Türkiye'nin Irak müdahalesi ertelense de durdurulamaz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2007 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ria-Novosti politika uzmanlarından Maria Appakova diplomatlar ve politikacılar bir şeyler yapmazsa önümüzdeki bir kaç gün içinde Türkiye'nin Kuzey Irak'a gireceği değerlendirmesini yaptı.

Ankara'nın şimdiye kadar Irak hükümetinin PKK konusunda somut adımlar atması için beklediğine işaret eden uzman, "Ancak daha fazla bekleyeceklerini sanmıyorum. Ankara sabırlı bir şekilde Irak merkezi yönetiminden PKK'nin bölgedeki faaliyetlerini yasaklamasını, mali yardımın kesilmesini ve PKK üst düzey sorumlularının teslim edilmesini bekliyordu." dedi.

Appakova'ya göre ilk iki talep çok büyük sorun değil. Resmi belgeler imzalanarak gereği yapılabilir. Ama sonuncu talep büyük problem. Uzman değerlendirmesinde, "Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani 50 yıldır Kürtlerin haklarını savunuyor. Normal olarak dağlarda yaşayan Kürt liderlerin yakalanarak teslim edilmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Talabani PKK liderlerini Türkiye'ye teslim etmeyeceğini söylüyor. Diğer Kürt lider Mesut Barzani de yaptığı öneride Türkiye PKK'ya barış çağrısında bulunur ve PKK da bunu reddederse ancak PKK'yı terörist bir organizasyon olarak görebileceklerini söyledi." ifadelerine yer verdi.

Rus uzman "Malesef Irak Kürdistan'ı devlet içinde bir devlet gibi. Kuzey Irak Kürt bölgesinin kendi parlamentosu, devlet başkanı, ordusu, dili ve hızla gelişen bir ekonomisi var. Kuzey Irak'lı Kürtler Türkiye, İran ve Suriye'de yaşayan Kürtlerin hayal bile edemeyeceklerini gerçekleştirdi. Bu durum Ankara, Tahran ve Şam arasında bölgede durumun değişmemesi yönünde farklı bir dayanışmaya da neden oluyor." yorumunu yaptı.

Rus uzmana göre her şeye rağmen Ankara'nın Kuzey Irak'a müdahalesi Türkiye'nin PKK sorununu çözmeyecek. Bölgenin coğrafi yapısı nedeni ile gerçekleşecek bir kara harekatının başarı şansı çok az. Bölgede barış isteyen sivillerle Türkiye arasında yeni kriz noktaları oluşabilir. Ancak PKK hala saldırılarına ve terör faaliyetlerine devam ediyor. Bunun için Türkiye için tek yol Kürt sorununu genel olarak ele almak.

Appakova Kürt sorunununun uluslararası alana taşınmasını önerirken de endişelerini ifade ediyor. Rus uzman; "BM Güvenlik Konseyi'nin birinci öncelikli gündemine alınabilir. Yalnız şu da bir gerçek. Bugüne kadar uluslararası toplum Ortadoğu sorunu ile ilgili herhangi bir probleme çözüm bulabilmiş değil." değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber