Anayasa Mahkemesi CHP'nin 'sezaryen' talebini reddetti

Anayasa Mahkemesi (AYM) kamuoyunda “sezaryen yasası” olarak bilinen, sezaryenle doğumu “tıbbi zorunluluk” şartına bağlayan düzenlemenin iptali istemini dün esastan görüştü.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2013 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Anayasa Mahkemesi CHP'nin 'sezaryen' talebini reddetti

İptali istenen yasa maddeleri arasında aile hekimlerinin çalışma süreleri, zorunlu hizmette iş güvencesinin ortadan kaldırılması, üniversite hastanelerinin yönetiminin sağlık bakanlığı'na devredilmesi, öğretim üyelerine sözleşmeli çalışma gibi kritik düzenlemeler de vardı.

AYM, kadınların da merakla beklediği kararını açıkladı. Yüksek Mahkeme, CHP'nin itirazını reddetti. Sezaryen, yasa hükmünde olduğu tıbbi zorunluluk olmadıkça uygulanamayacak. CHP bu konudaki 4 Temmuz 2012 tarihli 6354 sayılı Yasa'nın bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'nda dava açmıştı. CHP'nin dava dilekçesinde, 6354 sayılı Yasa ile Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'na eklenen "Gebe veya rahmindeki bebek için tıbbi zorunluluk bulunması halinde doğum sezaryen ameliyatı yaptırılabilir" hükmünün, yaşam hakkı ve kişinin maddi ve manevi varlığının korunması bakımından Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Dilekçede sezaryen sınırlamasının iptali istenirken, şöyle denildi:

'Vücut bütünlüğü'

"İptali istenilen düzenlemede ise anne istemli sezaryenin, tıbbi bir endikasyon olmadığı savı benimsenmiş, hamile kadının istemediği, muvafakat vermeyeceği bir tıbbi müdahaleye maruz bırakılması kararlaştırılmıştır. İnsan haklarına ilişkin pek çok uluslararası metinde yer alan insan onuru, kişilerin kendi vücut bütünlükleri, maddi ve manevi varlıkları ile ilgili karar verme hakkını içermektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber