Yatılı okullara kesintisiz eğitim ayarı

Haber Giriş : 14 Ocak 2006 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim ve lise hayatı yatılı okullarda geçen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ?yatılı ve ilköğretim bölge okullarının sorunlarını çözmek' amacıyla ?Onlar Bize Emanet' adıyla proje başlattı.

Geçtiğimiz sene başlatılan projeyle, yatılı ilköğretim bölge okulları (YİBO) ve pansiyonlu ilköğretim okullarının (PİO) donatım malzemeleri yenileniyor. Proje kapsamında öğretmenlerin bu okullarda çalışmasını tercih etmek için tedbirler alınıyor; okulların eğitim teknolojisi ve ders araç-gereç ihtiyacı karşılanıyor. Bilgi teknolojisi sınıfı (bilgisayar laboratuvarı), fotokopi makinesi ve jeneratörü olmayan yatılı okul kalmazken, okullardaki ranzaların boyları da 90-190 ebatta standart ranzalar alınarak uzatılıyor. Daha önce 5 yıllık eğitim alan çocuklara göre yapılan ranzalar, 8 yıllık eğitime geçilmesinden sonra çocukların boylarına küçük geliyor, boyu uzun öğrenciler bu durumdan şikayetçi oluyordu. Sünger yataklar yaylı yatak haline getirilirken, öğrencilerin günlük 1,5 YTL'lik yemek bedeli 3,5 YTL'ye çıkarılarak daha kaliteli yemek yemeleri sağlanıyor. Pansiyon ödeneklerinin ihtiyaca göre artırılması ve zamanında gönderilmesini sağlamayı da hedefleyen proje ile bu okullarda, sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal etkinliklerin yapılabileceği fiziki altyapı oluşturuluyor; mezun olan öğrencilerin ortaöğretime devamları teşvik ediliyor. Yatılı ve pansiyonlu okullarda öğrenim gören öğrenciler günün 24 saatini bu okullarda geçiriyor. Bu nedenle gençlerin, kişilik, kimlik gelişmeleri ve nitelikli eğitim alabilmelerine imkân sağlamak amacıyla; öğretmen atamalarında bu okullara öncelik veriliyor. Ayrıca Türkiye Satranç Federasyonu 2005-2006 öğretim yılından itibaren yatılı ilköğretim bölge okullarının tamamında 20 öğrencilik bir satranç sınıfı açıyor. Bu okullardan mezun olan öğrencilerin liseye devamlarını sağlamak amacıyla ortaöğretim yurt ve pansiyonlarındaki boş kapasiteye sınavsız olarak yerleştiriliyor. Bu çerçevede 2003-2004 öğretim yılında 12 bin, 2004-2005 öğretim yılında 6 bin, 2005-2006 öğretim yılında ise 7 bin 700 öğrenci ortaöğretim yurt ve pansiyonlarına yerleştirildi. Bu uygulamaya önümüzdeki yıllarda da devam edilmesi planlanıyor.

?Devlet şefkati gösteriyoruz'

Amaçlarının YİBO ve PİO'ların fiziksel yapısını iyileştirmek olduğunu vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu okulların eğitim kalitesini yükselttiklerini belirtiyor. ?Bütün çocuklar bizim için çok değerlidir, ancak baba ocağından ayrılan, devletin şefkatinde sığınan yatılı çocuklara ekstra şeyler yapmamız gerekiyor.? diyen Bakan Çelik, Avrupa'da zengin ailelerin çocuklarını daha iyi yetişsinler diye yatılı okullara gönderdiğini, Türkiye'de ise bu durumun tam tersi olduğunu hatırlatıyor. Kız çocuklarının okula gitmesini yaygınlaştırmak için yatılı kız okullarına da büyük önem verdiklerini kaydeden Çelik, bu okullarda ranzalardan dolaplara kadar tüm eşyaları yenilediklerini, modern eğitimin gereği olan teknolojik donanımı sağladıklarını belirtiyor. Kendisinin de yatılı okullarda okuduğunu ve yatılı okullarda okumanın bazı avantajları olduğunu ifade eden Bakan Çelik, ?Ben 12 yaşındayken, tek başıma Türkiye'nin bir başından bir başına seyahat edecek kadar özgüvene sahiptim. Yatılı okulda daha erken yaşlarda ayakta durmayı öğrenirsiniz. Söküğünüzü dikmeyi, ütünüzü yapmayı, çamaşırınızı yıkamayı öğrenirsiniz.? diyor.

YİBO'larda 172 bin öğrenciye eğitim

1994-1995 öğretim yılında 149 olan yatılı ve pansiyonlu ilköğretim okulu sayısı 2005-2006 öğretim yılında 581'e ulaştı. Bu öğretim yılında ülke genelinde 299 YİBO, 282 PİO eğitim-öğretimine devam ediyor. Bu okullarda 172 bin yatılı öğrenci okuyor. Yatılı ve pansiyonlu ilköğretim okullarının yüzde 28'i Doğu Anadolu, yüzde 27'si Karadeniz, yüzde 14'ü Güneydoğu Anadolu, yüzde 11'i İç Anadolu, yüzde 9'u ise Akdeniz Bölgesi'nde bulunuyor. Ege ve Marmara bölgelerinde bu okulların oranı yüzde 4 seviyesinde.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber