Kürtajda yasal sınır on haftadan dörde iniyor/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Akdağ, kürtajla ilgili yasal sürenin aşağı çekilmesi için bir rapor hazırladıklarını bildirdi. Yeni düzenlemede, 10 hafta olan yasal sınır, değişiklikle 4'e inecek ve kürtaja zorunlu hallerde izin verilecek.

SAĞLIK Bakanlığı, kürtajla ilgili yasal sürenin aşağı çekilmesi konusunda çalışma başlattı. 1983'te değiştirilen ve 10 haftalık oluncaya kadar ceninin kürtajla alınmasına imkan veren yasal düzenlemede değişikliğe gidilecek. Yeni düzenyemede kürtaja ceninin oluştuğu 4 haftalık oluncaya kadar ve zorunlu hallerde izin verilmesi sağlanacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kürtajın bir aile planlaması yöntemi olmadığını, yasal sınırı bilimsel verilerle yeniden değerlendirip kanuni bir düzenlemeye gideceklerini söyledi.

Başbakan yasa için talimat verdi

AK Parti'nin son MYK toplantısında konu gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili kanuni düzenleme yapılacağını, kürtajın sadece zorunlu hallerde yapılmasını imkan tanınacağını bildirdi. Bakan Akdağ ise, kürtajdaki sınırın yeniden belirlenmesine bilimsel kurulun karar vereceğini belirterek ?Bir rapor hazırladım. Bakanlar Kurulu'nda Başbakanımıza takdim edeceğim? diyerekşöyle konuştu:

Kürtaj bir canlının yok edilmesidir

?Kürtaj bir canlının anne karnında hayatının sonlandırılmasıdır. 10 hafta net bilimsel bir sınır değildir. Neden 8 ya da 12 değil de 10 hafta? Bilimsel kurullar bunu tartışacak, karar verecek. Sınırda bir değişiklik olacak mı bu konuda ben bir şey söylemiyorum. Bir rapor hazırladım. Bakanlar Kurulu'na Başbakanımıza takdim edeceğim. Hacettepe ile Bakanlığımızın 5 yıl arayla yaptığı çalışmalar kadının eğitimi düzeyi ve geliri arttıkça isteğe bağlı kürtaj oranının da arttığını gösteriyor.

Eğitim ve gelir yükseldikçe artıyor

Halbuki eğitimi arttıkça gelir seviyesi artan kadının modern bir korunma yöntemiyle korunma şansı çok daha yüksek. Bu gruplarda kürtaj oranı yüzde 15'lerin üzerinde. Kürtaj konusunu da sezaryen konusunu da tartışmamız şu anda tıbbı gereklilikler üzerinde dönmüyor. Zaten tıbbi gereklilik varsa normaldir sezaryen de kürtaj da. Annenin sağlığını tehlikeye düşüren bir durum varsa, bebeğin sağlığı tehlikedeyse sezaryen olabilir.?

Gereksiz sezaryene yaptırım geliyor

Akdağ, herkese sezaryen yapılmasıyla ilgili tedbirlerin uygulamaya konulduğunu, oranları yüksek olan hekim ve hastanelere yaptırım uygulanacağını, uygulamaya Haziran ayında başlanacağını, doktorların normal doğum eğitimine alınacağını ve medya kampanyası yapacaklarını ifade etti. NEVİN BİLGİN

Çocuğu olmayan aileler için tüp bebek müjdesi

SAĞLIK Bakanlığı, evli çiftlerden tıbben uygun görülenlerin ?Tüp Bebek? gibi çeşitli yöntemlerle çocuk sahibi olması için harekete geçti. Sağlık bölgeleri bazında özel ve kamu kurum ve kuruluş bünyelerinde bir planlama gerçekleştirildi. 15-44 yaş arası doğurgan kadın nüfusunda sağlık bölgelerine göre ayrıma giden Bakanlık, üreme tıbbı ve üreme sağlığı ile ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla da irtibata geçti ve dünyadake uygulamaları inceledi. Buna göre, 300-400 bin nüfusa bir Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi (ÜYTE) olacak şekilde planlama yaptı. Türkiye'de halen 11 tıp merkezi, 36 müstakil, 51 özel hastane, 25 üniversite hastanesi, 5 kamu hastanesi olmak üzere toplam 128 ÜYTE Merkezi bulunuyor. Her 100 çiftten 15'i çocuk sahibi olma konusunda sorun yaşarken, tüp bebek uygulamasının maliyetinin 4-6 bin dolar arasında değiştiği ifade ediliyor. AHMET FATİH ERTURAN ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber