Adalet Bakanlığı, devletin idari yapısını tümüyle değiştirecek düzenlemeler getiren İdari Usul Yasa Tasarısını tamamladı

Haber Giriş : 31 Ağustos 2003 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, devletin idari yapısını tümüyle değiştirecek düzenlemeler getiren İdari Usul Yasa Tasarısını tamamladı

Adalet Bakanlığı, devletin tüm idari yapısında "devrim" niteliğinde değişiklikler yapacak, tüm idareyi bağlayacak olan ve yıllardır üzerinde tartışılan İdari Usul Yasa Tasarısı'nı hazır hale getirdi. Devletin, özel kanunlarla sınırlandırılmadığı sürece tüm işlemlerini şeffaf hale getirmeyi öngören 71 maddelik tasarı için ilgili kurumlardan görüş alınmaya başlandı. 7 yıldır üzerinde çalışılan tasarının, yasalaşması durumunda, günlük ve siyasi yaşamda gözlenecek köklü değişikliklerden bazıları şöyle

* Ölüm, istifa görevden alınma gibi durumlarda "vekaleten atama" uygulaması devam edecek. Ancak vekalet süresi 6 ayı geçemeyecek.

* Tasarıya göre yargı kararlarını uygulamayan yetkililer, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bir milyar liradan üç milyar liraya kadar para cezasına çarptırılacak. Yargı kararı, "siyasi kadrolaşma" nedeniyle uygulanmazsa ceza 4.5 yıla kadar yükselecek.

* Yargı kararlarının uygulanmamasından dolayı herhangi bir kamu kurum veya kuruluşu tazminata mahkum edilirse, ilgili kurum, uğranılan zararı, yargı kararını uygulamayan kişiden rücu edecek.

* Devletin herhangi bir birimi, yargı kararını uygulamak için o kararın kesinleşmesini beklemeden 30 gün içinde kararın gereğini yerine getirecek. Memurlar ve diğer kamu görevlileri ile ilgili yargı kararlarının gereği 7 gün içinde yapılacak. Yargının vereceği yürütmeyi durdurma kararı da davanın esası gibi sonuç doğuracak.

* Memura verilecek her türden ceza mutlaka gerekçeli olacak. Ceza verilmeden önce memur, gerekirse de göstereceği tanık dinlenecek. Memur cezaya karşı bilirkişi incelemesi isteyebilecek.

* Belediyelerin ve genel idarenin, bayındırlık, çevre, kültür ve tabiat varlıkları gibi alacağı kararlarda üniversitelerden "hoca"lar bulunacağı gibi sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de karar alınma aşamasında yer alacak.

'BU BÜROKRATI İSTEMİYORUM'
* Bir kişi, gerekli şartları taşımadığı veya kendisi ile husumeti, aralarında çıkar ilişkisi bulunan bir karar verme kurulu üyesinin kuruldan çekilmesini isteyebilecek. Bu talep, reddi istenen kişinin bulunmadığı kurulda değerlendirilecek.

* Bugüne kadar devlete karşı açılan alacak ve tazminat davalarında devlet malları haczedilemiyordu. Artık "Genel bütçe dışındaki kamu mallarından elde edilen gelirler" haczedilebilecek.

* Bir kurumun veya kamu kuruluşunun teftiş kurulu bir memur hakkında işlem yaparken, işlemden etkilenecek olan memur teftiş kurulu toplantısı sırasında salonda olabilecek.

* İmza yetkisi olan bir kişi, bu yetkilerinden bazılarını, yardımcılarından birine devredebilecek
Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber