Mobbingi yazdı kendi başına geldi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 16 Mayıs 2010 09:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Erhan ÖZTÜRK /HABER MERKEZİ

Türk-İş'te çalışırken psikolojik taciz (mobbing) konusunda kitap yazan Pınar Alkan, işten çıkarılınca, mobbing iddiası ile tazminat ve işe iade davası açtı

Türk-İş tarafından işten çıkarılan Pınar Alkan, işyerinde psikolojik tacize (mobbing) uğradığı suçlamasıyla konfederasyon ve Başkan Mustafa Kumlu'yu mahkemeye verdi. AB uzmanı olarak 2004-09 arasında Türk-İş'te çalışan ve işyerinde psikolojik taciz konusunda kitap yazan Pınar Alkan (34), açtığı davalarla 20 bin TL manevi tazminat ve işe iadesini istedi. SABAH'a konuşan Alkan, "Mobbing hakkında kitap yazdım ama işten atılana kadar, bana mobbing yapıldığının farkında değildim" dedi. Türk-İş'in sponsorluğunda "İşyerinde Psikolojik Taciz" adlı bir kitap çıkaran Alkan, 2008'de Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Kadın Komitesi Başkanlığı'na seçildi. Alkan, Eylül 2009'da ise 3 gün üst üste işe gelmediği öne sürülerek işten çıkartıldı. Uluslararası görevlerinden de Türk-İş'in girişimiyle azledildi. Alkan her türlü izin belgesi olmasına karşın işten çıkarıldığını öne sürdü ve uğradığı psikolojik baskılara karşı "işe iade" ve "tazminat" davası açtı. İşe iade davasında karar duruşması yarın Ankara 17. İş Mahkemesi'nde, tazminat davası ise 27 Haziran'da Ankara 19. İş Mahkemesi'nde görülecek. Dava, bir konfederasyon ve şahsa açılması bakımından ilk olma özelliği taşıyor. 10 yıldır sendikalarda mobbing uzmanı olarak çalıştığını söyleyen Pınar Alkan, "İşin acı yanı uzun süre mobbinge uğradığımı fark edemedim. Yaşadıklarımı işyerinde karşılaşabileceğim zorluklar olarak gördüm ve üstesinden gelmeye çalıştım. Ancak işten atılınca mobbinge uğradığımı anladım. Benim yerime bir erkeği getirdiler. Yaşadıklarım tam bir taciz hazmedemiyorum" diye konuştu.

'PSİKOLOJİK BASKI'

Alkan'ın avukatı Altıparmak, Türkİş Başkanı Kumlu'nun Alkan'ı odasına çağırarak, "Sen kendini ne zannediyorsun. Buradan defol git" diye kovduğunu öne sürdü. Alkan'ın uluslararası görevinden dolayı ciddi psikolojik baskılara uğratıldığını belirten Altıparmak şunları söyledi: "Pınar Hanım beni arayarak yaşadıklarını anlattı. Onu istifaya zorlamışlar. Kartvizit bastırmak istemiş ona bile olumsuz cevap verilmiş. Yurtdışı görevlerine gönderilmemiş. Ön plana çıkmasını istememişler. İşyerlerinde ücret eşitsizliği, telefon bağlatılmaması, işini yapıp yapmadığıyla ilgili baskı görmesi, birilerinin adamı olup olmadığı, bunların hepsi mobbing sayılıyor." Türk-İş'in Avukatı Hüseyin Ekmekçioğlu ise Pınar Alkan'ın 3 gün üs tüste işe gelmediği için çıkarıldığını belirterek, "Kendisine bir başka sendikacı, 'Git rapor al' dediği için rapor almıştır. Ancak işten çıkarılma işlemi gerçekleştikten sonra alınan raporun hukuki geçerliliği yok. Kendisi Türk-İş'in geçici personeliydi" dedi. Alkan ise söz konusu tarihlerde Konfederasyon Genel Sekreteri'nden yazılı izni ve sağlık raporu olduğunu savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber