Polis süreci yönetemedi

Taksim Gezi Parkı'nda 5 gündür süren eylemlerde polisin orantısız güç kullanmasına uzmanlar da tepki gösterdi: Polis olayı kişiselleştirdi. Eylemcilerin profilen müdahale yapmadı. Ekipler daha kontrollü hareket etmeliydi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 02 Haziran 2013 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taksim Gezi Parkı'nda aralıksız 5 gündür süren eylemlerde polisin orantısız güç kullandığı iddiaları karşısında uzmanlar uyarılarda bulundu. Sıcak ve nemin altında ağır kıyafetleri ve techizatları ile saatlerce görev yapan güvenlik güçlerinin psikolojilerinin göz ardı edilmemesi gerektiği belirtildi. Uzmanlar, Polis'in toplumsal olaylara müdahale konusunda daha kontrollü bir şekilde müdahale etmesi yönünde çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi. Uzmanların altını çizdiği diğer bir nokta ise Polis'in sükunetini en küçük porvakasyonda bile kaybetmeye hazır görünmesi.

PROFİLE GÖRE MÜDAHALE

Ankara Strateji Enstitüsü uzmanlarından Ankara Polis Akademisi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar, toplumsal olaylarda iki tip müdahale şekli olduğuna dikkat çekerek, olaylarda göstericilerin profiline göre müdahale yapıldığını kaydetti.

SABIRLI OLMAK ŞART

İç Güvenlik Uzmanı Doç.Dr. Mehmet Arıcan ise barışçıl başlayan eylemin anarşizme doğru gittiğini söyledi. Arıcan, özellikle valilik kanallarının sabırlı hareket etmesi gerektiğini anlattı.

GÖSTERİCİDEN FARKI SÜKUNETİ

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) araştırmacılarından Dr. Nihat Ali Özcan ise 'Belli bir ideoloji ve stratejisi olmayan kalabalıklar beni her zaman ürkütmüştür. Baskı altında olan polis de belli bir zaman sonra olayı kişiselleştirmeye başlayabilir' diye konuştu.

NEDEN İLLEGAL GURUPLAR

Ankara Strateji Estitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özcan ise 'Keşke proje başlatılmadan önce insanlar demokratik olarak ikna edilmeye çalışılsaydı. Barışçıl gösteri yapmak isteyen halkın arasına illegal gruplar girince polisin de olayı bastırmak için kullandığı araçlar nedeniyle müdahele sert oluyor. Burada grupların amacı halk ile devleti karşı karşıya getirmek. Şimdi yapılacak proje açıkça fotoğrafları ile anlatılarak

ikna edilmeye çalışılmalı' dedi.

Yasal işlem uyarısı

Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylara ilişkin bir açıklama yapan İçişleri Bakanlığı, orantısız güç kullandığı belirlenen personel hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağını belirtti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 'Son olaylarla ilgili müdahaleler esnasında çekilen bütün görüntü ve bu konudaki iddialar incelenerek, güvenlik güçlerimizce amacını aşan ve yasaların verdiği sınırları aşmak suretiyle orantısız güç kullandığı belirlenen personel hakkında yasal işlemler yapılacak' denildi.

48 ilde provokasyon

Taksim protestoları Ankara ve İzmir başta olmak üzere 48 ile sıçradı. Ankara'da eylemlerin merkezi CHP İl Başkanlığının da bulunduğu Güvenpark ile Kuğulu Park oldu. Önceki gece saat 03.00 sularına kadar süren eylemlerde 76 kişi gözaltına alınırken, onlarca polis yaralandı. Dün ise sabahın ilk ışıkları ile Kızılay'a giriş çıkışları kontrol altına alan polis, burada eylemlere izin vermedi. TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Yargıtay gibi önemli kurumların bulunduğu alanda eylem yapmak isteyen gruplara polis engeli ile karşılaştı. Kaldırım taşları, molotofkokteyli atan göstericilere polis de biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

Başbakanlık binasına 20 Özel Harekatçı

Başkent'de Gösteriler devam ederken öğle saatlerinde Başbakanlık ile Genelkurmay Başkanlığı arasındaki alanda 15-20 kişilik bir jandarma özel harekat birliğinin varlığı dikkat çekti. Olaylara hiçbir müdahalede bulunmayan özel giyimli birliğin hangi kurumun talimatıyla belirlenemedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber