Denetimin artırılması için kurulacak olan Gıda Daire Başkanlığına 5 bin personel alınmasını öngören, Gıda Kanunu'nda değişiklik tasarısı, gelecek hafta TBMM'de görüşülecek.

Haber Giriş : 03 Ocak 2004 22:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denetimin artırılması için kurulacak olan Gıda Daire Başkanlığına 5 bin personel alınmasını öngören, Gıda Kanunu'nda değişiklik tasarısı, gelecek hafta TBMM'de görüşülecek.


Aşağıdaki haber medya haber sitelerinden alınmıştır. Habere ilişkin detay gelecek hafta sitemizde yer alacaktır. Görüş alış verişinde bulunmak isteyen adaylar www.memurlar.org adresinde yer alan Gıda Mühendisliğine ilişkin forumu kullanabilirler.


Türkiye Gıda Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Esef Özat, Gıda Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının gelecek hafta TBMM komisyonlarında görüşüleceğini söyledi.

Özat, yıllardır gıda sektörünün, hangi kuruma bağlı olduğunu bilmeden gelişigüzel üretim yaptığını, denetimlerin yetersizliği nedeniyle gıda zehirlenmeleri, hastalıklar ve ölümlerin çok fazla olduğunu söyledi.

Gıda sektöründe Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve ilçe belediyelerindeki zabıtaların yetkili olduğunu anlatan Özat, Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında artık insan sağlığını doğrudan etkileyen gıda ve gıda üretimine önem verilmesinin gündeme geldiğini, bu nedenle 560 Sayılı Gıda Kanunu'nda değişikliklere gidileceğini anlattı.

-BÜROKRASİ AZALACAK-

Esef Özat, gelecek hafta komisyonda görüşülmeye başlanması beklenen tasarıyla, üretim izinlerinin hafifletileceğini, bürokrasininazaltılacağını belirterek, şunları söyledi: ''Önceden üretim izni alınabilmesi için aylarca bekleniyordu. Yeni kanunla, firma, beyan ederek üretim yapabilecek. Gıda konusunda tek yetki, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın olacak. Daha önceden ilgili olan bakanlıkların ve özellikle belediyelerin ilişiği kesilecek. Denetimin artırılması ve istenen boyuta ulaşması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kurulacak Gıda Daire Başkanlığı için 5 bin personel alacak.''

Özat, kanundaki düzenlemeyle, gıda konusunda bilimsel komitelerin oluşturulacağını ve buradaki personelin teknik konularda sürekli bakanlığa bilgi vereceğini ifade ederek, oluşturulacak çalışma kurullarının ise gıda politikalarının belirlenmesinde önemli rol oynayacağını bildirdi.

İşletmelerde mühendis bulundurma zorunluluğuna uymayanlara yönelik uygulanan cezaların artırılacağını da vurgulayan Özat, mühendis bulundurmayan firmalara ilk seferde 250 milyon lira, tekrar etmesi halinde ise 2 katı ceza verileceğini söyledi.

-YANLIŞ BİLGİLENDİRENLERE CEZA VAR-

Özat, üretim izni bulunmayan işletmelere 1 milyar lira para cezası uygulanacağını belirterek, şöyle devam etti: ''Etiketlerinde tüketiciyi yanlış bilgilendiren firmalar, 5 milyar lira para cezası ödeyecek. Yani firmalar ürünlerinin içeriği hakkında tüketiciyi kandıramayacak. Bunun yanı sıra ürünün paketinde gıdanın herhangi bir sağlık problemine iyi geldiği ibaresi yer alamayacak.
Tüketiciyi yanlış yönlendiren bu tür reklam uygulamalarına da 5 milyar lira ceza verilecek.''

Yeni düzenlemeyle, Türkiye'de yaklaşık 40 bin üretim, 500 bin de satış noktasının denetlenmeye başlayacağını ifade eden Özat, ''Yetkiler bir elde toplanacak. Denetim daha etkili hale gelecek. Halk, endişe duymadan sağlıklı gıda tüketebilecek'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber