Kopan organların en büyük düşmanı: Zaman

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Ağustos 2009 22:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son zamanlarda gündeme gelen kopan organ yaralanmalarında zaman ve organın korunma şekli hayati önem taşıyor. Ayrıca uzvun kesinlikle direkt buzla temas etmemesi gerekiyor

ÖZLEM YURTÇU, İSTANBUL

Serçe parmağını kaybeden küçük Doğan Ay olayı, böyle durumlarda ilk yapılması gerekenlerin ne olduğuna dair çoğumuzun fazla bilgi sahibi olmadığını ortaya çıkardı. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Halil İbrahim Bekler, organ yaralanmalarında kaybı en aza indirmek için neler yapılması gerektiğine dikkat çekti. Doç Dr. Bekler ?Kopan uzuv, temiz bezle sarılıp naylon torbanın içine konmalı ve 4 derece sıcaklıkta korunmalı. Organ ne kadar büyükse o kadar acele etmek şart? diyor.

?BAŞ PARMAK EN ÖNEMLİSİ'

Bekler, ?Örneğin bir kişinin parmağı koptuğu zaman parmağı besleyen atar ve toplardamarlar, sinirler de kopuyor. Sanki bir evin duvarı yıkıldığında o duvarın üzerindeki kapıyı hareket ettiren kirişlerin, su borularının, duvarın üzerindeki elektrik borularının kopması gibi? diye konuşuyor.

?İYİ KORUNURSA 24 SAAT'

Eksik olan parmakların yerine başka fonksiyonel parmak nakilleri de yapılabildiğini söyleyen Bekler, işlev olarak en önemli parmağın başparmak olduğunu belirtiyor ve ekliyor: ?O yüzden hiçbir mikro cerrah, hastanın başparmağının kaybetmesine izin vermez ve elinden geldiği kadar uğraşır. Ama bazen başparmağın kurtarılamayacağı durumlar vardır. O zaman insan vücudundaki çeşitli dokulardan kemik ve cilt nakilleri yaparak başparmak oluştururuz.?

Uzuv kopukluğunda uzvun kopan parçası beslenmeyeceği için ancak belirli bir süre dayanabileceğine işaret eden Doç. Dr. Bekler sözlerini şöyle sürdürüyor: Kopan bir uzuvda ne kadar çok çalışan doku, adale ve sinir varsa, kansız kalmaya direnci o kadar düşüktür. Parmaklarda adale olmadığı için iyi korundukları sürece 24 saat bu tip kopmalara dayanıklıdır. İyi korunmaktan kasıt, içinde su da olan bir buz kovasında korunmasıdır.

Sadece buz olursa yanığa neden olur ve donma nedeniyle dokular tahrip olur. O nedenle tam teşekküllü bir hastaneye gitmek gerekiyor. Büyük şehirlerin çoğunda mikro cerrahi uzmanları var. Hareket etmeden en yakın hangi hastanede mikro cerrahi uzmanı varsa onu araştırmak gerekiyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber