YÖK'ten 'rektör yargılansın' kararı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Mart 2011 12:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) 15 milyon liralık 49 ayrı iş yapan müteahhit Cumali Kurtar'ın 'Zorda kaldım, rüşvet verdim. İkimizi de yargılayın' diyerek savcılığa suç duyurusunda bulunduğu Rektör Prof.Dr. Alper Akınoğlu ile 5 bürokratı hakkında, YÖK 'lüzum-u muhakeme' kararı verdi.

Müteahhit Kurtar, yaklaşık 6 yıldır görevde olan Prof.Dr. Akınoğlu'nun isteği ile bazı kişilere 'borç' adı altında 270 bin TL verdiğini, bir rektör yardımcısına çıkarılan 15 bin liralık zimmetin de kendisine ödetildiğini, bu uygulamalarla da iflasa sürüklendiğini, inşaat işlerinde birçok usulsüzlük bulunduğunu öne sürerek 20 maddelik suç duyurusunda bulundu. Rektör Prof.Dr. Alper Akınoğlu hakkında yargılama yapılabilmesi için Cumhuriyet Savcılığı'nın YÖK'e gönderdiği iddiaları içeren dosya önce YÖK Denetleme Kurulu'nda incelenerek, 'Disiplin ve ceza soruşturması' yapılması uygun görüldü. Bu raporu inceleyen YÖK Son Soruşturma Kurulu da Rektör ve Yapı İşleri Dairesi'nde görevli Nüvit Günay, Özkan Güğercin, Mehmet Akif Bilmez ile Remzi Çalışır hakkında 'lüzum-u muhakeme' kararı verdi.

Rektör Prof.Dr. Alper Akınoğlu'nun bir inşaatta müteahade fazla ödeme yaptırdığı iddiası ile açılan bir davada yargılanabilmesi için YÖK'de incelemesi süren bir dosyası daha bulunuyor.

İDDİALAR

ÇÜ'de inşaat işleri yapan müteahhitlerden Cumali Kurtar, Cumhuriyet Başsavcılığı başta olmak üzere birçok makama yazdığı dilekçelerde Rektör Prof.Dr. Alper Akınoğlu'na yönelik suçlamalarda bulunurken, para ödediğini iddia ettiği isimleri sıralarken, 'Rektör payını ödediğim ihaleleri bana verdi' iddiasında bulundu. Bu iddialarına kanıt olarak da çeşitli banka dekontları ve Rektör Prof.Dr. Akınoğlu'nun kendisi için bankadan teminat mektubu aldığı belgeleri sundu.

Rektör Prof.Dr. Akınoğlu, hakkındaki iddialarla ilgili konuşmazken, kurum içinde yayınladığı bir duyuruda iddiaların asılsız olduğunu savundu.

YÖK incelemesi sonunda ise, 20 ayrı konudaki iddiadan 4'ü için 'lüzum-u muhakeme kararı' verilerek 'Edimin ifasına fesat karıştırma- görevi kötüye kullanma' suçuna ilişkin olarak Türk Ceza Kanunu'nun 236 ve 257'nci maddelerine göre 4-10 yıl arası hapis istemiyle yargılanması kararlaştırıldı.

Bu suçlamalar, üniversitenin ısı merkezi ihalesi, 4 ayrı bina inşaatı, hak edişlerde fazla ödemeler yapılması, yolsuzlukları ortaya çıkaran teknik adamların görevden uzaklaştırılması olarak belirlendi. 16 ayrı suçlama ile ilgili olarak ise yeterli kanıt bulunamadığı için 'men-i muhakeme' kararı verildi. YÖK'ün bu kararları Danıştay'da incelendikten sonra şüpheliler hakkında dava açılıp açılmamasına karar verilecek. Bu kişiler hakkındaki disiplin soruşturması ise YÖK tarafından sürdürülüyor. YÖK, bu soruşturma sonunda ceza davası sonucunu beklemeden de Rektör ve diğer ilgilileri görevden alabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber