Ortak sınavda görevli olmayan koordinatör öğretmenlerin ek dersleri

Haber Giriş : 22 Aralık 2004 01:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLİ EĞİTİM ORTAK SINAV İLE ÖĞRETMENLERİNİ EKONOMİK AÇIDAN MAĞDUR EDİYOR.

İLGİ: a-) Mesleki ve teknik eğitim merkezleri yönetmeliği

b-) Milli eğitim bakanlığı öğretmen ve yöneticilerinin ders ve ek ders saatlerine ilişkin esaslar

22.12.2004 Çarşamba günü Ankara ilinde ortaöğretim kurumlarında lise1. sınıflara ortak sınav yapılacaktır. Bir çok öğretmen bu sınavda görevlidir. Bu öğretmenlerin 2. ve 3. sınıflara olan derslerinin boş geçeceği düşüncesi ile ogün okula gitmeyeceklerdir.

Mesleki ve teknik eğitim yapan orta öğretim kurumlarının 3. sınıfları ise; İlgi (a) yönetmeliğin 183. maddesi gereği işletmelerde meslek eğitimi dersi için işletmelere giderek çalışacaklardır.

İlgi (a) yönetmeliğin 267. maddesi gereği işletmelerdeki meslekî eğitimin plânlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devam-devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla koordinatör öğretmenler görevlendirilmektedir.

Ortak sınavda görevi bulunmayan ve 22.12.2004 tarihinde işletmelerde koordinatör öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenlere ilgi (b) esasların 15.maddesi gereği ödenen ek ders ücreti bazı okullarda ödenmeyecektir. Bu işlemin hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Bazı okullarımız ise adı geçen ücreti ödemektedirler.

22.12.2004 Çarşamba günü; Mesleki ve teknik eğitim yapan orta öğretim kurumlarının 3.sınıf öğrencilerinin tamamı beceri eğitimi için işletmelerde meslek eğitimi adı altında ders görüyor olacaklardır. Okul idarecileri; ücretinin ödenmeyeceği gerekçesi ile ortak sınavda görevi olmayan koordinatör öğretmenlere 22.12.2004 tarihindeki görevlerini yapmamalarını söylemektedirler. Bu nedenle bazı koordinatör öğretmenler ortak sınavda görevli olmamalarına rağmen idarecilerin telkini ile 22.12.2004 tarihindeki işletmelerde meslek eğitimi ders görevlerini yapmayacaklardır. Ortak sınavda görevli öğretmen isimlerinin geç açıklanması ve 21.12.2004 günü dersi olmadığı için ortak sınavdan haberi olmayan bazı koordinatör öğretmenler ise 22.12.2004 tarihinde işletmelerde meslek eğitimi dersini fiilen yapsalar bile ders ücretini alamayacaklardır. Her yıl aynı konu öğretmenler ile idareciler arasında tartışmalara yol açmaktadır.M.E.B.lığı bu konuda bir açıklama yapmıyor.

Ortak sınavda görevi bulunmayan ve 22.12.2004 Çarşamba günü işletmelerde meslek eğitimi dersi bulunan koordinatör öğretmenlerin görevlerini yapıp ücretini de almaları gerekir.

İlgi (a) yönetmeliğin 73. maddesinde ?..Her hangi bir nedenle valiliklerce eğitim kurumlarının tatil edildiği tarihte işletmede meslekî eğitime devam etmesi gereken öğrenciler işletmenin koşullarına uyarlar.? hükmü vardır. Görüldüğü gibi Valilikçe yapılan tatiller de bile öğrencilerin işletmelerin koşullarına uyacağı belirtilmiştir. Ortak sınavın yapılacağı 22.12.2004 Çarşamba günü Mesleki ve teknik eğitim yapan orta öğretim kurumlarının 3. sınıf öğrencilerinin tamamı işletmelerde çalışıyor olacak. Koordinatör öğretmenin ortak sınav da görevi yoksa işletmelerde meslek eğitimi dersini öğrencinin çalıştığı işletmeye giderek yapmasında ne sakınca olabilir? İlgi (b) esasların 23. maddesinde fiilen yapılan ek ders görevinin ücretinin ödeneceği açıkca ifade edilmiştir.

Okul idarecilerinin "ortak sınavda görevi olmayan koordinatör öğretmenlere ücreti ödenmeyecek, 22.12.2004 tarihine denk gelen işletmelerde meslek eğitimi dersini yapmayın" demesi kusur yada suç içerir. Kusurlu yada suçlu davranışlar için idari soruşturmalar açılır. İlgi (b) esasların 15. maddesinde işletmelerde meslek eğitimi görevinin ders niteliğinde olacağı vurgulanmıştır. Anayasamızın 42. maddesinde ?Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz? denilmektedir. Okul idarelerinin koordinatör öğretmenlere 22.12.2004 Çarşamba günkü işletmelerde meslek eğitimi ders görevini yaptırmayarak o gün işletmelerde eğitim gören öğrencilerin eğitim-öğretim hakkı engellemiş olmaktadır. Bu durum anayasamızın 42. maddesi ile çelişmektedir.

22.12.2004 tarihinde işletmelerde meslek eğitimi dersi olan ve ortak sınavda görevi bulunmayan koordinatör öğretmenlerin öncelikle bu görevlerini fiilen yapmaları daha sonrada okul idarelerine dilekçe ile başvurarak yaptıkları ek derse ait ücretin ödenmesini talep etmeleri gerekir. Okul idareleri verilen dilekçeye yazılı olarak cevap vermek zorundadır. Sonuç olumsuz olursa idari yargılama usulu kanunu gereği 60 günlük süre içerisinde idari dava açılması gerekir. İdari yargı bu hukuk dışı olaya dur diyecektir.

Sorunun çözülmesi dileğiyle....

Yorumda bulunan: Ulaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber