Bakan Çelik: Kışla eğitimine son

Haber Giriş : 08 Ekim 2005 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bundan sonra tüm çalışmaların AB'ye endeksli olacağını belirten Milli Eğitim Bakanı Çelik, öğrencilere kışla eğitiminin son bulacağını söyledi. Bakan Çelik, "Sekiz yıllık kesintisiz eğitim, dindar aileleri üzdü" dedi

AB müzakerelerinde Türkiye'yi zor bir süreç beklediği ortaya çıktı. Avrupa İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Milli Eğitim Bakanlığı'nı oldukça zorlayacak başlıklarla dolu bir eğitim raporu hazırladı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bakanlığın üst düzey yöneticileri ile Başkent Öğretmenevi'nde sahura kadar sürdürdüğü uzun toplantıda raporu masaya yatırdı. OECD raporunda 8 yıllık kesintisiz ilköğretimin dindar aileleri üzdüğü, yabancı dil öğretiminin olmadığı ve öğretmenlerin zor koşullarda çalıştığı gibi olumsuz tespitler yer aldı.
Bakan Çelik, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri çerçevesinde 20 Ekim'de tarama sürecinin başlayacağını, eğitimin ise 26 Ekim'de Brüksel'deki toplantıda ele alınacağını söyledi.

Kızlar okulla buluşacak

MEB Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Dairesi (EARGED) Başkanı Ruhi Kılıç ve Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk'un bu toplantıya katılacağını bildiren Bakan Çelik, AB'nin, OECD'nin ve Dünya Bankası'nın tuttuğu aynada Türk milli eğitiminin durumunu görme fırsatı bulacağını, yol haritasını da buna göre çizeceklerini dile getirdi. Kızların okullaşma oranının düşüklüğüne tepki gösteren Bakan Çelik, "Bu konuda 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası gerçekten çok başarılıdır. Bu kampanyayı ortaöğretim kurumlarımızda da uygulayarak bu sıkıntıyı aşmaya çalışalım" diyerek, Kız Teknik, Erkek Teknik, Ticaret ve Turizm Öğretimi ve Ortaöğretim Genel Müdürlerine talimat verdi. Bakan Çelik kız çocuklarının okula teşvikinde yurtların önemine değinerek, "Özellikle kızların okullaşması için 2007, 2008 tarihlerinde bitecek yurt binaları, ekstra paralar verelim 2006'ya yetişsin" dedi.

Toplantıda, ortaöğretimle ilgili tespitleri de dinleyen Bakan Çelik, Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda (OKS) değişilik yapılması gerektiğini belirterek, "Müfredatı yeniliyorsak sınav da buna uygun olmalı. 2 yıl içinde OKS'nin mantığını değiştirmeliyiz. İçeriği 8 yılın yenilenmiş müfredatını kapsamalı" diye konuştu. Bakan Çelik, OECD'nin raporunu 10 Ekim'de İstanbul'da ele alacaklarını, daha önce kendilerine iletilen Dünya Bankası'nın eğitim sektör çalışması ve yüksek öğretimle ilgili bölümlerinin ise ele alındığını ifade etti. The Marmara Hotel" de gerçekleşecek raporun değerlendirme toplantısına OECD uzmanları, MEB yöneticileri, üye ülkelerin 20 temsilcisinin yanısıra YÖK yetkilileri de katılacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber