Seçimlerde aday olacak memurların bilmesi gerekenler

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Ekim 2013 08:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Seçimlerde aday olacak memurların bilmesi gerekenler

30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde aday olacak kamu görelilerinin kimler olduğu, bunların sağlık yardımlarının nasıl olacağı, eski kadrolarına geri dönüp dönemeyecekleri gibi birçok kritik hususu açıklamaya çalışacağız.

Kimler ne zamana kadar istifa etmek zorunda

Yüksek Seçim Kurulunun 4 Ekim 2013 tarihli Kararında yer alan açıklamaya göre en geç 1 Aralık 2013 Pazar günü saat: 17.00'ye kadar aşağıda belirtilen kamu görelilerinin görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerekmektedir. Yine kamu görevlilerinden emeklilik dilekçesi verip aday olacakların da yukarıda belirtilen tarihte ve bu tarihten geçerli olmak üzere emeklilik isteğini belirten dilekçelerini vermeleri gerekmektedir.

Adaylık için memur ve diğer kamu görevlilerinden istifa etmek zorunda olanlar

1- Hakimler ve savcılar. 2- Yüksek yargı organları mensupları. 3- Yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları. 3- Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri. 4- Kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri. 5- Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları (subay ve astsubaylar). 6- Sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar.

Görevden ayrılmak için yapılması gerekenler

2839 sayılı Kanuna göre, seçimlere katılmak isteyen kamu görevlileri, en geç 01 Aralık 2013 Pazar günü saat: 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılma isteklerini içeren dilekçeyi resmi kayıtla en yakın amirine iletmek zorundadırlar.

Görevden ayrılma başvurusu yapan kamu görevlisine, dilekçenin alındığına dair bir belge verilir. Dilekçenin kuruma geldiği tarihten itibaren, en geç on gün içerisinde ayrılma isteğinin kabul edildiği dilekçe sahibine tebliğ olunur. Görevinden ayrılma hakkına sahip olan memurun ayrılma isteğinin kurumu tarafından reddedilme durumu söz konusu değildir.

Ayrılma istekleri kabul edilenler, görev başında bulundukları sürece propaganda mahiyetinde hiç bir harekette bulunamazlar. Görevleri gereği resmi elbise giyenler, resmi elbiseyle propaganda yapamaz ve bu mahiyette herhangi bir harekette bulunamazlar.

Seçime katılmak için istifa eden memurun hakları

Seçimde aday olabilmek için görevinden ayrılan memurlar, ayrılma tarihinden itibaren memuriyet nedeniyle yararlandıkları haklardan yararlanamayacaklardır. Peşin olarak aldıkları maaşlar kıst olarak geri alınacaktır.

Bu memurların aday olamaması ya da aday olup da seçimi kazanamaması üzerine görevlerine geri dönmeleri halinde, görevden ayrı kaldıkları süre için kendilerine aylık vb. haklar kapsamındaki hiçbir ödeme yapılmayacaktır. Bu döneme ilişkin olarak sosyal güvenlik kesintileri de kurumları tarafından ödenmeyecektir. Ancak, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden aybaşına kadar açıkta geçirdikleri süreler borçlanılabilmektedir.

Öte yandan, DPB görüşüne göre, seçim nedeniyle yasal zorunluluğa dayanılarak yapılan istifa, 2 defadan fazla istifa etmiş olanların memuriyete dönemeyeceği kuralının uygulanmasında hesaba katılmamaktadır.

İstifa edenlerin sağlık yardımı nasıl sağlanacak?

5510 sayılı Kanunun 'Sağlık hizmetlerinden yararlanma şartlarını' düzenleyen 67 nci maddesinin son fıkrasına göre işten ayrılan, istifa eden veya görevine son verilen devlet memuru, öncelikle şartsız olarak 10 gün daha sağlık yardımı almaya devam edecektir. 10 gün tamamlandıktan sonra 90 gün daha sağlık yardımı alabilmesi için işten ayrıldığı tarihten geriye doğru bir yıl içinde en az 90 gün çalışmasının olması gerekmektedir.

Aday gösterilmeyen ya da seçimi kaybedenlerin göreve dönmesi

298 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesinde göre, seçimlerde aday olabilmek için görevlerinden ayrılmak zorunda olan kamu görevlilerinin (yüksek mahkeme üyeleri, hakimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile subay ve astsubaylar hariç), adaylık veya seçim sonuçlarına göre yeniden göreve dönmeleri mümkündür.

Dikkat edin Devlet Personel Başkanlığı görüşünü değiştirdi

Devlet Personel Başkanlığı aday adaylığını veya adaylığı ya da seçimi kaybettikleri için göreve dönecek olanların, kurumlarına müracaatları ve atanmaları için belli bir süre beklemelerine gerek bulunmadığı yönünde görüş vermişti. Ancak, bu görüşünü değiştirmiştir. Yeni görüşüne göre; adaylık veya seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra dönebileceklerdir. DPB görüşü böyle olmakla birlikte Danıştay kararları, seçimlerde aday adaylığını veya adaylığı ya da seçimi kaybetmeleri durumunda; göreve başlamak için kurumlarına müracaat etmeleri için belli bir süre beklemelerine gerek bulunmadığı yönündedir.

Eski göreve döndürmek zorunlu mudur?

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber