İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Anayasa Mahkemesi'nin, Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunu İdari Hakimlerin Avukatlık yapamayacağına ilişkin kararının gerekçesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Haber Giriş : 19 Aralık 2003 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin, Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunu İdari Hakimlerin Avukatlık yapamayacağına ilişkin kararının gerekçesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

İstemini reddedilmesi üzerine söz konusu baro kararlarının iptali istemiyle dava açan bu kişiler, Avukatlık Kanunu'nun ''Avukatlığa kabul şartları'' arasında yer alan hukuk fakültesi mezunu olma şartının Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürdüler. İdare mahkemeleri de bu iddiayı 'ciddi' bularak, itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne götürdüler.

Anayasa Mahkemesi, Avukatlık Kanunu'nun 3. maddesinin (b) bendini (hukuk fakültesinden mezun olma şartı) oybirliği ile reddetti. Yüksek Mahkeme'nin gerekçeli kararında, kuruluş nedeni, okutulan dersler ve konular ile yetiştirme amaçları göz önünde tutulduğunda, Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunlarıyla Hukuk Fakültesi mezunlarının eşit durumda olmadığına işaret edildi.''Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunlarının idari yargı hakimi olarak görev yapmaları, Hukuk Fakültesi mezunlarının elde ettiği bütün hakları elde edecekleri anlamına gelmez'' denilen kararda, idari yargıda görev yapan Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunlarının avukatlık mesleğine giriş yönünden Hukuk Fakültesi mezunu olan hakim meslektaşlarıyla başvuru anında aynı hukuksal statüde bulunmadıklarından Avukatlık Kanunu önünde eşit durumda olmadıkları
kaydedildi. Kararda, bu nedenle söz konusu düzenlemenin Anayasa'nın 10. maddesinde düzenlenen ''eşitlik' ilkesine aykırı olmadığı belirtildi.

İptali istenen düzenlemenin Anayasa'nın 70. maddesine de aykırı olmadığı vurgulanan kararda, bu madde ile güvence altına alınan kamu hizmetine girme hakkının idare hukuku esaslarına göre devlet memuriyetine girme hakkını ifade ettiğine dikkat çekildi. Serbest meslek olan avukatlığın bu anlamda bir kamu hizmeti olmadığı belirtilen kararda, ''Her ne kadar Avukatlık Yasası'nın 1. maddesi, avukatlığın kamu hizmeti olduğuna işaret ediyor ise de, yasa koyucunun herhangi bir meslek faaliyetini kamu hizmeti olarak tanımlaması onun Anayasa'nın 70. maddesi anlamında bir kamu hizmeti olduğunu göstermez'' denildi.

haberturk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber