Kamu Reformu Yasa taslağı ile hastanelerin İstanbul'da belediyeye, diğer illerde ise özel idarelere devredilecek olması sağlıkçılar arasında tartışma yarattı.

Haber Giriş : 05 Kasım 2003 06:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu Reformu Yasa taslağı ile hastanelerin İstanbul'da belediyeye, diğer illerde ise özel idarelere devredilecek olması sağlıkçılar arasında tartışma yarattı.

İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Erman Tuncer: Kanun tasarısında hastanelerin kontrolünün yine Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması öngörülüyor. Çünkü eğitim hastanesi statüsündeki sağlık kuruluşlarını, belediyenin denetlemesi, doktorların diplomalarını onaylaması, verilen sağlık hizmetinin denetimini gerçekleştirmesi söz konusu olamaz.

Haseki Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Haldun Ertürk: Hastanelerin işletimi belediye ve özel idarelere devredilirse daha iyi olur. Ankara'ya ulaşmak zor, hastanenin sorunlarını Ankara üzerinden çözmek zor. Ankara'da bu kadar çok kurumun sorunlarıyla kim uğraşacak, kim değerlendirecek?

Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi Başhekim Dr. Nezihe Baltalı: Devredilirse çok daha iyi olur. Bu sayede yöneticiler aktardığımız sorunları yerinde görüp inceleme ve çözme fırsatı bulur. Bürokrasi azaltılmış olur.

Hasta ve Hasta Yakınları Hakları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Mustafa Sütlaş: Belediyelerin sağlık hizmetini yürütmesi bazı hizmetleri taşeronlaştırmasıyla mümkün olacak. Sağlık kurumları, serbest piyasa koşullarına göre hareket edilerek yönetilmiş olacak. Ben bunu sakıncalı buluyorum. Belediyelerin ya da il özel idarelerinin hastanelere kaynak yaratmasında büyük sıkıntılar yaşanacaktır.

Bakanlık başaramadı belediye yapacak

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Osman Öztürk: Ben sağlık hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı'nın koordinatörlüğü ve planlaması altında yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum. Belediyeler ya da il özel idareleri, sağlık sisteminin işletilmesinden ne anlar, bunu nasıl yapar onu tartışmak lazım. 80 yıllık Sağlık Bakanlığı'nın yapamadığını sınırlı kaynaklarıyla belediyeler ve il özel idareleri mi yapacak? Sağlık yükünü sırtımdan atıp belediyelere devrediyorum diyerek sağlık hizmeti yürütülemez görüşündeyim.

Çatının akmasını bakan çözüyordu

Sağlık eski Bakanı Yıldırım Aktuna: Bu yasa taslağı kanunlaştığı takdirde, sağlık kuruluşları parasal yönden özerkleşecek. Ancak genel sağlık sigortasına geçilmeden tüm bunların yapılması son derece zordur. Bakanlığım döneminde Muş'un ücra bir köşesindeki sağlık ocağının çatısının akması sorunu masama gelmiş, bu sorunu bakan olarak çözmek durumunda kalmıştım. Bu çok gecikmiş bir kanundur.

aksam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber