin de klorlanmış su ile çok iyi yıkanması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Halit Andaç, çiğköfte tüketicilerine şu uyarılarda bulundu: "Çiğ köftenin yapıldıktan hemen sonra veya 5 dereceye kadar soğutularak yenmesi gerekir. Çiğ köfteyi yapan kişiden bakteriler, çiğ etten de trişin, tenya, kıl kurtları gibi hastalık etkenlerinin köfteye geçtiği bilinmektedir. Bakteri ve parazitlerden kurtulmak için çiğ köfte yapılacak olan et önce şok dondurma ile dondurulmalıdır. Et en az 15 gün dondurulmuş olarak kaldıktan sonra çiğ köfte yapımında kullanılmalıdır. Dondurulmuş

etlerde parazitler ve larvaları yaşayamaz. Ayrıca çiğ köfte yapımında kullanılacak malzemenin bakterilerden arınmış, yapanın ellerinin de dezenfekte edilmiş olması gerekir".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber