Denetim Elemanları İle İlgili Yeni Düzenlemeler

Haber Giriş : 05 Kasım 2003 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denetim Elemanları İle İlgili Yeni Düzenlemeler

Kamu Yönetimi Temel Kanun Taslağı ile getirilen en önemli düzenlemelerden birisi denetim sistemine ilişkindir. Getirilen sisteme göre; İçişleri, Maliye, Milli Eğitim, Sağlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarının dış denetim yetkisi vardır. Bu yetki; kurum dışı müşteri, mükellef veya üçüncü kişi ve kuruluşlara yönelik olmak üzere, kullanılabilecektir. Ancak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının da benzer yetkileri bulunduğundan bu maddede yeni bir düzenleme yapılması kaçınılmazdır. Diğer taraftan, getirilen yeni düzenlemede kamu kurum ve kuruluşlarında görevli müfettiş, denetmen ve kontrolörlerin, iç denetim olarak belirtildiği anlaşılmaktadır. Denetim, iç denetim ve dış denetim olmak üzere iki ayrılmakta ve tanımlanmakta, dış denetim de sadece Sayıştay Başkanlığının; iç denetim de ise kamu kurum ve kuruluşlarının kendi yöneticileri veya ilgili kurumun üst yöneticisinin görevlendireceği iç denetim elemanlarının yetkili olduğu belirtilmektedir. Ayrıca, denetim elemanlarına, yaptıkları hukuka uygun denetimi görevine ek olarak, performans denetimi ve mali denetim görevi de yüklenmektedir. Ancak Teftiş Kurulu türünden yapılanmalar tasarı ile kaldırıldığından, bu unvanlı kadrolarda çalışan kamu görevlilerinin muhtemelen kurumun diğer birimlerinde görevlendirileceği sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu çerçevede yeni düzenlemenin bir sağlamasını yapmak üzere, denetim elemanlarının gerekçeli görüşlerini belirtmelerinin yararlı olacağını düşünüyoruz. Yorum yapmak için tıklayın.


Tasarıya ilişkin tüm metinlere "Tasarı Haberleri" ana kategorisinden ulaşabilirsiniz.

KONUYA İLİŞKİN MADDELER

Bakanlık merkez teşkilatı
Madde 18- Bakanlık merkez teşkilatı, bakanlığın sorumlu olduğu hizmetlerin yürütülmesi; bu hizmetlerle ilgili politika, standart ve hedeflerin belirlenmesi; planlama, koordinasyon ve denetimin sağlanması; eğitim, izleme ve değerlendirme görevlerinin yerine getirilmesi amacıyla aşağıdaki birimlerden meydana gelecek şekilde düzenlenir:
a) Bakanlıkların hizmet ve görev alanlarına giren faaliyetlerini yürüten anahizmet birimleri,
b) Bakana ve anahizmet birimleri ile bağlı ve ilgili kuruluşlara teknik, planlama, araştırma-geliştirme, hukuki ve mali konularda yardımcı olan danışma birimleri,
c) İnsan kaynakları ve destek hizmetlerini yerine getiren yardımcı hizmet birimleri.

İçişleri, Maliye, Milli Eğitim, Sağlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarında, temel görev ve hizmetlerin bir gereği olarak, kurum dışı müşteri, mükellef veya üçüncü kişi ve kuruluşlara yönelik olmak üzere, kuruluş kanunlarında belirtilmek şartıyla anahizmet birimi şeklinde rehberlik ve denetim birimi oluşturulabilir.Hakim ve savcıların denetimi için öngörülen hükümler saklıdır.

Denetim
Madde 38- Denetim; kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyet ve işlemlerinde hataların önlenmesine yardımcı olmak, çalışanların ve kuruluşların gelişmesine, yönetim ve kontrol sistemlerinin geçerli, güvenilir ve tutarlı hale gelmesine rehberlik etmek amacıyla; hizmetlerin süreç ve sonuçlarını mevzuata, önceden belirlenmiş amaç ve hedeflere, performans ölçütlerine ve kalite standartlarına göre; tarafsız olarak analiz etmek, karşılaştırmak ve ölçmek; kanıtlara dayalı olarak değerlendirmek, elde edilen sonuçları rapor haline getirerek ilgililere duyurmaktır.

Denetimin kapsamı ve türleri
Madde 39- Kamu kurum ve kuruluşlarında iç ve dış denetim yapılır. İç denetim, hataların önlenmesi, risk ve zayıflıkların belirlenmesi, iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması, yönetim sistemlerinin ve süreçlerinin geliştirilmesi amacıyla yapılan denetimdir.

Dış denetim, kamu kurum ve kuruluşlarının hesap verme sorumluluğu çerçevesinde bütün faaliyet, karar ve işlemlerinin, kurumsal amaç, hedef ve planlara ve kanunlara uygunluk yönünden incelenmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesidir.

Kamu kurum ve kuruluşlarının iç ve dış denetimi; hukuka uygunluk, mali denetim ve performans denetimini kapsar.

a) Hukuka uygunluk denetimi; eylem ve işlemlerin ilgili kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuata uygunluğunun,
b) Mali denetim; gelir, gider ve mallara ilişkin hesap ve işlemlerin doğruluğunun, mali tabloların tasdikinin ve mali sistemlerin,
c) Performans denetimi; yönetimin bütün kademelerinde gerçekleştirilen faaliyet ve programların planlanması, uygulanması ve kontrolü aşamalarında ekonomikliğin, verimliliğin ve etkililiğin,
denetlenmesini ifade eder.

Denetlemeye yetkili kurumlar
Madde 40- İç denetim kamu kurum ve kuruluşlarının kendi yöneticileri veya ilgili kurumun üst yöneticisinin görevlendireceği iç denetim elemanları tarafından yapılır.

Merkezi idareye dahil kurum ve kuruluşlarla il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ve mahalli idare birliklerinin dış denetimi Sayıştay tarafından yapılır veya Sayıştayca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yaptırılır, sorumluların hesapları ve işlemleri kesin hükme bağlanır. Bu amaçla Sayıştayın teşkilat yapısı içinde özel ihtisas daireleri oluşturabileceği gibi, bölge düzeyinde taşra birimleri de kurulabilir.

Köyler ile köylerin kendi aralarında kurdukları birlikler, mülki idare amirleri eliyle denetlenir.


Yorumlarınız için [email protected] e-mailini kullanabilir veya aşağıdaki "Yorum Ekle" linkine tıklayarak yorum yazabilirsiniz. Yorumların sitemizde yayınlanabilmesi için "büyük harflerle yazılmaması" ve "ad ve soyad belirtilmesi" zorunludur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber