Bilimsel polislik dönemi başlıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2005 12:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"UYGULAMADAKİ İNSAN HAKLARI STANDARDINI YÜKSELTMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, Emniyet Teşkilatı'nın AB'ye giriş sürecinde, hukuk, yönetim ve eğitim alanlarında yapılan düzenlemelerle uygulamadaki insan hakları standardını yükseltilmeye çalıştığını söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Çalışkan, haftalık olağan basın toplantısında Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Avrupa Birliği ile ilgili yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. AB'ye giriş sürecinde Türk Polis Teşkilatı'nın çağın gereklerini yerine getiren modern bir teşkilat olma yolunda hızla ve başarıyla ilerlediğini belirten Çalışkan, bilgi çağının özelliği ve gereği olarak klasik polislik döneminin sona erdiğini ve bilimsel polislik döneminin başladığına dikkat çekerek, "Kamu düzeninin koruyucusu olan polisin, hukukun üstünlüğünün toplumda egemen kılınması için suç ve suçlulukla mücadele görevini insan haklarına saygı çerçevesinde sürdürmesi gerekmektedir. Çağdaş polisliğin başarısı, suçluların yakalanmasıyla değil suç ve suçluların azaltılması, suçun önlenmesinde halkın katılımının sağlanmasıyla ölçülür" dedi.

Güvenliğin olmadığı yerde özgürlükten, demokrasiden, kalkınmadan, medeniyetten ve insan haklarından bahsetmenin mümkün olmadığını vurgulayan Çalışkan, "Güvenliğin her şeyin temeli olduğu, olmazsa olmaz temel esas olduğu açıktır. Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından koordine edilen AB uyum çalışmalarına Emniyet Teşkilatı da aktif olarak katılmaktadır" diye konuştu.

Çalışkan, AB uyum çalışmaları çerçevesinde bugüne kadar Polis Teşkilatı tarafından kaydedilen önemli gelişmeleri sıralayarak, "Emniyet Teşkilatı'nda hukuk, yönetim ve eğitim alanlarında yapılan düzenlemelerle uygulamadaki insan hakları standardı yükseltilmeye çalışılmaktadır" açıklamasında bulundu.

Emniyet Teşkilatı'nın, AB yolunda hızla ilerleyen Türkiye'de, yürüttüğü projelerle insan hakları standartlarını sürekli iyileştirme ve geliştirme çabasında olduğunu ifade eden Çalışkan, "AB standartlarına bir an önce ulaşılabilmesi için görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmeye kararlıyız" değerlendirmesini yaptı.

Fikir ve mülkiyet haklarının korunmasında bir genelge yayınlandığını hatırlatan Çalışkan, söz konusu genelge çerçevesinde gerçekleştirilen başarılı operasyonlar neticesinde, birçok şahısla birlikte büyük miktarda korsan tabir edilen materyal ele geçirildiğini vurgulayarak, yapılan bu uygulamalar sonucunda, hareket alanları daralan bu şahısların, farklı çoğaltım ve satış usulleri geliştirme çabası içine girdiğini ve kendi aralarında işbirliğine girerek uygulamaya koydukları; seyyar tezgahların başında bulunmama, korsan ürünleri yakın ve gözle görülmeyen araç veya mekanlarda bulundurma, film kataloglarından seçilen filmleri getirerek satış yapma gibi birçok yöntemler geliştirdiklerini söyledi.


Çalışkan, okulların eğitim-öğretime başlaması nedeniyle teşkilata bir genelge daha gönderildiğini vurgulayarak, genelgede şunların istendiğini kaydetti:

- Okul kitapları ve yabancı dil kitapları satışı yapılan yerlerin göz önünde bulundurulmasını ve illerde yapılan denetimlerin sıkıştırılması.
- Denetimler sırasında, bandrollere özellikle dikkat edilmesi.
- Pazar yerleri, caddeler, sokaklar, parklar, dolmuş ve otobüs duraklarında görevlendirilen yaya ve motorize ekiplerin korsan materyal satışı konusunda da dikkatli olmalarının sağlanması.
- Güvenlik şube müdürlüğü haricindeki personelimiz tarafından korsan materyallerle ilgili bir işlem yapıldığında, Güvenlik Şube Müdürlüğü ile koordine kurulması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber