Türkçe İnternet Adresi'nde son aşamaya geçildi

Haber Giriş : 16 Ekim 2005 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Netpia'nın sunduğu Türkçe İnternet Adresi'nde (TİA) son aşama olan Hizmet Aşaması'na geçildi. Ön Kayıt Aşaması'nda kaydını yaptırarak hak sahipliklerini kanıtlayanlar TİA'larını kullanmaya başladılar. Bundan sonra, "İlk Gelen Alır" yaklaşımı çerçevesinde TİA'nızı kaydettirmek artık daha da kolay.

11 Ekim 2005, İstanbul; Yeni nesil İnternet adreslerinin öncüsü Netpia'nın Türkçe İnternet Adresi sistemi Hizmet Aşaması'na başladı. Bundan böyle, tüm İnternet kullanıcıları, Web sitelerine kendi adreslerinin (www.basbakanlik.gov.tr) yanı sıra Türkçe İnternet Adres'leri (başbakanlık) ile de ulaşabilecekler. TİA'larını kaydettiren kurum ve kuruluşlar ise TİA'ları ile Web sitelerinin trafiğini arttırmanın yanı sıra gerçek isimleri ile de kendilerini tanıtabilecekler.

Hizmet Aşamasında, TİA'larını kaydettirmek isteyen kişi ya da kuruluşların Netpia Web sitesine gelip gerekli ön bilgileri vererek üye olmaları ve arzu ettikleri TİA'lar için kayıt başvurusu yapmaları gerekiyor. Kayıt başvurusu sırasında ödeme kredi kartı ya da banka transferi şeklinde yapılabiliyor. Ödemenin Netpia tarafından alınmasından sonra 3 gün içinde doğrulaması yapılan TİA'lar kullanıma açılıyor. Tüm süreç boyunca, başvuru sahibi bir sonraki adım konusunda ayrıntılı olarak bilgilendiriliyor. Ön Kayıt Aşama'sında popüler siteler ve kamu sitelerine yapılan yönlendirmelere ise bir süre daha devam ediliyor.

TİA'nın Deneme Aşaması'nda gördüğü yoğun ilginin ardından Ön Kayıt Aşaması'nda da büyük ilgiyle karşılaştıklarını belirten Netpia Genel Müdürü Koray Kocagöncü, Hizmet Aşaması'nın başlamasıyla ilgili şunları söyledi:

"Yoğun geçen Deneme ve Ön Kayıt Aşamaları'nın ardından TİA artık hizmete giriyor. Kısa bir süre içinde gördüğümüz büyük ilgi Türkiye'nin bu sisteme hazır olduğunu bize gösterdi. TİA'sını korumak isteyen birçok kişi ve kuruluş Ön Kayıt Aşaması'nda sunduğumuz fırsattan yararlanarak kaydını yaptırdı. "İlk Gelen Alır" yaklaşımı doğrultusunda hareket edeceğimiz Hizmet Aşaması'nda kullanıcılara istedikleri Türkçe İnternet Adreslerini almak için hızlı davranmalarını öneriyoruz. Birden fazla kişi ya da kuruluşun aynı TİA'da hak sahibi olabileceğini de unutmamak gerekiyor."

TİA Sistemi'nde gerçek ve tüzel kişiler, herhangi bir ön ya da son eke gerek kalmadan, Türkçe karakterleri (ğ, ı, ü, ş, ö, ç) ve boşluğu da kapsayacak şekilde, gerçek isimleri Türkçe İnternet Adresi olarak alabiliyor.

Yeni Nesil İnternet Adreslerinin Öncüsü Netpia

Kore merkezli Netpia, 1997 yılında geliştirdiği Ana Dilde İnternet Adresi Sistemi ile dünya çapında yeni bir dönem başlattı. Sistem kısa sürede Güney Kore'de e-ticaret ve e-devletin gelişiminde önemli yol alınmasını sağladı. Şirket, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ITU tarafından yayınlanan Dijital Erişim Endeksi'nde 1998 yılında 24. iken, 2002'de 4.'lüğe tırmanarak bir rekor kırdı. Bu başarı öyküsünün ardından Netpia dünyadaki tüm dil ve harfleri destekleyecek sistemini geliştirmek üzere çalışmalarını hızlandırdı. Halen Ana Dilde İnternet Adresinin kullanıldığı ülkeler arasında Malezya, Tayland ve Bulgaristan bulunuyor. Japonya, Yunanistan, Arjantin, Lübnan ve Mısır'da ise çalışmalar sürüyor. Sistemin yıl sonuna kadar 20 ülkeye yaygınlaştırılması hedefleniyor

mynet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber