Yeni tüp bebek tedavisinde Türk kadınına öncelik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2009 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Dünyada ilk kez 1999 yılında uygulamaya başladığı teknikle kanser hastalarının görecekleri ağır tedavi öncesinde dondurduğu yumurtalık dokularını, daha sonra naklederek, menopozun ardından annelik yolunu açan ABD'deki Türk doktor Kutluk Oktay, meme kanseri tedavisinde kullanılan ilacı, tüp bebek tedavisinde uygulayarak, çığır açmaya hazırlanıyor.

Meme kanserinde tedavi yöntemi olarak kullanılan letrozolün, düşük oranlı FSH ile kullanılarak, yumurtlamanın tetiklendiği ve kanserin nüks (tekrar) riskinin azaldığı yolunda önemli veriler elde eden ve bu çalışması seçkin bilim dergilerinden The Journal of Clinical Oncology'de yayınlanan Prof. Dr. Kutluk Oktay, letrozolü, yeni bir tüp bebek tedavisi yöntemi olarak Türkiye'de uygulamak üzere alt yapı çalışmalarını tamamladı.

New York Medical College Westchester Medical Center Üreme Sağlığı Departmanı Başkanı Prof. Dr. Kutluk Oktay, yaptığı açıklamada, Gen Art Üreme Biyoteknolojisi Merkez Direktörü Genetik Uzmanı Prof. Dr. Volkan Baltacı ile birlikte Türkiye'de çalışmalara başladığını, hasta kabulüne hazırlandığını bildirdi.

Letrozolle ilgili gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında, ilacın tek başına bile kullanıldığında, klasik tüp bebek tedavisindeki enjekte ilaç kullanımındaki gibi çok sayıda yumurta gelişimine yol açtığını belirlediklerini ifade eden Prof. Dr. Oktay, ayrıca kadının rezervuarında az olan yumurta sayısını artırma özelliği bulunduğunu da gördüklerini söyledi.

Prof. Dr. Oktay, tüp bebek ile üretkenliğini korumak isteyen meme kanserli kadınlar üzerindeki araştırmalarda güvenli sonuçlar elde edilen ilacın, tüp bebek isteyen, ancak maliyetiyle ilgili endişesi olan, yumurtalıkların klasik tedavide aşırı uyarılması ile gelişebilecek komplikasyonlardan çekinen hastalar için önemli gelişmeler sağlayacağına inandığını ifade etti.

"Vücut kendi hormonunu üretecek"

Prof. Dr. Oktay, Letrozol ile dışarıdan yüksek dozda hormon verilmeden, vücudun kendi yumurta üreten hormonunun geliştirilebileceğini belirterek, bu şekilde 1 yerine 3 yumurta elde edileceğini bildirdi. Prof. Dr. Oktay, 'Bu, her gün iğne kullanmadan, ağızdan alınan ilaçlarla masrafı az ve kaliteli yumurta seçilen bir yaklaşım. Ayrıca, daha az embriyo ile çoğul gebelik riskini de azaltacak" dedi.

Prof. Dr. Kutluk Oktay, letrozolün bir başka yararını anlatırken, çalışmalarda östrojen düzeyi yüksekliğinin, embriyoların anne karnında tutulma oranını düşürdüğünün görüldüğünü, ancak letrozol verildiğinde östrojen düzeyinin normal fizyolojik düzeye yakın gittiğinin belirlendiğini söyledi. Prof. Dr. Oktay, "Tek embriyo ile aynı hamilelik oranlarını elde edeceksiniz. 2-3 adet embriyo koymanıza gerek kalmadığı için çoğul gebelik oranları da düşecek" diye konuştu.

Prof. Dr. Oktay, bu çalışma için Anadolu'dan tedavi için büyük kentlere gelmek zorunda kalan hastalar için ekonomik bir alternatif olacağı için Türkiye'yi seçtiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber