Tüketiciler bankalara not verecek

Kredi kartı başta olmak üzere bankaların uygulamalarından muzdarip olan tüketicilere ?not sürprizi?.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Ekim 2013 16:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Tüketiciler bankalara not verecek

BDDK, her üç ayda bir tüketicilerin çalıştıkları bankalara ilişkin hizmetlerinden memnun olup olmadıklarını, bankalara güvenip güvenmediklerini soracak. Elde edilen sonuçlar ise 'bankacılık sektörü güven endeksi' olarak kamuoyuyla paylaşılacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalarla ilgili artan tüketici şikayetlerini en aza indirmek için peş peşe attığı adımlara bir yenisini ekliyor. BDDK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, kurum üç ayda bir yaptıracağı anketlerle Türk halkının bankalara duyduğu güveni ölçecek. "Amacımız bankaları cezalandırmak değil, tüketicinin sesine kulak vermelerini sağlamak" diyen yetkililer, anket çalışmasının kime yaptırılacağı, kaç denekle, hangi sorularla yapılacağı konusunun henüz netleşmediğini belirttiler. Ancak güven endeksi sonuçlarının 3 ayda bir kamuoyu ile paylaşılacağını belirttiler.

"VATANDAŞ BANKALARA GÜVENMİYOR"

Araştırma şirketi GFK Türkiye'nin, 2010-2011 yıllarında 7 sektörü kapsayan araştırmasında, Türk halkının bankalara güvenmediğini ortaya koymuştu. 20 bin 360 kişiyle yapılan görüşmeler sonucunda bu sektörler içinde en yüksek puanı 100 üzerinden 58 ile havayolu sektörü almıştı. Bankacılık sektörü ise 50 puan ile itibarı en düşük sektör olarak son sırada yer almıştı.

Araştırmada, itibar; kurumların "tanınma, yönetimle ilgili özellikler, ürün/ hizmet kalitesi ile ilgili özellikler, çalışanlar ile ilgili özellikler, finansal sağlamlık, sosyal sorumluluklar ve duygusal bağlılık" olmak üzere 7 ana başlıkta gösterdiği performansları ile hesaplanan salt beğeniden farklı bir "takdir" ve "güven" göstergesi olarak sunulmuştu. Deneklerden, 0 ile 100 arasında puan vermeleri istenmişti.

YÜZDE 5'TEN YÜZDE 60'A

Kredi kartları ve tüketici kredileri, ücret ve komisyonlar konusunda tüketici şikayetleri her geçen gün artarken BDDK Başkanı Mukim Öztekin, bu göreve gelişinin ardından ilk olarak BDDK bünyesinde 'Tüketici Hakları Dairesi' kurdu. Ardından yapılan değişiklikle Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde yer alan Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetinde BDDK temsilcilerinin de yer alması sağlandı. Edinilen bilgiye göre, bir aylık bu uygulama sonucunda daha önce Hakem Heyetlerine gelen sorunların yüzde 5'i tüketici lehine sonuçlanırken, yeni yapıyla bu oran yüzde 60'a yükseldi.

BDDK, ek hesap, acil hesap, hızır hesap gibi isimlerle bilinen ve tüketicinin en çok şikayet ettiği konularda başı çeken kredili hesaplarla ilgili de önemli adımlar attı. İlk olarak ek hesap faizlerinin, kredi kartı aylık faizini geçemeyeceği hükmü getirildi. Ardından da bankaların, bu hesap için 'faiz' dışında hiçbir 'kesinti' yapamayacağı açıklanarak, bankalara aksi halde ağır cezalar verileceği uyarısı yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber