CHP Anayasa'da ?bütçe değişikliği'ne karşı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ekim 2005 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, partisinin, Anayasa'da bütçeyle ilgili 5 maddede değişiklik öngören teklife karşı olduğunu söyledi.

AKP'nin, Anayasa'nın bütçeyle ilgili 5 maddesinde değişiklik öngören teklifinin gece yadısı TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında CHP Grubu adına görüşlerini açıklayan Konya Milletvekili Atilla Kart, ?hukuki garabetle? karşı karşıya olduklarını ileri sürdü. Anayasa'nın, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile bu kanunda değişiklik yapılmasını öngören tasarıya uydurulmaya çalışıldığını öne süren Kart, iktidarın, ?sorumsuz, hukuk tanımaz ve keyfi davranışının bir örneğini izlediklerini? ifade etti.

Teklifin hukuka aykırı olduğunu ve Parlamento'nun bütçe yapma hakkını kısıtlayan bir düzenleme olduğunu öne süren Kart, teklifin 2 ve 3. maddelerine karşı olduklarını belirtti.

Kayıt dışı ekonomi kontrol altına alınmadıkça bütçe düzenlemelerinden bir yarar sağlanamayacağını savunan Kart, ?Sayın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bizzat kendisi kayıt dışı. Sayın Maliye Bakanı Unakıtan, illegal, hukuk dışı ilişkiler içinde. 3 Kasım'dan önce kayıt dışıydı, sonra da kayıt dışı olmaya devam ediyor. Böyle bir siyasi kadro denk bütçe yapamaz, mali kontrolü sağlayamaz? diye konuştu.
Kart, 5018 sayılı Yasa'da değişiklik öngören tasarı ele alınıp kanunlaşmadan, partisinin Anayasa değişikliği teklifine destek vermeyeceklerini açıkladı.

AKP Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Bülent Gedikli, teklifin, Parlamento'nun denetimin yetkisini kısıtlamadığını ifade etti. Teklifte, uluslararası standartlara ve AB müktesebatına uyumlu bir bütçe tarifi yapıldığını belirten Gedikli, CHP'nin mutabakatıyla teklifin kabul edileceğine inandığını söyledi. Gedikli, mutabakat olmadığını ifade eden CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç'a, ?Yanlış hesap yapmamak lazım. Yanlış hesap Bağdat'tan döner. Bazen de Şişli'den döner? diye karşılık verdi. Koç da ?İşine bak? diye konuştu.

?ANAVATAN ÇAĞRILMADI?

Anavatan Partisi Grubu adına konuşan Malatya Milletvekili Süleyman Sarıbaş, teklifin Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesine partilerin davet edilmediğini söyledi. Bu durumun Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade eden Sarıbaş, ?Katılmadığım, temsil edilmediğim bir komisyon çalışmasında ortaya çıkan ve usulen Anayasa'ya aykırı olan bir teklifi tasvip etmemi benden nasıl beklersiniz? diye sordu.

Teklifin, Komisyon'a çekilerek yeniden görüşülmesini isteyen Sarıbaş, aksi takdirde düzenlemenin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den döneceğini ileri sürdü.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, komisyondaki AK Parti milletvekillerinden birinin ayrılıp, yerine Anavatan Partisi'nden bir üyenin geleceğini ifade ederek, ?Bunu Meclis Başkanlığı ilan edecek, 'Filan üye seçilmiş, filan üye çekilmiştir' diye... Bir gecikme olmuştur. Şahsımla ilgisi yok. Ben, komisyonu çalıştırmak zorundayım? dedi.
Şahsı adına konuşan DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, teklifin, Meclis iradesine ipotek koyma anlamı taşıdığını öne sürdü. Şahsı adına söz alan CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de teklifin teknik düzenlemeleri içerdiğini, 2 ve 3. maddelerine karşı olduklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber