Çelik: Türkiye'de toprak bölünmesi olmaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2008 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, zaman zaman terörün azmasıyla birlikte Türkiye'de Doğu-Batı meselesinin gündeme geldiğini belirterek, ?Türkiye'de toprak bölünmesi olacağına kesinlikle inanmıyorum. Türkiye'nin birliğini, bütünlüğünü kimse bozamaz. Ama gönüllerdeki bölünme toprak bölünmesinden daha tehlikeli ve sıkıntılıdır. Biz doğu ve batıdaki insanların gönülleri arasında köprü oluşturmak istiyoruz? dedi.

Çelik, Kolin Otel'de düzenlediği basın toplantısında, kentteki eğitim durumunu değerlendirmek amacıyla dün akşam bir toplantı yaptıklarını, toplantıda bir müsteşar yardımcısının başkanlığında 22 birim genel müdürü ve birim amirinin Çanakkale'deki eğitimle ilgili çalışmalarını değerlendirdiklerini söyledi.

Çanakkale'nin Türkiye'nin en önemli vilayetlerinden biri olduğunu, kentin cazibe merkezi haline gelmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının ciddi katkılarının bulunduğunu belirten Çelik, her yıl yaklaşık 100 bin öğrencinin MEB ve değişik kaynaklarla Çanakkale'ye gönderildiğini, öğrencilerin tarih ve milli şuur elde etmeleri açısından bu gezilerin çok önemli olduğunu ifade etti.

Bakan Çelik, kentin okul öncesi eğitimde okullaşma oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkati çekerek, ?Okul öncesi eğitimde okullaşma oranı kentte yüzde 28.5'lik orana ulaştı. 9. Kalkınma Planında, 2011 sonunda Türkiye'de hedef yüzde 50'dir. Ancak Çanakkale'nin okul öncesi eğitimde yüzde 50'lik okullaşma oranını 2009'da yakalamasını hedefliyoruz? diye konuştu.

Mevcut orta öğretim kurumlarında atıl durumdaki dersliklerin ana sınıfına dönüştürüleceğini ifade eden Bakan Çelik, kentte 506 köy okulunun taşımalı eğitim nedeniyle kapalı durumda olduğunu kaydetti. Çelik, kentte 2003 yılında bir olan müstakil ana sınıfı sayısının 4'e çıktığını, bu yıl 8 adeta daha müstakil ana sınıfının yapılacağını bildirdi.

KIZ ÖĞRENCİLERİN OKULLAŞMA ORANI

Çanakkale'de, ilköğretim açısından yüzde 100'lük okullaşma oranına ulaşıldığını bildiren Milli Eğitim Bakanı Çelik, şöyle devam etti:

?Çanakkale'de kız öğrencilerin okullaşma oranı erkek öğrencilerden daha fazladır. Fiziki altyapı açısından da kent çok iyi durumda. İlköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı ortalama 20, orta öğretimde ise 18'dir. Yüzde 99 oranında tekli öğretim yapılıyor. Bazı bölgelerde yığılma var. Esenler Mahallesi'ne bu sene 32 derslikli bir okul yapacağız. Böylelikle okul problemi kalmayacak.?

Bakan Çelik, 3 okulun depreme dayanıksız olduğunu, bunlardan Gelibolu Namık Kemal İlköğretim Okulunun yıkılıp, bu yıl yerine yenisinin yapılacağını, Kepez ve Çan'da bulunan 2 ilköğretim okulunun ise yeniden teknik heyet tarafından inceleneceğini söyledi.

Çanakkale'deki ilköğretim okullarında taşımalı eğitimle 9 bin 300'den fazla öğrencinin taşındığını, yılda yaklaşık 5 milyon YTL'nin taşımalı eğitime verildiğini belirten Çelik, ?İl Özel İdaresinin eğitim yatırımlarına 2.5 milyon YTL ayrıldığını düşünürseniz, bu 5 milyon YTL'lik kaynağın ne kadar büyük bir kaynak olduğu ortaya çıkar. Bu çarpık durumu düzeltmeye yönelik bir araştırma yapılacak? dedi.

Çelik, kentte Orta Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı 33 orta öğretim, 41 mesleki teknik eğitim okulunun bulunduğuna işaret ederek, fen lisesinin ihalesinin tamamlandığını, Güzel Sanatlar Lisesi binasının yetersiz olması nedeniyle yıkılacağını ve yerine modern ve Boğaz'ın görünümüne uygun mimariyle yenisinin yapılacağını söyledi.

Biga, Çan ve Ayvacık ilçelerindeki eğitim kurumlarına ilişkin gerekli çalışmaların yürütüldüğünü bildiren Hüseyin Çelik, Çanakkale'de mesleki eğitimi özendireceklerini, ayrıca İMKB Meslek Lisesine denizcilik bölümü açılacağını kaydetti.

ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Çelik, Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümlerinin kutlandığı 18 Martın resmi tatil ilan edilip edilemeyeceğine ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:

?18 Martın tatil olmasına gerek yok. Çünkü zaten 18 Mart olması gerektiği şekilde, 'Şehitler Haftası' olarak tüm Türkiye'de kutlanıyor. Ama her ilde diyelim İstanbul'un fethini, Atatürk'ün Ankara'ya gelişini, Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunu, Kahramanmaraşlıların, Şanlıurfalıların şanlı ve kahramanca direnişini resmi tatil yaparsanız, Türkiye tatilden geçilmez. Mühim olan tatil haline gelmesi değil, dolu dolu hissedilmesidir.?

?GÖNÜLLERDEKİ BÖLÜNMEYE MÜSAADE ETMEMEMİZ LAZIM?

Bakanlığın hazırladığı ?Gönül Köprüsü? adlı projeye de değinen Hüseyin Çelik, zaman zaman terörün azmasıyla birlikte Türkiye'de Doğu-Batı meselesinin gündeme geldiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

?Türkiye'de toprak bölünmesi olacağına kesinlikle inanmıyorum. Türkiye'nin birliğini, bütünlüğünü kimse bozamaz. Ama gönüllerdeki bölünme toprak bölünmesinden daha tehlikeli ve sıkıntılıdır. Gönüllerdeki bölünmeye müsaade etmememiz lazım. Bunun için biz doğu ve batıdaki insanların gönülleri arasında bir köprü oluşturmak istiyoruz.

Doğu, Güneydoğu, Doğu Karadeniz ve İç Anadolu'nun geri kalmış yörelerindeki yavrularımızı temmuz ve ağustos aylarında batıya getireceğiz. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun yurtlarında tatil yaptıracağız. Batıdan da öğrencileri oraya götüreceğiz. Öğrenciler birbirlerine mihmandarlık yapacak, arkadaşlık yapacak, evine götürecek. Böylece yaklaşık 135 bin öğrenci yazın mobil vaziyete gelecek. Bunların yüzde 20'si arasında kalıcı dostluklar kurarsak yüzde 30-40'ının peşin hükümlerini parçalarsak, bu bizim için çok önemli bir başarı olacak. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Bu yönüyle Çanakkale çok anlamlı bir şehirdir. Buraya da bu proje çerçevesinde çok sayıda öğrenci gelecek.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber