Kamuda mali yönetimi ve kontrolü yeniden düzenleyen yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Haber Giriş : 11 Aralık 2003 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda mali yönetimi ve kontrolü yeniden düzenleyen yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Not: Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan ve Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecektir

Yasa, kalkınma planları ve programlarında yer alan politika ve hedefler doğrultusunda kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını, hesap verebilirliği ve mali saydamlığı sağlamak üzere, kamu mali yönetiminin yapısını ve işleyişini, kamu bütçelerinin hazırlanmasını, uygulanmasını, tüm mali işlemlerin muhasebeleştirilmesini, raporlanmasını ve mali kontrolünü düzenlemeyi amaçlıyor.

AB fonları ile yurtiçi ve yurtdışından kamu idarelerine sağlanan kaynakların kullanımı ve kontrolü de uluslararası anlaşma hükümleri saklı kalmak üzere denetlenebilecek.

Kamu mali yönetiminin uyumlu bir bütün olarak oluşturulup yürütülmesini öngören yasa, kamu maliyesinin, görevlilerin hesap verebilmelerini sağlayacak şekilde yürütülmesini, maliye politikasıyla diğer politikalar arasındaki uyumu, kamu idaresinin ihtiyaçlarının karşılanmasında gerekli analiz ve değerlendirmelerin yapılmasını, mali disiplini sağlayacak bir kamu mali yönetimini ilke olarak koyuyor.

Merkezi yönetimin gelir, gider, tahsilat, ödeme, nakit planlaması ve borç yönetiminin hazine birliğini sağlayacak şekilde yürütülmesini öngören yasa, kamu kaynaklarının kullanılmasında "mali saydamlık" ve "hesap verme" sorumluluğu"nu da düzenliyor. Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında kamuoyunun bilgilendirilmesi ve kamuoyu denetiminin sağlanması amacıyla görev, yetki ve sorumluluklar açık olarak tanımlanacak.

Kamu idareleri tarafından sağlanan teşvik ve desteklemeler, bir yılı geçmemek üzere belirli dönemler itibariyle kamuoyuna açıklanacak.

KİT'ler dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşları bütçe içine ve dolayısıyla Meclis denetimine girecek. Yeni düzenleme, merkezi yönetim, sosyal güvenlik kurumları ve yerel idarelerin mali yönetim ve kontrolünü kapsayacak.

Yasada, "düzenleyici ve denetleyici kurumlar" olarak sayılan Sermaye Piyasası Kurulu, Rekabet Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Telekomünikasyon Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Şeker Kurumu, Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, "mali saydamlık", "hesap verme sorumluluğu" "bütçe", "kamu yatırım projeleri" "tahsis", "mali yönetiminde etkinlik ve sorumluluk", "muhasebe sistemi", "kayıt zamanı ve kullanılacak belgeler", "mali istatistikler" ve "dış denetim" hükümlerine tabi olacak.

Kamu idareleri, bütçelerinde yer alan ödeneklerin üzerinde harcama yapamayacak.

Bütçede ödeneği bulunmayan işler için yüklenmeye girişilmeyecek. Yüklenme süresi mali yılla sınırlı olacak.

Özel gelirlerin karşılığında idarelere tahsis edilen özel ödenek miktarları ilgili idarelerin bütçelerinde gösterilecek. Özel gelirlerin ödenek kaydına, gelecek yıla devrine, iptaline ilişkin yetki ve işlemler merkezi yönetim bütçe kanununda gösterilecek.

Özel gelirlerin bütçe içine alınmasıyla bütçenin kapsamı genişletilecek ve mali disiplin sağlanmasında önemli bir adım atılacak.

Kamu gücünü kullanmak suretiyle kamu hizmetinin karşılığı olarak veya kamu hizmetleriyle ilişkilendirilerek herhangi bir gerçek veya tüzel kişi tarafından bağış veya yardım toplanamayacak ve benzeri adlar altında tahsilat yapılamayacak.

Kamu idarelerine yapılan her türlü bağış ve yardımlar bütçelerine gelir kaydedilecek. Nakdi olmayan bağış ve yardımlar, ilgili mevzuatına göre değerlemeye tabi tutularak kayda alınacak.

Sayıştay denetiminin kapsamı genişletiliyor. Genel yönetim kapsamındaki tüm kamu idarelerinin harcama sonrası dış denetimini Sayıştay gerçekleştirecek. Sayıştay tarafından yapılacak harcama sonrası dış denetimde, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin hesap verme sorumluluğu çerçevesinde; yönetimin mali, faaliyet, karar ve işlemlerinin kurumsal amaç, hedef ve planlara ve kanunlara uygunluk yönünden incelenecek ve sonuçları TBMM'ye rapor edilecek.

Sayıştay, her yıl TBMM Başkanlık Divanı tarafından görevlendirilecek ve gerekli mesleki niteliklere sahip denetim elemanlarından oluşan komisyon tarafından, hesaplar ve bunlara ilişkin belgeler esas alınarak denetlenecek.

50 yıllık Muhasebe-i Umumiye Kanunu yürürlükten kaldırılırken, kanun kapsamına dahil kamu idarelerinde kurulmuş döner sermaye işletmeleri ve fonlar, 31 Aralık 2007 tarihine kadar tasfiye edilecek.

Tasarının kabul edilmesinin ardından bir teşekkür konuşması yapan Devlet Bakanı Ali Babacan, 2005 yılından itibaren kamu maliyesinin daha şeffaf bir yapıya kavuşacağını söyledi.

Kabul edilen düzenleme ile 3 yıllık bütçe kavramının getirildiğini kaydeden Babacan, "Gelecek yıl, inşallah 3 yıllık bir bütçe tasarısını Meclis'e sunacağız. Bu bütçe, aynı zamanda 6 sıfır atılmış bir bütçe olacak. Bundan sonraki bütçeler 3 yıllık ve 6 sıfır atılmış olacak" dedi.

Babacan, "ekonomi yönetiminin kabul edilen yasa ile önemli bir dönüm noktasına ulaştığını" sözlerine ekledi.

haberx.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber