Kısa dönem askerlik 4 ay olabilir

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, askerlik süresinin kısaltılması ile ilgili, "Şimdi kısa dönem altı ay. Altı ay biraz daha revize edilebilir bir hale gelebilir belki. Bilgiye dayanarak değil, niyet olarak aklımdan geçeni söylüyorum. Yani 4 ayda olabilir." dedi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Ekim 2013 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kısa dönem askerlik 4 ay olabilir

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM'de gazetecilerin sorularını cevapladı. Askerlik süresinin kısaltılması ile ilgili bir soru üzerine Elitaş, "Hükümetin gündeminde, askerlik süresi ile ilgili bir düzenleme var. İnşallah en yakın zamanda gündeme gelir. Biran önce olması askerlik bekleyenleri rahatlatmaya dönük bir çalışma olmuş olur ama süresinin ne kadar olacağı, hem Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşü doğrultusunda, TBMM bu konuda en son kararı verme organıdır." diye konuştu.


Askerlik süresiyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Düzenlemenin 2013 sonuna kadar Meclis'e gelip gelmeyeceği konusunda Elitaş, "24. Dönemin çalışma hızı ile baktığınızda zor gibi gözüküyor ama 22. Dönemin, 23. Dönemin çalışma hızı ile baktığınızda her şey kolay. Yeter ki muhalefet bu işleri engellemeye kalkmasın. Muhalefet toplumun beklediği yasaları bir an önce çıkarmakta hükümete yardımcı olduğu takdirde askerlik ile ilgili düzenleme iki gün komisyon aşaması, iki günde genel kurul aşaması, bir hafta içinde çıkabilir. Yapıcı eleştiriler yapabilir, katkı sağlayabilirlerse önünde hiçbir engel yok. Ama grup önerileri ile tıkar, kapatma önergeleri ile Genel Kurul'u tıkamaya çalışırlarsa, zarar vermiş olurlar. Askerlik kısalmasından fayda sağlayanlar kimse, onlar herhalde muhalefete baskı yaparlar, gerekli hızı da sağlamalarına fırsat ve mecburiyet içindede bırakmış olurlar." değerlendirmesinde bulundu.

"BİLGİYE DAYANARAK DEĞİL, NİYET OLARAK AKLIMDAN GEÇENİ SÖYLÜYORUM"

"Kısa dönemleri de etkiler mi çalışma?" sorusuna karşılık Elitaş, "O da etkileme durumu herhalde olabilir tam şey söylemiyorum. Hükümetin zihninden ne geçiyor, Genelkurmay Başkanı'nın bu konudaki istişari görüşleri ne anlamdadır o konuyu teknik bir konu değerlendirmeden yapmak mümkün değil. Şimdi kısa dönem altı ay. Altı ay biraz daha revize edilebilir bir hale gelebilir belki. Bilgiye dayanarak değil, niyet olarak aklımdan geçeni söylüyorum. Yani 4 ayda olabilir." cevabını verdi.

BURHAN KUZU'NUN AÇIKLAMALARI

Bir gazetecinin, "Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu paketle ilgili, 'ana dil böler' diyor. Değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine Elitaş, Kuzu'nun dün bu konuda bir açıklama yaptığını hatırlatarak, "Herkesin ana dilini öğrenme hakkı vardır ama Türkiye'deki resmi dil Türkçe'dir ve tek dildir. İstediği istediği şekilde ana dilini konuşabilir, öğrenebilir. Kuzu da dünkü açıklamasında bu şekilde beyan etti. Eğer resmi dil ana dil, ülkenin her tarafında kullanılmaya kalktığı takdirde onu da resmi dil haline getirdiğiniz takdirde bazı sakıncıları da beraberinde getirir. Sayın Kuzu bunu ifade etmeye çalışmış." dedi.

"ANA DİLDE EĞİTİM YAPAN OKULLARIN MUHAKKAK TÜRKÇE EĞİTİM DE YAPMALARI GEREKİYOR"

Elitaş, "Ana dilde eğitim yapan okulların muhakkak Türkçe eğitim de yapmaları gerekiyor. Nasıl ki Robert Kolej gibi, Galatasaray Lisesi gibi İngilizce tedrisat yapılıyor bunlar içinde de mecburi dersler içinde Türkçe var ise bu özel okullarda da Türkçe olma mecburiyeti var. Türkiye'de dil bütünlüğünü sağlamak için yaşayan vatandaşlarımızın Türkçeyi de öğrenmi ihtiyaçları var." şeklinde konuştu.

"BAHÇELİ, NOSTALJİK BİR ELEŞTİRİ YAPTI. ESKİ GÜNLERİNİ YAD ETMEK İÇİN OLABİLİR"

Andımız'ın kaldırılması konusnunda MHP'nin sert tepki gösterdiğini söyeyen Elitaş, "1933'te başlayan çeşitli zamanlarda, çeşitli değişiklikleri uğrayan, çeşitli kademelede söylenip vazgeçilen bir and şeklinde idi. Bu, askeri disiplinin varolduğu ülkelerde esas duruşta bunları söylemenin demokratikleşme yolunda adım atmaya çalışan bir ülke için herhalde olmaması gereken bir şey diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu. Elitaş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin eleştirisini de 'nostaljik eleştiri' olarak nitelendirerek, "Eski günlerini yad etmek için olabilir." dedi.

KUZEY IRAK TEZKERESİ

Elitaş başka bir soru üzerine Kuzey Irak tezkeresinin önümüzdeki hafta Perşembe günü gündeme almayı planladıklarını aktardı. Elitaş, "Irak tezkeresi Irak'ın kuzeyinde yuvalanan PKK terör örgütünün hem Irak'ın bütünlüğünü hem de ülkemizin huzuruna yapacağı terörist saldırılar ile ilgili sınır ötesi harekata, Türk Silahlı Kuvvetlerine talimat vermek üzere hükümete verilen bir yetki tezkeresi." şeklinde konuştu.

EŞ BAŞKANLIK

Eş başkanlık ile ilgili soruya karşılık Elitaş, "Şu anda AK Parti'nin bu konu ile ilgili bir düşüncesi yok. Bizim tek başkanlı Genel Başkan sistemimiz devam ediyor." ifadesini kullandı. AK Parti'nin eş başkanlığa ihtiyacı da olmadığını dile getirdi.

KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ

Elitaş, "Hakim ve savcılara yönelik ya da polis ve TSK mensuplarına yönelik kendi yönetmeliklerini düzenlemeleri takdirinde başörtüsü serbest olabilir mi?" şeklindeki soruya, "Bizim yapacağımız düzenleme içinde kamuda sadece yönetmeliklerle ilgili düzenleme var. Bildiğim kadarıyla kamudada hizmet alma, hizmet verme yönünden kılık kıyafet ile ilgili yönetmelik düzenlemesi mevcut. O kurumlar, TSK, HSYK veya bu konu ile ilgili üniforma diye tanımlayabileceğimiz kıyafet ile görev yapma mecburiyetinde olanların kendi yönetmelikleri kendi kurumsal kimlikleri buna izin verdiği takdirde bir engel yok." cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber