İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hükümet, Yerel Yönetimler Reform Tasarısını yasalaştırmak için kolları sıvadı.

Haber Giriş : 13 Ocak 2004 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Yerel Yönetimler Reform Tasarısını yasalaştırmak için kolları sıvadı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu tarafından bugün açıklanacak tasarı ile nüfusu 5 binden az olan yerlerde belediye, 1 milyondan az olan yerlerde de büyükşehir kurulamayacak. Tasarıyla, il özel idareleri ve genel meclisleri ile belediye başkanlarının yetkileri de artacak. Hükümet böylece geçen ay çıkarıp Cumhurbaşkanı'nın vetosuna takılan nüfusu 2 binden az olan 340 belde ile ilgili yasayı da dolaylı yoldan yeniden gündeme getirmiş olacak. Ancak, Yüksek Seçim Kurulu seçim dönemini başlattığı için bu yasanın bu seçim döneminde uygulaması zorlaşacak.

BAŞKANIN YETKİLERİ ARTIRILIYOR
Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında da ele alınan yeni tasarıya göre, il genel meclisleri, bir anlamda TBMM gibi çalışacak. Kamu Yönetimi Reform Tasarısı ile birçok bakanlığın taşra teşkilatlarının devredildiği il genel meclisleri, kentle ilgili tüm kararlar ve yatırımlarda tek söz sahibi olacak. Mevcut durumda yılda iki kez toplanan il genel meclisleri bundan böyle ayda en az bir kez toplantı yapacak. Aksu'nun bugün kamuoyunun bilgisine sunacağı paket tasarılardan biri de belediye başkanları ile ilgili olacak. Buna göre, büyükşehir, il, ilçe ve belde belediye başkanlarının yetki ve sorumlulukları yeniden düzenlenecek. 1942 yılından beri kullanılan ancak bir türlü değiştirilemeyen Yerel Yönetim yasalarında yapılacak düzenleme ile, belediye kurulması için gereken nüfus şartı 2 binden 5 bine çıkarılıyor. Yasanın kanunlaşması halinde, halen bu rakamın altında kalan belediyelerin tüzel kişiliğine son verilecek. Belediye Başkanlarının yetkilerinin arttırıldığı taslakta Büyükşehir belediyesi kurmak için kriter olarak 1 milyon nüfus şartı getiriliyor. Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında da gündeme gelen yeni düzenleme ile ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Bu tasarılar, Kamu Yönetim Reform Yasa tasarısı ile eş zamanlı olarak çıksın. Mahalli seçimler öncesinde, en geç 15 Şubat'ta bütün yasalar Meclis'ten çıkmış olsun" dediği öğrenildi.

KİTLE ÖRGÜTLERİYLE TARTIŞILACAK
Bu çerçevede Meclis'e sevk edilen ve yarı Plan Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak olan Kamu Yönetimi Reform Yasa Tasarısı, ilgili diğer komisyonlardan geçtikten sonra Meclis Genel Kurulu'nda hemen ele alınmayacak. Kamu Yönetimi Reform Yasaları, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bugün Bakan Aksu tarafından kamuoyuna açıklanacak olan diğer tasarıları bekleyecek. Aksu'nun açıklayacağı tasarılar, sivil toplum örgütlerinin de katılacağı toplantılarda tartışılıp tam şeklini aldıktan sonra Meclis'e gönderilecek. Kamu Yönetim Reformu Yasa Tasarısı, il özel idareleri, il genel meclisi ve belediye başkanları ile ilgili yasa tasarılarının komisyonlarda görüşülmesi tamamlandıktan sonra Meclis Genel Kurulu'nda birlikte çıkarılacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber