10. sınıf ders kitabında, Yunus Emre'ye sansür iddiası..

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Aralık 2012 10:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Halk ozanı Yunus Emre 'nin 10. sınıf ?Türk Edebiyatı Ders Kitabı'nda yer verilen ilahisindeki ?Cennet cennet dedikleri/Birkaç köşkle birkaç huri/İsteyene ver onları/Bana seni gerek seni? dörtlüğünün, kitabın yayınevi olan Fırat Yayıncılık tarafından ?sansürlendiği', kitabı inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'nun da sansürlenmiş hali ?Şiirden beklenen kazanımları sağladığı? görüşüyle onayladığı öğrenildi.

Evrensel gazetesinin pazar günü manşetten duyurduğu haberde, Türk Edebiyatı dersinin lise 2'nci sınıflarda okutulan kitabında Yunus Emre'nin ilahi türündeki şiirine yer verildiği, ancak Yunus'un söz konusu şiirinin 8 kıtadan oluşmasına karşın 7 kıta olarak kitaba yansıdığı bilgisi yer almıştı. Cemil Geçmen ve Yeliz Bursalıoğlu tarafından hazırlanan ve Fırat Yayıncılık tarafından basılan ders kitabında şiirin, ?Cennet cennet dedikleri/Birkaç köşkle birkaç huri/İsteyene ver onları/Bana seni gerek seni? mısralarının bulunduğu kıtası sansürlenmişti. Konuyla ilgili soruları yanıtlayan, Fırat Yayıncılık şirketinin sorumlusu Mukadder Güvener ise ?kitabın, Talim Terbiye Kurulu'ndan onaylı olduğunu' söyleyerek yayınevini savunmuştu.

Edinilen bilgilere göre Yunus'un şiirinin kitapta eksik yer almasının sebebi yayınevi. Kitabı hazırlayan Fırat Yayıncılık, söz konusu şiirin 1 kıtasını kitaba koymazken, Milli Eğitim Bakanlığı'nda kitapların incelendiği birim olan Talim ve Terbiye Kurulu da kitabı bu haliyle onayladı.

MEB ?kazanımlara' bakmış

Radikal Gazetesinde yer alan haberde; Bakanlık, onaylama gerekçesini, ?Şiirden beklenen kazanımların, söz konusu eksik haliyle de sağlanması? olarak gösterdi. Yunus'un ilahi türündeki şiirinin ?Oğuz Türkçesinin Anadolu 'daki İlk Ürünleri' konusunda örnek metin parçası olarak kitapta yer aldığını ifade eden bakanlık yetkilileri, ?Tamamı 8 kıta olan şiirin, yazar 7 kıtasını almış, alınan kıtaları da şiirin aslına uygun olarak ve kazanımları gerçekleştirecek şekilde verilmiştir. Bu bağlamda şiirden ne kadar alıntı yapılacağı ders kitabı yazarının tasarrufundadır? derken, söz konusu kıtaların ?kasıtlı olarak çıkarıldığı' görüşünün sübjektif bir değerlendirme olduğu savunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber