Bir dönem aklandı... Hepsi suçsuzmuş

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Ekim 2007 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son 20 yılın en büyük yolsuzluk dosyaları Yüce Divan'a taşındı. Bir eski başbakan ve 7 eski bakan hakim karşısına çıktı. Hepsi tek tek davalardan kurtuldu. Son olarak 216 yıl hapsi istenen Aydın beraat etti

ESKİ Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, Yüce Divan'da yargılandığı davada hakkındaki tüm suçlamalardan beraat etti. Böylece biri eski başbakan 7'si eski bakan 8 siyasinin yargılandığı davalar tamamlandı ve bir dönem aklanmış oldu. 2002 öncesinde her parti rakip partinin yolsuzluk dosyasını kapatmak için siyasi pazarlık yapıyor ve yolsuzluğa adı karışanlar Meclis'te aklanıyordu.

GEREKÇELER FARKLI FARKLI

SON 20 yılın büyük yolsuzluk dosyaları, 2002 seçimlerinin ardından tek parti iktidarıyla pazarlık konusu olmaktan kurtuldu. Biri eski başbakan yedisi eski bakan 8 siyasi Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapan Anayasa Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Ancak bazılarını zaman aşımı, bazılarını yasa değişikliği kurtardı. Son olarak Yüce Divan Heyeti'nin karşısına çıkan Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Koray Aydın, hakkındaki tüm suçlamalardan berat etti.

216 YIL HAPİS İSTENDİ

DÜNKÜ duruşmada Yüce Divan'a başkanlık eden Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç kararı açıkladı. 24 Şubat 2004'te yargılanmaya başlanan eski Bakan Aydın, 10 ihaleye ayrı ayrı, 19 ihaleye de zincirleme olarak ?fesat karıştırmak' ve ?'haksız mal edinmek'' suçlamalarının tamamından oy birliğiyle alınan kararla berat etti. Yargıtay eski Başsavcısı Nuri Ok yaş haddinden emekliye ayrılmadan hemen önce verdiği esas hakkındaki mütalaasında üst sınırı 216 yıla varan hapis cezası istemişti.

PARALARA EL KONDU

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 10 ihaleye ayrı ayrı, 19 ihaleye de zincirleme olarak ?'fesat karıştırmak'' ve ?'haksız mal edinme'' suçlarından cezalandırılması istenen Koray Aydın'ın tüm malvarlığı da dondurulmuştu. Savcılık Aydın'ın haksız edindiği ileri sürülen 1 trilyon 961 milyar TL'nin zor alımı ile Hazine'ye iadesine karar verilmesi talep etmiş ve Aydın'ın 2.3 milyon dolar ile 2.3 milyon markına da mahkemece el konmuştu. Yüce Dİvan, malvarlığı üzerindeki ipoteğin de kaldırılmasına karar verdi.

İHALE KARŞILIĞI MAL

İDDİANAMEDE Aydın'ın ihaleleri istediği firmaların kazanmasını sağlayarak, böylelikle haksız kazanç elde etmesine ve devletin zarara uğramasına neden olduğu ileri sürüldü. Aydın'ın bakanlığı döneminde ihalelere giren firmaların indirim oranlarında önceki ve sonraki dönemlere göre önemli farklar olduğu ve bu firmaların teknik yeterliliğe sahip olmadıkları iddia edildi.

İhaleyi kazanan firmaların Koray Aydın'a ait şirketten mal aldıklarına dikkat çekilen iddianamede, ?İhale kazandırılan firmalar, sanığın ortağı olduğu firmalardan mal almıştır. Davet edilen firmalar arasında ortaklık ve akrabalık ilişkileri tespit edilmiştir' denildi.

300 MİLYON 140 MİLYAR OLDU

KORAY Aydın hakkındaki iddianamede, mal varlığındaki kaynağı açıklanamayan artıştan da söz edildi. Koray Aydın'ın bankalığı öncesinde, bakanlığı sırasında ve sonrasında çeşitli tarihlerde verdiği mal bildirimleri arasında özelikle döviz miktarlar yönünden büyük farklılıklar bulunduğu belirtilen iddianame'de, Aydın'ın bakan olarak atandığından sonraki mal bildiriminde, daha önce eşinin 300 milyon liralık mücevheratının 140 milyar liraya yükseldiğine dikkat çekildi. Koray Aydın'ın mal bildirimleri arasındaki gayrimenkul, döviz ve nakit yönünden karşılaştırma yapılan iddianamede, Aydın'ın mal varlığında döviz cinsinden 1 trilyon 968 milyar 466 milyon 609 bin 998 Türk lirası artış olduğu ileri sürüldü.

Kaldığı yerdem devam

KORAY Aydın, Yüce Divan'da beraat etmesinin ardından yaptığı açıklamada ?9 Kasım 2004 günü bir Razaman ayında üstelik Kadir Gecesi'nde TBMM'de yapılan bir oylamayla Yüce Divan'a sevk kararım alındı. O gün eve gidip başımı yastığa koyduğumda Allahıma şükrettim, bana kendini ifade etme imkanı verdiği için. Bugün 5 Ekim 2007 yine içerisinde Kadir Gecesi olan Ramazan ayında bir Cuma Günü'nde Cuma namazından sonra Yüce Mahkeme'nin önünde başım dik ve alnım açık olarak bu mahkemeden çıkıyorum' dedi. Koray Aydın, ?siyasi bir linç' ile karşılaştığını savunduğu konuşmasında ?Bu Yüce Mahkeme'nin verdiği karar onların yüzlerine indirilmiş bir tokat olmuştur' dedi. Koray Aydın, siyasete girip girmeyeceği ile Genel Başkanlığa adaylığı konusundaki bir soruya ise ?Yüce Divan'da yargılananlar içerisinde bütün suçlamalardan 11-0 gibi bir sonuçla bir karar çıkması beni güçlendirmiştir. Bunun bilincindeyim. Ben bir ülkücü olarak yılmayacağım ve siyasete de kaldığım yerden devam edeceğim' dedi.

2 bin kişiye iftar verdi

ESKİ Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, Yüce Divan'da beraat edince, ilk kutlamayı aynı akşam yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı bir iftar yemeği ile yaptı. Yurdun çeşitli bölgelerinden ve özellikle memleketi Karadeniz'den akın akın gelen ülkücüler, Aydın'ın Gölbaşı'nda verdiği iftar yemeğine katıldılar. Gölbaşı Gölan Restaurant'ın iki katı ve bahçesi tamamen iftar için kapatılırken, yer bulamayan konuklar için de, Patalya Hotel'de ayrı bir salon ayrıldı.

Aydın, ?Sık sık kendime neden yargılanıyorum diye sordum. Ama Musa Peygamber, Yusuf peygamber bile yargılanmışlardı; Allaha şükürler olsun ki, aklandım' diye konuştu. Beraat kararı nedeniyle MHP yöneticilerinden Oktay Vural'ın arayıp kutladığı Aydın'ı, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin ise aramadığı öğrenildi. HAKAN TEKİN

Tek ceza aldı ertelendi

ESKİ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, hakkındaki 28 suçlamadan bazıları birleşince 19 dosyadan yargılandı. Ersümer bunların 18'inden kurtuldu. Bu dosyalardan bazıları Rahşan Affı kapsamına girdiği için bu dosyaların hükme bağlanması ertelendi. Yüce Divan, sanık Ersümer'i yalnızca Esenboğa Havalimanı Mobil Santralı ihalesinde suçlu bulup cezalandırma yoluna gitti. Ancak cezayı erteledi. Yüce Divan eski Zeki Çakan'ı da berat ettirdi.

Karara bağlanmadı

ESKİ Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu, Karadeniz Sahil Yolu inşatında eski TCK'nın ?haleye fesat karıştırmak' ile ilgili maddesiyle suçlandı. Yüce Divan, delillerin değerlendirilmesi sonucu sanığın eyleminin yine eski TCK'nın ?Görevi kötüye kullanmak' suçunu düzenleyen 240. maddesine uyduğu tespiti yaptı. Yüce Divan, suçun 23 Nisan 1999'dan önce gerçekleştirildiğine işaret ederek, Rahşan Affı'nın ?kapsam dışı suçları' arasında yer almadığına dikkat çekti ve Davayı kesin hükme bağlamadan erteledi.

Oy çokluğuyla beraat etti

Yüce Divan, eski Devlet Bakanları Hüsamettin Özkan ve Recep Önal'ı da Halk Bankası'nı zarara uğratmak suçlamasından beraat ettirdi. Yüce Divan, Özkan hakkında verdiği kararı 5`e karşı 6 oyla aldı. Koray Aydın'ın beraat kararına eski Başkan Tülay Tuğcu, Başkanvekili Haşim Kılıç, üyeler Sacit Adalı, Ahmet Akyalçın ve ve Osman Paksüt karşı oy kullandı. Recep Önal ise Halk Bankası yöneticilerini korumak suçlamasından oybirliği ile beraat etti.

Yılmaz ve Taner'i Rahşan Affı kurtardı

BU dönemde ilk kez bir başbakan ihaleye fesat karıştırdığı için Yüce Divan'da yargılandı. Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ile eski Devlet Bakanı Güneş Taner hakkında ?Türkbank ihalesine fesat karıştırma' iddiasıyla açılan kamu davasındaki suç, 765 sayılı TCK'nın 240'ıncı maddesinde düzenlenen ?görevi kötüye kullanma' olarak kabul edildi. Yüce Divan heyeti, suçun Rahşan Affı olarak bilinen 4616 sayılı Şartla Salıverilme Yasası'nın kapsam dışında bırakmadığı suçlardan olduğuna işaret ederek, görevi kötüye kullanma suçunun da 23 nisan 1999'dan önce işlendiğine hükmetti. Heyet, Yılmaz ve Taner hakkındaki kamu davasının kesin hükme bağlanması ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber